Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 71 z 170 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1693

Wątek: Canon 40D

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    Tak sobie czytam i mimo że późna pora sprawdziłem sobie.. imho ostrość całkiem całkiem.. ale 85 jest naprawdę spoko.. oczywiście moje testy są niemiarodajne tak jak prawie wszystkie domowe testy.. ale co tam, najwyżej mnie zjecie .. ale nie chce mi się iść po statyw do auta..
    Jak ktoś chce popatrzeć to wrzucam parę testowych do mnie na stronkę ( www.starz.pl )..
    są 3 kadry z ręki z różnym ustawieniem sharpness w aparacie (3,5 i 7), jest plik wołany z rawa w DPP (nie umiem go obsługiwać) i dla szumofobów iso 1600 z 400mm z ręki..
    Na dole strony link do testowych i tam jest katalog z 40D - wszystkie jpgi prosto z aparatu. Na stronce są też linki do innych fotek z 40D
    ostatnie zdjęcia z meczu (korona - legia) też z 40D i ślub też z 40D (uprzedzając drwiny - nie jestem fotografem ślubnym, byłem gościem ale parę fotek strzeliłem)..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

arturus czy Canon 24-105f4LIS dobrze ci działe z 40D i z 350D?

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Akurat z 24_105 nie robiłem dużo ale zaraz może coś znajde albo pstryknę - z 350D działa super, z 40D coś tam pstrykałem ale bez specjalnego przykładania się - raczej ok.. na meczach robię 400mm a na ślubie robiłem głównie 85.. ale zaraz coś pstryknę..

Pozdrawiam
    Artur

Edit:
    Wrzuciłem jpg prosto z aparatu - bez żadnej obróbki f4 i 5.6 - szczegóły w exifach
    Acha - ostrość u obu modelek łapana na prawe oko środkowym punktem..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 24-09-2007 o 22:03

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

jak ktos chce sprawdzic ostrosc to zapraszam na oryginalne zdjecie (RAW Image task ostrosc na 4.) szklo to 85L (reszta w exifie) az sie artefakty porobily

http://www.terpinski.pl/test.JPG

Niedlugo podzuce jakis plener z 85L i 10-22
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 24-09-2007 o 23:15
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Nie wiem, ile obrabiałeś te fotki, czy tylko je zmniejszałeś, ale jak dla mie wyglądają bardzo dobrze. Być może wydaje ci się, że zdjęcia są mało ostre, bo jest mała głębia ostrości? Jaki aparat miałeś wcześniej?
    Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
    Fotki są prosto z aparatu bez obróbki w orginalnym rozmiarze tylko należy je sciągnąć do siebie. Mozna to zrobić poprzez wejście na konkretne zdjęcie i wybranie opcji z prawej strony fotki "Pobierz zdjęcie". Powyżej jest opcja "wiecej informacji", która pozwala podejrzeć podstawowe nastawy aparatu. Wiem że głębia ostrości jest mała gdyż wiekszość fotek (pseudo makro) jest na przesłonie f/5.6 oraz ogniskowej 85mm. Zależało mi na uzykaniu maksymalnej ostrości tylko na wybranym fragmencie fotki. Wczśniej "pstrykałem" kompaktem A710IS:
    http://picasaweb.google.pl/piotrwzk/...nzaWrzesie2007
    i byłem z niego zadowolony więc po 2 dniach zabawy z lustrzanką jestem trochę rozczarowany, gdyż duża część fotek jest podobnej jakości (np. ostrości). Może jest jakiś test dzięki któremu mogę sprawdzić czy faktycznie jest problem z ostrością. Niewiem czy nie powinienem pozmieniać jakiś ustawień w menu.
    Ostatnio edytowane przez piotrwzk ; 25-09-2007 o 00:33

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrwzk Zobacz posta
    Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
    Fotki są prosto z aparatu bez obróbki w orginalnym rozmiarze tylko należy je sciągnąć do siebie. Mozna to zrobić poprzez wejście na konkretne zdjęcie i wybranie opcji z prawej strony fotki "Pobierz zdjęcie". Powyżej jest opcja "wiecej informacji", która pozwala podejrzeć podstawowe nastawy aparatu. Wiem że głębia ostrości jest mała gdyż wiekszość fotek (pseudo makro) jest na przesłonie f/5.6 oraz ogniskowej 85mm. Zależało mi na uzykaniu maksymalnej ostrości tylko na wybranym fragmencie fotki. Wczśniej "pstrykałem" kompaktem A710IS:
    http://picasaweb.google.pl/piotrwzk/...nzaWrzesie2007
    i byłem z niego zadowolony więc po 2 dniach zabawy z lustrzanką jestem trochę rozczarowany, gdyż duża część fotek jest podobnej jakości (np. ostrości). Może jest jakiś test dzięki któremu mogę sprawdzić czy faktycznie jest problem z ostrością. Niewiem czy nie powinienem pozmieniać jakiś ustawień w menu.

dla przykladu zdjece o nazwie IMG_0084

pelna dziura na 85mm z kiepskim obiektywem i czyloscia iso 800!!

Na te ustawienia to jest zyyyleta !!

w/w obiektyw mialem nieprzyjemnosc uzytkwac. Nie zauwazylem przyslony przy ktorej robil by ostre zdjecia.

Jak chcesz to zdjecie miec ostre to przy tych warunkach zjedz do iso 100-200 i daj shpns na 6 i przymknij do f8 ten sloik....

edit. po obejrzeniu jeszce kilku w pelnym rozmiarze moge cie zapewnic ze jest wszystko oki. Wydaje mi sie ze musisz sie rozstac z mysleniem cyfrowkowym...
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 25-09-2007 o 00:47

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wg mnie jest bardzo OK, ten obiektyw demonem ostrości nie jest, ale u ciebie jest bardzo dobrze..
    Ustaw sharpness na 5 daj niskie ISO i przymknij obiektyw o 1 lub 2 działki i będzi git..

edit:
    Trampek - ubiegłeś mnie - ale oglądałem dokładnie to samo zdjęcia na hamaku i mam takie same odczucia.. na winogronie ostrość gdzieś uciekła ale na większości jest zupełnie przyzwoicie..
    piotrwzk - napisz czego się spodziewałes po przejściu na lustrzankę.. tu nie ma lekko - głębia ostrości jest dużo mniejsza niż w kompaktach co daje możliwości jej kształtowania, całkiem ina jest plastyka zdjęć itp. na ostrości jakość zdjęcia sie nie kończy
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 25-09-2007 o 00:51

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Wg mnie jest bardzo OK, ten obiektyw demonem ostrości nie jest, ale u ciebie jest bardzo dobrze..
    Ustaw sharpness na 5 daj niskie ISO i przymknij obiektyw o 1 lub 2 działki i będzi git..
    co za zgodnosc

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    piotrwzk - napisz czego się spodziewałes po przejściu na lustrzankę.. tu nie ma lekko - głębia ostrości jest dużo mniejsza niż w kompaktach co daje możliwości jej kształtowania, całkiem ina jest plastyka zdjęć itp. na ostrości jakość zdjęcia sie nie kończy
    Trochę się na poczatku martwiłem że może coś nie tak z tym moim "kitowym" zestawem ale jeżeli uważacie że jest w miarę dobrze jak na ten obiektyw to nic innego mi nie pozostaje jak zastosować wskazówki dotyczace ustawień aparatu. Mała głębia ostrości to jedna z kilku rzeczy których brakowoało mi w kompakcie. Rozmyte tło uzyskiwałem jedynie przy bardzo bliskich makro. Wystarczyły mi dwa dni i już widzę że obiektyw 17-85 IS USM 1:4-5.6 jest bardzo przeciętny. W przyszłości myślę o jakimś obiektywie do makro i portretówce np. 50mm z w miarę jasnym światłem oraz w przystępnej cenie. Jaki obiektyw polecicie do mieszkania bo w styczniu będę pstrykał fotki córeczce i niechciałbym używać lampy.

Pytań mam mnóstwo ale najpierw poczytam jeszcze forum bo sporo tematów zostało już poruszonych.

Myslę że zaczyna się piękna przygoda z fotografią.

Wielkie dzięki.

Dopiero zaczyna Awatar JarQ
    Miasto
    Szamotuły

Domyślnie

Hmm....piotrwzk. Kiedy zaczynałem swoją przygodę z foto na poważnie (pierwsze lustro 300d) to z takich samych powodów jak Ty (córka rodzina itp.) teraz z tego żyję. (stock, okolicznościowe, prasa,...da się) Sukcesów życzę i pozdrawiam.

Strona 71 z 170 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów