Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 136 z 170 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 351 do 1 360 z 1693

Wątek: Canon 40D

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie firmware 1.0.5 do 40D

Cytat Zamieszczone przez bartheq Zobacz posta
    ale glupoty ktos pisze - tu chodzi o remote shooting, czyli zdjecia robione przez komputer (:
    Wyrażaj się dokładnie - kto te głupoty wg Ciebie pisze ? . Jak zaznaczyłem - cytat pochodzi z optycznych ( jesli nie wiesz co to oznacza , wejdź na stronę www.optyczne.pl ) . Taką samą treść powtarzają inne strony o profilu foto , w tym też canon . Zadaj więc pytania tworzącym treść . Od kiedy "remote shooting" , w tłumaczeniu , oznacza fotki robione przez komputer ??. Remote - to zdalne , na odległość . A tak nawiasem mówiąc nie wiem o co im chodzi . Fotki , po zdalnym uruchomieniu aparatu , wyświetlają się tak samo jak wyświetlały - w trakcie zapisu - RAW + jpeg !!. Przynajmniej u mnie .
    Nie o to mi jednak w gruncie rzeczy mi chodziło . Jak zaznaczyłem , w opisie tym nie ma nic o ostrości fotek - a zacytowałem po prostu cały fragment . Właśnie ostrości fotek ten temat w głównej mierze dotyczył .
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 24-11-2007 o 14:20
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Wyrażaj się dokładnie - kto te głupoty wg Ciebie pisze ? . Jak zaznaczyłem - cytat pochodzi z optycznych ( jesli nie wiesz co to oznacza , wejdź na stronę www.optyczne.pl ) .
    domyslilem sie co to oznacza i dlatego napisalem ze "ktos" pisze glupoty a nie "ty". korzystam wylacznie z wiadomosci z zagranicznych serwisow a potem tylko rece mi opadaja kiedy 2 dni pozniej czytam takie kwiatki wynikajace ze zlego tlumaczenia lub nieznajomosci tego o czym sie pisze (:

Od kiedy "remote shooting" , w tłumaczeniu , oznacza fotki robione przez komputer ??. Remote - to zdalne , na odległość . A tak nawiasem mówiąc nie wiem o co im chodzi .
    remote shoothing oznacza dokladnie to co napisalem odkad tak sie nazywa opcja w programie eos utility. widocznie nie robiles jeszcze zdjec po kabelku usb, wiec nie wiesz o co chodzi (:
    tu nie ma czego tlumaczyc i doszukiwac sie jakiegos polaczenia z pilotami czy wezykami. aparat przeciez nie rozroznia tego jak jest sterowany, wiec czemu wyzwolenie wezykiem mialoby powodowac inne wyswietlenie zdjecia niz normalnie? (:

Właśnie ostrości fotek ten temat w głównej mierze dotyczył .
    nie wiem za bardzo jak fotki z moich eLek moga byc jeszcze bardziej ostre niz do tej pory. nigdy nie mialem z tym problemow a do tego juz dawno temu przestalem sie napalac ogladaniem cropow 100% /chyba ze dody (:/ i szukaniem brakow w ostrosci.
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie firmware 1.0.5 do 40D

Widzisz bartheq - mnie również nie bawi oglądanie coraz to nowych testów ostrości i dyskusja na ten temat . Ciągłe podniecanie się i ciągle te same treści . Jeśli chodzi o tłumaczenie "remote" - tłumaczenie jest tłumaczeniem , natomiast jaki jest sens i był cel takiego opisu - powinni wyjaśnić autorzy . Nie zamierzam tego analizować . Po prostu włączyłem się w dyskusję na temat zgłoszonej dziwnej zależności ostrośći od firmwaru .
    Co do uruchamiania aparatu z kompa - nigdy tego nie robiłem - nie miałem takiej potrzeby . Mało tego - nigdy o tym nie myslałem . Większość zdjęć wykonuję w plenerze lub w pomieszczeniach ( ale też ujęcia dynamiczne - w ruchu ) . Nie pracuję w atelier . Jestem tylko zwariowanym fotoamatorem . Ale tak z ciekawości - zainteresuję się tą metodą . Do czego stosujesz - do jakich fotek - uruchamianie z kompa ??. Czy tylko ujęcia statyczne ?. Jak to działa i po co ?.
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Domyślnie

Co do uruchamiania aparatu z kompa - nigdy tego nie robiłem - nie miałem takiej potrzeby . Mało tego - nigdy o tym nie myslałem . Większość zdjęć wykonuję w plenerze lub w pomieszczeniach ( ale też ujęcia dynamiczne - w ruchu ) . Nie pracuję w atelier . Jestem tylko zwariowanym fotoamatorem . Ale tak z ciekawości - zainteresuję się tą metodą . Do czego stosujesz - do jakich fotek - uruchamianie z kompa ??. Czy tylko ujęcia statyczne ?. Jak to działa i po co ?.
    ja rowniez tego typu fotografii statycznej nie uprawiam. czasami fotografuje telefony do testow, ale to zbyt maly kaliber zdjec zeby sie bawic w ustawianie aparatu na statywie itp.
    na razie sluzy to u mnie tylko do "zabawy". w polaczeniu z live view wyszlo mi np. cos takiego:

remote shooting mozna takze wykorzystywac do serii zdjec w okreslonych odstepach czasu np. 60 co minute i juz mamy godzinny time-lapse.
    czasami warto sie zainteresowac mozliwosciami dostarczonego z aparatem softu - nigdy nie wiadomo kiedy sie moze przydac (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Dziś porównałem zdjęcia z 400d i 40d pod względem ostrości są takie same (raw).
    Jedyne co zauważam to, to ze na ekranie 40d zdjęcia te są wyświetlane dużo gorzej - mniej ostro niż na ekranie 400d.
    Ale to wynika ze specyfikacji - jeśli powiększymy ekran bez powiększania ilości wyświetlanych punktów punkty te będą większe a więc wizualnie obraz będzie mniej ostry.
    Jeszcze raz polecam wywoływanie zdjęć a nie tylko oglądanie na ekranie czy ekraniku.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    Możliwe że foty testowe są takie same (statyw, krótki czas, przymknięte szkło itp). Ale proponuje bardziej praktyczne porównanie: Idź sobie do gotyckiego czy romańskiego kościoła o godzinie 16 i pstryknij jego wnętrze (które jest przeważnie tłem dla młodej pary). Używając jasnego szkła, przy f=50mm (crop da 80mm) i przysłonie 2 (nieco przymkniętej dla większej ilości detali) i czułości 800/1600 będziesz zmuszony zrobić fote "z łapy" czasem przy 1/30,1/20 a czasem i 1/15s. Porównaj wtedy te dwa aparaty. Powiem z praktyki (robiłem 30D i zapas 350D) że utrzymanie 350D takich czasów bez poruszenia było dla mnie praktycznie nie możliwe. Nie wspomnę już o tym, że kilku godzinach trzymania w 3 palcach 350D te 3 palce nadawały się już do leczenia, jeśli nie do wymiany...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    (...) Nie wspomnę już o tym, że kilku godzinach trzymania w 3 palcach 350D te 3 palce nadawały się już do leczenia, jeśli nie do wymiany...
    No a trzymanie 30-tki z gripem, lampą i którąś L-ką to relaks? Dużo bardziej wolę w takich sytuacjach 350-tkę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kwestia gustu - ja wole zdecydowanie 40stke z 550EX i Sigma70-200/2.8 niż 350 z tym osprzetem. Cięższy sprzęt - mniejsze drgania - dłuższy czas mi się jakoś udaje utrzymać.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    .............
    Jeszcze raz polecam wywoływanie zdjęć a nie tylko oglądanie na ekranie czy ekraniku.
    też tak uważam

myst - to o czym piszesz to jest dopasowanie manualne sprzętu do warunków fizycznych fotografa

wracając do ostrości
    cudów niema - na EOS Discovery Tour porównałem sobie różny sprzęt.
    Wniosek - lepszy sprzęt jest lepszy ale kosmicznych różnic niema
    szary przedmiot na szarym tle jest mało kontrastowy chyba że odpowiednio go oświetlisz

A niezadowolenie ze swoich zdjęć to przerost oczekiwań nad własnymi umiejętnościami i znajomością swego sprzętu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S.
    Porównywanie jpeg czyli tego co zostaje ze zdjęcia RAW jest bezcelowe
    Widzę, że jeżeli w twojej puszce przy ustawieniu ostrości na -43 jpeg wygląda tak samo jak u kolegi przy + 20 to czujesz się lepiej
    Może trzeba napisać prośbę do programistów canona o zmianę numeracji
    Ostatnio edytowane przez Max_im ; 25-11-2007 o 07:52 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No a trzymanie 30-tki z gripem, lampą i którąś L-ką to relaks? Dużo bardziej wolę w takich sytuacjach 350-tkę.
    no co ty... 24-70 f/2.8 i 580EX II trzyma sie na 40D zdecydowanie lepiej niz na 350tce (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Strona 136 z 170 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów