Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 53 z 170 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 1693

Wątek: Canon 40D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A to ciekawe...w moim 40D nie ma biezacego histogramu w LiveView. Pokazesz mi jak sie wlacza?
    (hint: niektorzy myla 'brightness simulation' z histogramem na zywo, a chodzi o to ze jak wprowadzasz korekty naswietlenia w Tv/Av/P albo uzywasz trybu M to LCD w LiveView probuje odwzorowac jasnosc zdjecia wynikowego).
    LiveView ON, 3x INFO.
    .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    uuuuu.... Fotopolis dało ocenę 4/6. uuu... nie wróżę 40-ce kariery w Polsce ;-). Choć po cześci zgadzam się z nimi. Przy D300 czterdziestka wygląda jak aparat półtorej klasy niższy, mam na myśli "wyposażenie" aparatu. Canon zdecydowanie nie przewidział poczynań Nikona, co temu na pewno się udało.
    Myślę że przewidział i to bardzo trafnie. Sądzę też, że 40-tka będzie hitem sprzedaży. Przy obecnej cenie oferuje bardzo dużo. Gdyby D300 miał kosztować 5 kzł to zgoda, że miażdży 40D (a i to nie do końca) ale przy początkowej cenie prawie 7 tyś to po prostu jest lepszy, bo jest droższy i tyle. Przy czym "targetem" 40- tki jest rynek D200 i D80, a tu radzi sobie parametrami znakomicie.

Co do testu to w sumie ja nie o ceniam go jako jakiś dramatycznie nieobiektywny. Przede wszystkim osoba testująca słabo znała 40-tkę i śmiem twierdzić, że puszki canona w ogóle. Dla mnie świadczy o tym np. czepianie się odgłosu migawki (nie wspomnieli nawet o trybach silent) lub poruszana tu kwestia wyświetlania ISO. Co do uwag do ergonomii to jest to rzecz bardzo indywidualna i można czasami wytknąć jako wady rzeczy, które dla innych mogą być zaletą. Faktem jest też, że w teście Nikona D3 za ergonomię też się dostało - a w końcu to podobno dla niektórych wzór.
    Moje uwagi dotyczą tylko czepiania się głupot typu brak HDMI, brak precyzyjnego wskaźnika zużycia baterii, brak 12 Mpx. Odnoszę wrażenie, że autor te rzeczy znalazł - bo musiał. I wyolbrzymił, bo nie znalazł prawdziwych wad.
    Jedno jest pewne - co do jakości zdjęć wychodzących z tej puszki - rewelacja . I z tego należy się cieszyć.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-09-2007 o 17:45
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Myślę że przewidział i to bardzo trafnie. Sądzę też, że 40-tka będzie hitem sprzedaży.
    Ja osobiscie mysle ze juz jest. Wystarczy popatrzec co sie dzieje na forum ... co druga osoba niemalze ma w stopce 40d (no moze nieco przesadzam z co druga ale kilkanascie puszek juz jest).

Zanim d300 wejdzie do sklepow to polowa tego forum bedzie juz pstrykala 40tka a druga biedniejsza polowa sprzedanymi za pol ceny 30d
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

W końcu czytając testy na optyczne i fotopolis nie trudno wyczuć kto jakim sprzętem się posługuje ;-)
    Faktem jest, że jeśli najpoważniejsze wady 40D są tego rodzaju:
    "Teoretycznie rzecz biorąc Canon EOS 40D nie ma poważniejszych wad. Jednak naszym największym zarzutem będzie fakt, że w momencie wprowadzenia aparatu na rynek pod pewnymi względami nie był on już "ostatnim krzykiem techniki".
    - Matryca o rozdzielczości 10 Mp (standardem w tej klasie jest teraz 12 Mp), - brak nowoczesnego złącza HDMI i brak obsługi protokołu UDMA to spore mankamenty.
    - takie drobiazgi jak grzechocząca lampa błyskowa,
    - uruchamianie nosem podglądu na żywo (w wypadku osób lewoocznych) i
    - od lat niezmieniony wskaźnik poziomu naładowania baterii,"

to przy obecnej cenie 40D jestem spokojny o jego sprzedaż. Bo co jest dla niego konkurencją ? D80 i D200 ? Wątpię by jakieś większe rzesze nikonowców myślały na poważnie o D200 mając w ofercie hipotetyczny (bo wciąż go nie ma) D300. Ale to już inna cena ...
    Również 30D, D200, 5D nie przestały nagle robić zdjęć, a robienie przez fotopolis wady z 10 mpx w 40D świadczy o nastawieniu do Canona albo jakości toku myślowego autora.

Coś już napisał Awatar Fotomaniac
    Miasto
    Lublin, Kazimierz Dolny

Domyślnie

Nie czytałeś dokładnie na Fotopolis, oceniono 40D w/g nowych kryteriów 4/6 a w/g starych 5+ a to różnica!. Ja myślę że będzie odwrotnie wróżę 40D wielką karierę, bo dla tych którzy robią fotki a nie szukają zbędnych "gadżetów" to doskonała propozycja. Jakość zdjęć jest FANTASTYCZNA, kto już ma to wie. Cena jest przyjazna , stosunek jakości do ceny bardzo dobry.
    Marudzą tylko ci co jeszcze 40D nie mają.
    Cześć idę robić zdjęcia!

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    uuuuu.... Fotopolis dało ocenę 4/6. uuu... nie wróżę 40-ce kariery w Polsce ;-). Choć po cześci zgadzam się z nimi. Przy D300 czterdziestka wygląda jak aparat półtorej klasy niższy, mam na myśli "wyposażenie" aparatu. Canon zdecydowanie nie przewidział poczynań Nikona, co temu na pewno się udało.
    fotografia & jazz

Uzależniony

Domyślnie

Ja myślę że będzie odwrotnie wróżę 40D wielką karierę, bo dla tych którzy robią fotki a nie szukają zbędnych "gadżetów" to doskonała propozycja. Jakość zdjęć jest FANTASTYCZNA, kto już ma to wie. Cena jest przyjazna , stosunek jakości do ceny bardzo dobry.
    Marudzą tylko ci co jeszcze 40D nie mają.
    -kariera bedzie taka jak poprzednikow
    -oczywiscie ze 40d wybieraja tez gadzeciaze co widac po tym jak sie pozbywaja 30d ... wszak oboma mozna zrobic zdjecia a zmiana jest wlasnie gadzeciarstwem
    -jakosc jest fantastyczna ? dla mnie fantastyczna byla z 10d
    -przyjazna cena? Tak przy wiekszych zarobkach kazdy dres juz moze sobie canona z duzym gripem na karku powiesic obowiazkowo w werski Kit

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Sluchaj misiaczek, mozesz wylac swoje frustracje gdzie indziej?

A wracajac do tematu 40D nie tylko jest super update'm, ale jest
    takze bardzo dobrym drugim body. Cala dyskusja typu co lepsze -
    5D czy 40D nie ma kompletnie sensu. Odpowiedz jest prosta - oba

40D do zwierzat i tele, 5D do calej reszty....

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak tak czytam Wasze marudzenie tutaj i poczytałem sobie ten test 40D na Fotopolis to widzę, że faktycznie brakuje im canoniera. Do tego to jaki obiektyw mieli do dyspozycji... tym bardziej trzeba uznać poziom Canona.
    Z tego co wiem, to są tam zawaleni robotą i przerobić sprzętu nie mogą. Czy są tendencyjni i nie lubią Canona? Raczej nie, oni są chyba tylko za mało obyci z tą marką i czasami się gubią w niuansach, które canonier od razu wychwyci. Jak mi obiecają, że będę się tylko zajmował Canonem i Nikonem to przystanę na ich propozycję i sam zacznę się bawić u nich w testowanie sprzętu Przynajmniej te zdjęcia będą lepszą optyką robione :-P
    FOTOINKWIZYTOR

Coś już napisał Awatar Fotomaniac
    Miasto
    Lublin, Kazimierz Dolny

Domyślnie

Misiaczek to nie jedyny tu frustrat,
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Jak tak czytam Wasze marudzenie tutaj i poczytałem sobie ten test 40D na Fotopolis to widzę, że faktycznie brakuje im canoniera. Do tego to jaki obiektyw mieli do dyspozycji... tym bardziej trzeba uznać poziom Canona.
    Z tego co wiem, to są tam zawaleni robotą i przerobić sprzętu nie mogą. Czy są tendencyjni i nie lubią Canona? Raczej nie, oni są chyba tylko za mało obyci z tą marką i czasami się gubią w niuansach, które canonier od razu wychwyci. Jak mi obiecają, że będę się tylko zajmował Canonem i Nikonem to przystanę na ich propozycję i sam zacznę się bawić u nich w testowanie sprzętu Przynajmniej te zdjęcia będą lepszą optyką robione :-P
    Fakt, stary kundlowaty obiektyw w teście 40D to nieporozumienie, niepoważne podejście do tematu, zlekceważenie totalne KPINA z nas ........
    Ostatnio edytowane przez Fotomaniac ; 20-09-2007 o 19:03 Powód: Automerged Doublepost
    fotografia & jazz

Domyślnie

Apropo testu - jakim obiektywem robione były fotki?

Oglądałem fotki i musze przyznać,że iso 800 nie wyglada zbyt dobrze - ale to pewnie wina przedprodukcyjnego softu lub ewidentnego niedoświetlenia.

Co do nikona d300 - na pewno jest to obecnie bardzo kuszaca propozycja dla zaawansowanych fotoamatorów ale wiecej mozna będzie powiedziec dopiero po obejrzeniu zdjęć.

Co do sony alpha a-700 - kto by sie spodziewał,że taki potentat w dziedzinie elektroniki jakim jest sony nie będzie potrafiło zrobić porzadnego live view a ze nie ma wcale to juz totalna porazka tej firmy...ach Ci księgowi znowu wszystko zepsuli

Osobiście będę czekał na następce 5d do marca 2008...bo 40d jakiegoś wielkiego wrażenia nie zrobił już na mnie
    Ostatnio edytowane przez canik ; 20-09-2007 o 19:33

Strona 53 z 170 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103153 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów