Dokładnie tak, jak napisał Artus. Sam korzystałem z takich ustawień - nie do sportu, na co dzień. Brak FEL'a bez grzebania w CFach był dośc irytujący.
Dokładnie tak, jak napisał Artus. Sam korzystałem z takich ustawień - nie do sportu, na co dzień. Brak FEL'a bez grzebania w CFach był dośc irytujący.
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
moze ma ktos juz doswiadczenie z innymi puszkami na tym body -sigma,tamron,....czy dzieki nowemu AF wspolpraca ulegla poprawie??
CANON
bo ja wiem. przez chwile w weekend cykalem z sigma, a dzis z tamronem. Jakos miedzy 40d a 350d nie widze jakiejs dramatycznej poprawy we wspolpracy z tymi szklami. nie jest natomiast gorzej, co mnie cieszy.
jedno co mi sie rzucilo w oczy i czego sie w sumie spodziewalem, to ostrzy super szybko na kazdym punkcie af.
a obiektywy innych firm niz canon jak bzyczaly, tak bzyczaale dzialaja poprawnie. zadnych ff/bf.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
fotki z 40D + 50mm 1.8
http://picasaweb.google.com/piotrwzk...08072736410194
http://picasaweb.google.com/piotrwzk...08558067714658
http://picasaweb.google.com/piotrwzk...10207335156402
p.s. wiem że fotka pieska jest trochę źle doświetlona wbudowaną lampą (już niebawem święta wiec może mikołaj przyniesie lampę)
Czy da radę jakoś lepiej robić fotki z wbudowaną lampą? O co chodzi z ustawieniem sychronizacji (auto, 250)?
ja robie w raw i pozniej mozna ladnie podkrecic jasnosc.....
CANON
Tytuł postu trochę przewrotny, bo nic takiego nie istnieje, ale dzięki temu jest szansa, że sporo osób przeczyta/odpowie
Wracając do meritum:
Jak wielu posiadaczy 40D mam poważne zastrzeżenia co do jego ostrości. Nie fotografuję tablic - użytkuję go po prostu, czasem zarobkowo. I kurcze przeszkadza mi, ze nawet po podciągnięciu w menu aparatu sharpness na 6 zdjęcia nie są ostre. Owszem, zdarzy się strzelić brzytwę, ale większość zdjęć jest do bani jeżeli chodzi o ostrość. Nie chcę na razie wysyłać sprzętu na Żytnią, ale kurcze coraz bardziej się ku temu skłaniam...
I teraz pytanie zasadnicze:
czy może się okazać, że 40D ma jakiś feler związany z ostrzeniem i wina leży w firmwarze? Tzn. czy to oprogramowanie wogóle "bierze udział" w pracy AF? Nie znam się na tym i nie wiem, czy liczyc na to, ze Canon któregoś dnia ogłosi "Tak, są problemy - ściągnijcie nowy firmware", czy raczej liczyć na Żytnią?
EOS 90D (w sumie)
moze jakis przyklad....jakie masz szklo itd.
Nie sadze aby to byla wina softwaru, bo jesli tak by bylo, to uzytkownicy juz dawno alarmowali by to do canona.
5DmkII | 5D | 40D | 15 2.8 karpik | 35 1.4 L | 50 1.4 | 85 1.2 L | 70-200 2.8 IS L | 580 EX II | blog
przesadzacie chyba z tym bojem o nieostrosc w 40stce.
pozatym czemu nowy watek ? :P
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
... no bo to w zasadzie nie wątek o "nieostrosci w 40D" tylko pytanie/debata nad tym, czy firmware odpoiwada w jakimś stopniu z działanie AF i czy skoro az tak wielu użytkownikow zglasza jakieś wątpliwości to czy Canon nie powinien się temu przyjrzeć...
@aNgest - jak wróce do domu to wrzucę zdjęcia które przelały mają czarę goryczy![]()
EOS 90D (w sumie)