Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 16 z 170 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 1693

Wątek: Canon 40D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez i3ill Zobacz posta
    wymyśliłem ...

na 30D Tamron 200-500
    na 40D Canon 70-200

oba ustawione na 200mm
    i wiecie co wam powiem .. ale się zdziwiłem .. kur.. widać .. i to sporą
    No to teraz ołówek w dłoń i raz na jeden - i obrysuj na białej kartce. Potem chwilka przerwy (albo drugie oko) i obrysuj drugi. I poprosimy fotkę kartki
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wystarczy przylozyc oba aparaty jednoczesnie do oczu, jeden do lewego a drugi do prawego. Najprostszy sposob na porownanie wielkosci wizjera.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Wystarczy przylozyc oba aparaty jednoczesnie do oczu, jeden do lewego a drugi do prawego. Najprostszy sposob na porownanie wielkosci wizjera.
    zgadzam się i tak też zrobiłem .. jednak nie umiem przenieść na forum .. widać różnicę choć tak naprawdę nie zdawałem sobie z tego sprawy.. (0,95x kontra 0,90x w 30D) i 22 mm kontra 20 mm w 30D ) niby tak mało a jednak !!

Pkt 8 regulaminu forum

CANON 5D MARK II[BG-E6] + 35L + 50 + 85 + 17-40L + 24-105L + 70-200L

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Aua...
    Nie zaglądałem na forum przez kilka dni i aż strach się bać.
    Szczególnie jak przeczytałem kilka pierwszych stron tego wątku... :-)
    Chyba nawet lepiej że 40-ki nie ma jeszcze w Szwajcarii... :-)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie,

Jako że ostatnio występują u mnie zaburzenia snu .. które właśnie przechodzę.. mam pytanie! (pomimo że znów narażę się).
    Pytanie kieruję do wszystkich nawołujących do czytania instrukcji obsługi!!
    Powiedzcie mi szanowni forumowicze, co mam z niej wyczytać?

- jak obsługiwać LIVE VIEW ?
    - jak robić TECHNICZNIE DOBRE FOTY ?
    - może, jakich czasów użyć, przy jakiej ogniskowej ?
    - a może jak włączyć czyszczenie matrycy? (a może jest tam napisane czy ona w ogóle działa? )
    - a może są tam opisane szumy przy ISO 1600 ?

Kurcze zastanawiam się, po co PROFESJONALIŚCIE te wszystkie WODOTRYSKI, które zastosowała firma Canon .. przecież to nic innego jak HŁŁYYYYYT MARKETINGDOWY, ale zaraz zaraz.. przypomniałem sobie .. 40D jest adresowany dla rynku AMATRÓW .. hmm do dlaczego chcą go dotykać PROFESONALIŚCI ? przecież to jest „ beee ” i na tym forum AMATOR = POGARADA

Wiem wiem .. jestem złośliwy, przepraszam wszystkich ale nie mogłem sobie darować : (

Pkt 8 regulaminu forum

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez i3ill Zobacz posta
    - jak obsługiwać LIVE VIEW ?
    - jak robić TECHNICZNIE DOBRE FOTY ?
    - może, jakich czasów użyć, przy jakiej ogniskowej ?
    - a może jak włączyć czyszczenie matrycy? (a może jest tam napisane czy ona w ogóle działa? )
    - a może są tam opisane szumy przy ISO 1600 ?
    (
    hmmm a miales juz wczesniej jakis aparat w reku? jak nie to szukaj odpowiedzi na forum z pewnoscia znajdziesz ale nie licz na to ze w tym watku ktos extra dla Ciebie zrobi tutorial w ktora strone trzymac obiektyw...

czytaj forum kolego! jak masz problemy z bezsenoscia to zajmie Ci to 3 dni ;-)

ps. 40d to polka semipro...
    Ostatnio edytowane przez c42 ; 06-09-2007 o 06:34

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    hmmm a miales juz wczesniej jakis aparat w reku? jak nie to szukaj odpowiedzi na forum z pewnoscia znajdziesz ale nie licz na to ze w tym watku ktos extra dla Ciebie zrobi tutorial w ktora strone trzymac obiektyw...

czytaj forum kolego! jak masz problemy z bezsenoscia to zajmie Ci to 3 dni ;-)

ps. 40d to polka semipro...
    Kolego widać że nie przeczytałeś wątku dokładnie, zawarłem tu ILE CZASU I JAK czytam to forum !!

na domiar :

c42
    Bywalec

i3ill
    Dopiero zaczyna

wystarczy poczytać.. POLECAM!

Moje aparaty kolejność chronologiczna :
    Canon A80, Canon EOS 350D, Canon 400D, Canon 40D + Samsung NV10
    Ostatnio edytowane przez i3ill ; 06-09-2007 o 10:04

Pkt 8 regulaminu forum

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

i3ill - nie stresuj się jak nie możesz spać z rana to zapinaj tą 200-500 i na ptactwo a nie żale (skądinąd słuszne mz) wylewasz.
    I napisz jak Ci się sprawuje AF - co prawda najbardziej interesowało by mnie porównanie do 350 ale napisz jakie masz odczucia po 400.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli chodzi o ocene wielkosci wizjera to wydaje mi sie, ze da sie to zrobic przy pomocy dwoch statywow, lampki, sciany, kartki papieru, olowka i linijki. Wlasciwie statywy jako takie potrzebne sa po to aby w trakcie pomiaru zachowac taka sama odleglosc lampka - korpus dla obydwu korpusow, mozna wiec to zrobic na wiele sposobow. Procedura jest nastepujaca (wszystkie pomiary wykonujemy ze sciagnietym obiektywem):

1. ustawiamy lampke na statywie i celujemy na jakas plaska powierzchnie (najlepsza jest super-gladka sciana) - nazwijmy ja ekranem

2. miedzy lampke i ekran wstawiamy korpus 30D; snopem swiatla z lampki celujemy w otwor na obiektyw i ustawiamy caly uklad tak zeby wyraznie bylo widac obraz wizjera na ekranie; blokujemy pozycje ukladu na sztywno

3. tasma klejaca (typu Scotch - odradzam szara, mocna, bo mozemy zerwac ja razem z tynkiem) przyklejamy kartke papieru na ekran w miejscu gdzie jest obraz wizjera; obrysowujemy kontur obrazu wizjera przy pomocy olowka i linijki

4. sciagamy korpus 30D i delikatnie, tak zeby niczego nie poruszyc, mocujemy korpus 40D; jesli pionowe wymiary korpusow sa takie same, to raczej nie trzeba bedzie robic korekty polozenia kartki. Obraz wizjera 40D powinien byc centrowany w tym samym miejscu co obraz wizjera z 30D. Jesli tak nie jest to ZMIEN POLOZENIE KARTKI, lepiej nie ruszac ukladu lampka - korpus. Wykonaj obrys wizjera 40D.

Probowalem tej techniki z 30D i T-90 i widac roznice ... oczywiscie na korzysc T-90. Jesli roznica w rozmiarach miedzy wizjerami 30D i 40D bedzie wyraznie wieksza od bledu pomiarowego przedstawionej procedury to wynik powinien byc wyrazny. Blad bierze sie przede wszystkim z faktu, ze obraz wizjera na ekranie nie ma ostrych krawedzi, mamy rozmycie, wiec definicja konturu jest "rozmyta".

EDIT:
    Nie wiem czy to jest dobra metoda ale nie mam pomyslu na lepsza, bez angazowania jakiegos specjalnego sprzetu. Zastanawiam sie jaki moze miec wplyw na pomiar odleglosc punktu ocznego, rozna w obydwu korpusach.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 06-09-2007 o 08:51
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kochani

wymyśliłem jeszcze jedno porównanie ( między innymi wtedy co niemogłem spać )

hehe

Warunki:

ustawiłem 70-200 2.8 L IS + HOYA PRO1 DIGITAL na statywie przed nim w odległości ~2 metrów ustawiłem świnkę ostrość łapana w każdym przypadku na środek.

Światło : zastane ( pootwierałem żaluzje )
    F: 5,6
    ISO : 1600
    czasy : w EXIF różnią się minimalnie !!

350D:

http://www.sendspace.pl/file/6TWUzSvx/

30D:

http://www.sendspace.pl/file/K47LvjOd/

40D:

http://www.sendspace.pl/file/cEy0c9YI/

Oczywiście jak za każdym razem nie wyciągam wniosków!!
    myślę że różnicę widać najlepiej na tej kartce przypiętej do ucha ..
    Ostatnio edytowane przez i3ill ; 06-09-2007 o 10:06

Pkt 8 regulaminu forum

Strona 16 z 170 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów