Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 95 z 170 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1693

Wątek: Canon 40D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    stary o czym ty do mnie rozmawiasz, nie wiem o co ci teraz biega możesz powiedzieć w czym problem??
    w nieznajomosci elementarnych zasad fotografowania i nie tylko nieprzejmowaniu sie ta ingnorancja, co jeszcze obwinianiu za nia sprzetu, ktory poprawnie uzywany przez osobe swiadoma warsztatu robi zdjecia "zyletka"

MLU = mirror lock up = wstepne podnoszenie lustra. uzywane, zeby zapobiec nieostrosci obrazu powodowanej przez wibracje powstale w korpusie po gwaltownym podniesieniu lustra. szczegolnie wazne przy fotografowaniu na czasach wlasnie miedzy 1/8 a 1/2 sekundy.

nie znajac tego absolutnie elementarnego faktu ciskasz zarzutami pod adresem aparatu, ze Ci robi nieostre zdjecia. co wiecej oceniasz ostrosc na podstawie wywolania pliku RAW (!!!!) nie uwzgledniajac w zaden sposob informacji o programie jakim zostala przeprowadzona konwersja, parametrach wyostrzania, itd. itp.

EDIT: sorki, bo bym zapomnial: jeszcze doceniam kreatywny pomysl robienia zdjec stosunkowo ciezkim teleobiektywem, ktory dodatkowo zwieksza prawdopodobienstwo poruszenia.

EDIT2: jak rowniez na przeslonach 2.8/4

chcesz ocenic ostrosc? zrob zdjecie obiektywem standardowym, na odpowiednio krotkim czasie, w dzien, w JPEG-u. to co powyzej popelniles to ekstremalny przypadek niekompetentnej opinii - nieprawidlowo wykonany test i darcie japy, ze wyniki sa do ****. sorry, ale jak sie nie potrafi, to wyniki nie beda dobre
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 03-10-2007 o 15:38
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Nie bądź złośliwy Akustyk Wytłumacz grzecznie koledze jak się robi zdjęcia przy takich czasach A może to 'zdjęcia z łapy', bo jeśli tak to chylę czoła

no to się pośmialiśmy ha ha ha...

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

no to się pośmialiśmy ha ha ha...

jak będą dobre warunki oświetleniowe to pewnie zrobię z dłuższymi czasami
    Z krótszymi znaczy się?

Coś już napisał Awatar beetle4
    Miasto
    A, A

Domyślnie

A tak wogole to co ma przedstawiac ten test przy takich ustawieniach i z takim swiatlem? Jesli to ze aparat robi zdjecia to test wypadl pozytywnie.
    |EOS Canon 1D MKIII | Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG | Sigma 70-200mm/f2.8 | Canon 50/f1.8 | Sigma 12-24mm/f4.6-5.6 DG| YN-622 |580EXII |

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w nieznajomosci elementarnych zasad fotografowania i nie tylko nieprzejmowaniu sie ta ingnorancja, co jeszcze obwinianiu za nia sprzetu, ktory poprawnie uzywany przez osobe swiadoma warsztatu robi zdjecia "zyletka"

MLU = mirror lock up = wstepne podnoszenie lustra. uzywane, zeby zapobiec nieostrosci obrazu powodowanej przez wibracje powstale w korpusie po gwaltownym podniesieniu lustra. szczegolnie wazne przy fotografowaniu na czasach wlasnie miedzy 1/8 a 1/2 sekundy.

nie znajac tego absolutnie elementarnego faktu ciskasz zarzutami pod adresem aparatu, ze Ci robi nieostre zdjecia. co wiecej oceniasz ostrosc na podstawie wywolania pliku RAW (!!!!) nie uwzgledniajac w zaden sposob informacji o programie jakim zostala przeprowadzona konwersja, parametrach wyostrzania, itd. itp.

chcesz ocenic ostrosc? zrob zdjecie obiektywem standardowym, na odpowiednio krotkim czasie, w dzien, w JPEG-u. to co powyzej popelniles to ekstremalny przypadek niekompetentnej opinii - nieprawidlowo wykonany test i darcie japy, ze wyniki sa do ****. sorry, ale jak sie nie potrafi, to wyniki nie beda dobre

nie darłem japy na podstawie zamieszczonych wyników, tylko moje wczesniejsze darcie japy było na podstawie zdjęć wykonywanych w dzień na słońcu, ponieważ chciałem prosić o opinię ludzi którzy mają już 40d zamieściłem te zdjęcia zrobione moimi obiektywami i czterdziestką ze statywu by ocenili czy ich zdaniem jakość zdjęć jest zadowalająca, co do MLU to faktycznie skrótu nie znam bo jeszcze takim forumowym mądralą nie jestem, natomiast hasło mirror lock up jest mi znane to i zdjęcia sa zamierzone, co do wibracji masz racje ale czy mechanizm podnoszenia lustra wywołać wibracje w czymś co wazy prawie 2kg i ma pewny punkt podparcia?

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Z krótszymi znaczy się?
    racja

Cytat Zamieszczone przez beetle4 Zobacz posta
    A tak wogole to co ma przedstawiac ten test przy takich ustawieniach i z takim swiatlem? Jesli to ze aparat robi zdjecia to test wypadl pozytywnie.
    no to juz wiemy że aparat działa a teraz proszę w takim razie o krótki wykład jak porawnie wykonać test, który pomoże rozwiąć moje jakies tam wątpliwości i może pomoże innym i dyponując PS i DPP jak przygotować pliki do pokazania i oceny, tak by nie przedłużać tej dyskusji i waszego ubawu??:
    Ostatnio edytowane przez 1507 ; 03-10-2007 o 15:49 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no to juz wiemy że aparat działa a teraz proszę w takim razie o krótki wykład jak porawnie wykonać test
    Chcesz krotko? Rob zdjecia, nie testy .
    I na przyszlosc nie zamieszczaj tak wielkich zdjec jako zdjecia bo sie forum rozjezdza, tylko jako linki (zmienilem).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....) co do wibracji masz racje ale czy mechanizm podnoszenia lustra wywołać wibracje w czymś co wazy prawie 2kg i ma pewny punkt podparcia?(....)
    Dokładnie tak może się zdarzyć i w tym celu jest właśnie MLU.

(....)
    no to juz wiemy że aparat działa a teraz proszę w takim razie o krótki wykład jak porawnie wykonać test, który pomoże rozwiąć moje jakies tam wątpliwości i może pomoże innym i dyponując PS i DPP jak przygotować pliki do pokazania i oceny, tak by nie przedłużać tej dyskusji i waszego ubawu??:
    A nie szkoda czasu na takie "testy"? Co do ubawu to raczej jest on średni.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dokładnie tak może się zdarzyć i w tym celu jest właśnie MLU.

A nie szkoda czasu na takie "testy"? Co do ubawu to raczej jest on średni.

prosiłem tylko o opinie na temat sprzętu i rozwianie wątpliwości :-(

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

myślę, że to co pokazałeś po prostu nie daje takiej możliwości. Jeśli masz wątpliwości to przyjedź na zlot do krakowa i od razu się dowiesz czy wszystko gra
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 95 z 170 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów