pojawił się test na fotopolis 40d
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6374&p=0
coś na tym fotopolis są niedoinformowani"Czterdziestka" wyświetla też więcej informacji na monitorze wbudowanym w wizjer. Najważniejsza z nich to wartość czułości ISO. Wprawdzie ta informacja pojawiła się już w modelu 30D, ale tym razem podczas jej zmiany nie trzeba odrywać oka od okularu - wtedy wyświetlana jest zmieniana wartość.albo ja mam dziwną 30-tkę bo mi też wyświetla w wizjerze
z tego wynika, że tylko na górnym wyświetlaczu widać na stałe czułość ISO. jak to jest?Jak przystało na rasową lustrzankę, na górnej ściance znalazł się czarno-biały ekran służący do wyświetlania informacji o parametrach ekspozycji oraz ustawieniach aparatu. W stosunku do poprzedników i tu zaszła pewna istotna zmiana. Otóż przez cały czas wyświetlana jest informacja o wybranej czułości - to bardzo przydatna rzecz
a dla mnie to porażka. znam na pamięć obsługę przycisków i wiem co zmieniam w 30d. przestawienie kolejności guzików to dla mnie problem, szczególnie, że myślałem o 40d jako drugie bodyUłatwieniem jest przeniesienie przycisku ustawiania czułości na pierwsza pozycję licząc od strony palca wskazującego obsługującego pokrętło nastaw. W czasie przeprowadzania testu okazało się, że rozwiązanie to jest bardzo przydatne - szybka zmiana czułości jest teraz możliwa bez zastanawiania się nad tym, który guzik odpowiada za to ustawienie, i którym pokrętłem należy zmienić jej wartość. Wszystko obsługuje palec wskazujący - pierwszy przycisk i górne pokrętło, i w ułamku sekundy czułość jest zmieniona. Poniżej przedstawiamy ilustrację, na której przedstawiono wszystkie informacje wyświetlane w wizjerze.a tak to może być problematycznie mieć 30d i 40d naraz i korzystać z nich szybko i bezproblemowo