Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 51 z 170 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1693

Wątek: Canon 40D

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pojawił się test na fotopolis 40d
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6374&p=0

"Czterdziestka" wyświetla też więcej informacji na monitorze wbudowanym w wizjer. Najważniejsza z nich to wartość czułości ISO. Wprawdzie ta informacja pojawiła się już w modelu 30D, ale tym razem podczas jej zmiany nie trzeba odrywać oka od okularu - wtedy wyświetlana jest zmieniana wartość.
    coś na tym fotopolis są niedoinformowani albo ja mam dziwną 30-tkę bo mi też wyświetla w wizjerze
    Jak przystało na rasową lustrzankę, na górnej ściance znalazł się czarno-biały ekran służący do wyświetlania informacji o parametrach ekspozycji oraz ustawieniach aparatu. W stosunku do poprzedników i tu zaszła pewna istotna zmiana. Otóż przez cały czas wyświetlana jest informacja o wybranej czułości - to bardzo przydatna rzecz
    z tego wynika, że tylko na górnym wyświetlaczu widać na stałe czułość ISO. jak to jest?

Ułatwieniem jest przeniesienie przycisku ustawiania czułości na pierwsza pozycję licząc od strony palca wskazującego obsługującego pokrętło nastaw. W czasie przeprowadzania testu okazało się, że rozwiązanie to jest bardzo przydatne - szybka zmiana czułości jest teraz możliwa bez zastanawiania się nad tym, który guzik odpowiada za to ustawienie, i którym pokrętłem należy zmienić jej wartość. Wszystko obsługuje palec wskazujący - pierwszy przycisk i górne pokrętło, i w ułamku sekundy czułość jest zmieniona. Poniżej przedstawiamy ilustrację, na której przedstawiono wszystkie informacje wyświetlane w wizjerze.
    a dla mnie to porażka. znam na pamięć obsługę przycisków i wiem co zmieniam w 30d. przestawienie kolejności guzików to dla mnie problem, szczególnie, że myślałem o 40d jako drugie body a tak to może być problematycznie mieć 30d i 40d naraz i korzystać z nich szybko i bezproblemowo
    I am FX

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Piąteczke dostanie jak nic, choćby i 10 tyś kosztował ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jestem pewien, ze dostanie 6. Gołym okiem widać intencje autorów testu czterdziestki, zresztą to już któryś tam raz. Pisanie pierdół o tym, że 12Mpx to obecnie standard (LOL) i 10Mpx jest przestarzałe to jeden z 20 przykładów bzdur wypisanych w tym teście. Na początek autor opisuje przez pół strony, że 30D to nie był nowy aparat, i nie miał najważniejszej dla dslr cechy - nowej matrycy. Jakby zapomnieli, że owa matryca była lata świetlne przed konkurencją i nie było potrzeby jej zmieniać.

Jedno mnie zaniepokoiło. Napisali bardzo zdecydowanie, że migawka jest tak samo głośna a nawet głośniejsza przez dźwięk silnika. Kilka osób, które o to pytałem twierdzi inaczej.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Myślę że canon sie zasiedział
    Konkurencja dobrze zrobi klientom

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Jedno mnie zaniepokoiło. Napisali bardzo zdecydowanie, że migawka jest tak samo głośna a nawet głośniejsza przez dźwięk silnika. Kilka osób, które o to pytałem twierdzi inaczej.
    Bob Atkins ma nagranie serii z 20D a potem z 40D. Dźwięk jest "inny". Nie powiedziałbym stanowczo, że subiektywnie cichszy. Ale może będzie mniej przeszkadzał np. w teatrach, na koncertach itp.?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dzięki za linka. Dźwięk jest wyraźnie cichszy, co zresztą widać na wykresie nagrania
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie biadolenie

Jedyny obiektywny test może wystawić użytkownik danego modelu i tu jeden będzie piał z zachwytu, a inny czepiał się szczegółów. Osobiście biorę aparat do łapy, wpadam w krzaki z całą swoją fotograficzną wiedzą, później foty do kompa i już wiem co mnie cieszy, a co dołuje. Śledząc swoje foto poczynania to w takim korpusie większość badziewia tylko sobie latami leży, co nie oznacza, że nie jest potrzebne. przeciwnie, w pewnych sytuacjach okazuje się niezbędne. Jedno co mnie strasznie denerwuje to jest to, że aparaty pokroju 40D kupują ludzie bez elementarnej foto wiedzy i zaczynają biadolić. Każdy kto ma jakieś pojęcie o fotografii z tych korpusów wyciąga ile się da mając świadomość niedoskonałości i właśnie ta świadomość w znacznym stopniu pomaga robić dobre fotki. Jedni nalatują na matryce, inni na af czy pomiar punktowy, jednak jeżeli ktoś nie potrafi wykorzystać odpowiednio sprzętu to nigdy nie będzie zadowolony ze swoich poczynań, a w takim wypadku niech każdy zada sobie pytanie: czy koniecznie muszę mieć lustro, czy może wystarczy kompakt?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    dzięki za linka. Dźwięk jest wyraźnie cichszy, co zresztą widać na wykresie nagrania
    ...a doczepię się
    Na wykresie widać po amplitudzie, która nie ma prostego wpływu na energię (to, co słyszymy) .

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    ...a doczepię się
    Na wykresie widać po amplitudzie, która nie ma prostego wpływu na energię (to, co słyszymy) .
    a energia nie bedzie po prostu jakas calka amplitudy?
    bo w takiej sytuacji kilka prostych zaleznosci daloby sie podac, przy uwzglednieniu dodatkowych zalozen
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    ...a doczepię się
    To i ja się podczepię - A jak oś rzędnych (jak to się drzewiej mówiło) jest w skali logarytmicznej?
    A poza tym - słychać, że ciszej...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 51 z 170 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów