pojawił się test na fotopolis 40d
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6374&p=0

"Czterdziestka" wyświetla też więcej informacji na monitorze wbudowanym w wizjer. Najważniejsza z nich to wartość czułości ISO. Wprawdzie ta informacja pojawiła się już w modelu 30D, ale tym razem podczas jej zmiany nie trzeba odrywać oka od okularu - wtedy wyświetlana jest zmieniana wartość.
coś na tym fotopolis są niedoinformowani albo ja mam dziwną 30-tkę bo mi też wyświetla w wizjerze
Jak przystało na rasową lustrzankę, na górnej ściance znalazł się czarno-biały ekran służący do wyświetlania informacji o parametrach ekspozycji oraz ustawieniach aparatu. W stosunku do poprzedników i tu zaszła pewna istotna zmiana. Otóż przez cały czas wyświetlana jest informacja o wybranej czułości - to bardzo przydatna rzecz
z tego wynika, że tylko na górnym wyświetlaczu widać na stałe czułość ISO. jak to jest?

Ułatwieniem jest przeniesienie przycisku ustawiania czułości na pierwsza pozycję licząc od strony palca wskazującego obsługującego pokrętło nastaw. W czasie przeprowadzania testu okazało się, że rozwiązanie to jest bardzo przydatne - szybka zmiana czułości jest teraz możliwa bez zastanawiania się nad tym, który guzik odpowiada za to ustawienie, i którym pokrętłem należy zmienić jej wartość. Wszystko obsługuje palec wskazujący - pierwszy przycisk i górne pokrętło, i w ułamku sekundy czułość jest zmieniona. Poniżej przedstawiamy ilustrację, na której przedstawiono wszystkie informacje wyświetlane w wizjerze.
a dla mnie to porażka. znam na pamięć obsługę przycisków i wiem co zmieniam w 30d. przestawienie kolejności guzików to dla mnie problem, szczególnie, że myślałem o 40d jako drugie body a tak to może być problematycznie mieć 30d i 40d naraz i korzystać z nich szybko i bezproblemowo