Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 88 z 148 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1693

Wątek: Canon 40D

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

17-85 odradzam ma okropną beczkę na 17mm.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

panowie, dajcie sobie na wstrzymanie z tym OT..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał

Domyślnie

o kubaman wróciłeś Nadal uwazasz ze zdjecia z 40d nie były powiekszane w tescie rockwella?Możesz mi to łopatologicznie wytłumaczyć być moze jestem w błedzie?
    Tylko nie znikaj znowu jak kamfora przyjacielu
    Ostatnio edytowane przez fatman ; 05-10-2007 o 16:16

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fatman Zobacz posta
    o kubaman wróciłeś Nadal uwazasz ze zdjecia z 40d nie były powiekszane w tescie rockwella?Możesz mi to łopatologicznie wytłumaczyć być moze jestem w błedzie?
    Tylko nie znikaj znowu jak kamfora przyjacielu
    czyżbym został twoim przyjacielem

W pierwszym poście wyraziłeś się niejasno. Zamiast mówić o powiększaniu zdjęcia, czyli o zmianie rozmiaru bez zmiany rozdzielczości w DPI (jak na odbitce czy monitorze), co zazwyczaj powoduje właśnie wygaszenie szumów, trzeba było napisać, ze chodzi ci o upsamplowanie fotek do jednakowej ilości MPx.

Ta pierwsza metoda była bardzo popularna, choć nieprawidłowa właśnie dlatego, że "rozciągała" szumy i tego Ken nie zrobił. Interpolował - i owszem. Stąd również wynika mój komentarz o konieczności powiększenia zdjęcia z 5D.

Coś już napisał

Domyślnie

czyżbym został twoim przyjacielem
    ty jednak wszystko bierzesz zbyt dosłownie i zbyt do siebie

W pierwszym poście wyraziłeś się niejasno. Zamiast mówić o powiększaniu zdjęcia, czyli o zmianie rozmiaru bez zmiany rozdzielczości w DPI (jak na odbitce czy monitorze), co zazwyczaj powoduje właśnie wygaszenie szumów, trzeba było napisać, ze chodzi ci o upsamplowanie fotek do jednakowej ilości MPx.

Ta pierwsza metoda była bardzo popularna, choć nieprawidłowa właśnie dlatego, że "rozciągała" szumy i tego Ken nie zrobił. Interpolował - i owszem. Stąd również wynika mój komentarz o konieczności powiększenia zdjęcia z 5D.
    jednym słowem przyznajesz ze nie miales racji a ja ją miałem i ok o to mi własnie chodziło bo już sie martwiłem że tylko ja to zauważyłem i nikt więcej
    Co do powiekszania zdjecia z 5d...po co?Czy nie lepiej,łatwiej i logiczniej zostawić zdjecia w ich nominalnych rozmiarach

Ogólnie trudno to co zrobił Ken nazwac testem iso bo nikt nie interpoluje zdjec z 40d o prawie 3 miliony pikseli zeby zmniejszyć szumy Tym bardziej ze sam Ken napisał w podsumowaniu "testu"
    "Don't just look for noise: look at how much detail is left. Look at the stray hair in the lower right of my eyeball. Better cameras stay sharper at high ISOs"
    A jak zdjecia z 40d maja byc ostrzejsze skoro je interpolował ale tak swoja droga trzeba przyznac ze 40ka swietnie wyglada po interpolacji nawet na tle canona 5d nie spodziewalem sie ze róznica bedzie taka tycia na niskich iso
    Jestem ciekaw jak podobny test wyglądałby na plikach raw w nominalnych rozdzielczosciach
    Ostatnio edytowane przez fatman ; 05-10-2007 o 19:06

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gdybyś wkładał w fotografowanie tyle energii co w dowodzenie swoich racji w przypadku nawet najmniejszej głupoty, z pewnością zaszedł byś daleko ( konieczne wtrącenie - ). Również uważam, że do porównania należy oglądać zdjęcia takie jak puszka daje, bo jakiekolwiek zmiany fałszują wynik. I dalej twierdzę, że 40D wypada bardzo dobrze, a najgorzej 400D, później D200, D40, 40D i 5D.

Dopiero zaczyna Awatar kosa14
    Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie

Witam. Mam prośbe udzieli mi ktoś odpowiedzi??. Ciezko tam znależć co mnie interesuje a postów kiladzieśiąt i weż wszystkie przejrzyj.
    Po pierwsze w trybie live view jak wciskam przysisk auto fokusa obraz sie wyłącza i słychac pipnięcie potwierdzając ostrość a potem wciskamy spust i robimy zdjecie tak ma byc???
    oraz drugie pytanie odnosnie picture style wiem że to są konkretne do konkretnychh zdjec ale czy wg Ciebei jakiego najlepiej używac??? oraz jaki w nim nanieść poprawki?? Dziekuje za odpowiedz
    Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,

Miasto
    Kraków

Domyślnie

sugeruję, bez złośliwości, zapoznanie się z instrukcją. W trybie Live View, przy włączonej funkcji AF dla Live View (C.Fn III poz 6 wartość 1) aparat ustawia ostrość poprzez opuszczenie lustra i skierowanie światła na czujnik AF. Jak ustawi i jak puścisz przycisk Af-on lustro podnosi się z powrotem. Słyszalny dźwięk to odgłos silniczków sterujących położeniem lustra.

Styli nie stosuję robię tylko w RAW.

Dopiero zaczyna Awatar kosa14
    Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie

tak wiem. ale prościej zapytac niz wretować całą ksiązkę. trace cierpliwość i co za tym uwage.
    Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kosa14 Zobacz posta
    tak wiem. ale prościej zapytac niz wretować całą ksiązkę. trace cierpliwość i co za tym uwage.
    Te style po pewnym czasie sam poznasz. W neutral jest mniej więcej bezingerencyjnie . Najlepiej robić RAW-y (tak jak pisał Kuba) i później sam możesz sobie pozmieniać je w DPP i popatrzeć, który Ci najbardziej odpowiada. Inne programy sylów nie widzą.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 88 z 148 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów