Nawet nie zakładając tego, o czym pisze tomalxx, w teście widać, że przede wszystkim redakcji Fotopolis przeszkadzało głównie to, że nosem (są lewooczni...) im się bez przerwy coś włączało. Skargi na to są na prawie każdej z 8 stron testu![]()
Trudno, aby w takiej sytuacji zachwycali się puszką![]()
<ironia>
Przecież już każde dziecko wie od czego rośnie nos... A my dziwimy się, że nosem zawadzali o kółko i SET.
</ironia>
ale to juz ktorys raz jak fotopolis pisze takie banialuki. a to ze kolko tylne przeszkadza, bo sie cos przypadkiem przekreca (a ze mozna go nie wlaczac jak juz ktos jest tak uposledzony manualnie to nie doczytali w instrukcji), a to inny bzdet...
szkoda komentowac. stara, ale zawsze jara zasada, ze jak sie chce ***, to kij sie zawsze znajdzie
Chodzi glownie o to ze w 30D iso wyswietla sie tylko w czasie zmiany a w 40D na stale. Choc ciekawie to zamotali na fotpolis.
I w wizjerze i na gornym a jak wcisniesz i przestawisz sobie opcje przycisku INFO to i na tylnym ci bedzie wyswietlac nastawy (fajna opcja 8) ) .z tego wynika, że tylko na górnym wyświetlaczu widać na stałe czułość ISO. jak to jest?
Przez chwile (jak spojrzalem na puszke) tez tak myslalem. A potem sie okazalo ze to ustawienie jest o wiele wygodniejsze, szczegolnie gdy zmienia sie iso i slepi ciagle w wizjer. Ale racja - przy dwoch puszkach bedzie raczej mylace. Sugeruje sprzedac 30D i miec dwa 40Da dla mnie to porażka. znam na pamięć obsługę przycisków i wiem co zmieniam w 30d. przestawienie kolejności guzików to dla mnie problem, szczególnie, że myślałem o 40d jako drugie bodya tak to może być problematycznie mieć 30d i 40d naraz i korzystać z nich szybko i bezproblemowo
.
Zwykly bulls*t. Jest ciszej i delikatniej (ktos pamieta moje posty jak macalem 20D majac jeszcze 10D i narzekalem ze czuc pod palcami trzepniecie migawki 20D ? ) a juz w Liveview Silent Mode 2 to ledwie pykniecie (choc trzeba potem przytrzymac lustro w gorze, znaczy spust trzymac wcisniety, i poczekac na glosniejszy moment by moc je opuscic - wtedy robi bzzyk).
A to ciekawe...w moim 40D nie ma biezacego histogramu w LiveView. Pokazesz mi jak sie wlacza?![]()
(hint: niektorzy myla 'brightness simulation' z histogramem na zywo, a chodzi o to ze jak wprowadzasz korekty naswietlenia w Tv/Av/P albo uzywasz trybu M to LCD w LiveView probuje odwzorowac jasnosc zdjecia wynikowego).
Biednej 40D dostaje sie ze wszystkich stron. A taka byla euforia,
gdy Canon ja wypuscil...
Moje pierwsze wrazenia - super aparat! Zdecydowanie wydaje sie
solidniejszy od poprzedniej generacji puszek, moze sprawia to wreszcie
dopracowanie solidnych drzwiczek na CF, mam tez wrazenie, ze
jest lzejszy nieco niz 5D choc rozmiar bardzo podobny (minimalnie mniejszy).
Swietnie sie trzyma w reku. LCD - wiele halasu o nic. Jasne, ze max
powiekszenie troche mija sie z celem, ale kolory sa OK
i wszystko jest jasne i klarowne.
Dzwiek migawki jest cichszy i jakby "krotszy".
Najwazniejsze - zdjecia, jakie produkuje bardzo mi sie podobaja :-)