dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
crop z iso 160 tylko do poprawy ale to szczegół - dzięki Przemek!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
crop z iso 1600 tylko do poprawy ale to szczegół - dzięki Przemek!![]()
Ostatnio edytowane przez canik ; 09-09-2007 o 12:12 Powód: Automerged Doublepost
byc moze ostrosc jest taka sama ale szczegolowsc wieksza i to powoduje ten efekt zreszta zobaczymy po tescie
wiem i juz go zapodam tu
iso 1600 crop
Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 09-09-2007 o 12:15 Powód: Automerged Doublepost
Canik, niektórzy mają 5D, 20D, robią zdjęcia 30D, D200, D70s, D50 i robili zdjęcia 40D Canona, troszkę się fotografią parają i też potrafią coś napisać i wyciągnąć wnioski. I nie są sponsorowani przez taką czy inną firmę.
Liczba gadźetów nie zwiększy klasy aparatu, ale jak ktoś ma zaćmę na punkcie bajerów to tego nie zrozumie.
Ja już np. wiem, że funkcja podglądu na żywo przy robieniu zdjęć z nad głowy (dla mnie to w zasadzie jedyne zastosowanie) jest mało przydatna w świetle dziennym i mało użyteczna bez - O ZGROZO - odchylanego monitorka. Tyle praktyka.
Co do np. czyszczenia matrycy - jeden z aparatów miał małego syfka, pomimo kikunastokrotnych prób jego "oczyszczenia" dalej tam został. Matrycy nie czyściłem bo to nie mój aparat. Tyle o skuteczności "trzepaczki".
Jak widać te bardzo ładnie wyglądające funkcje mogą się tak naprawdę stać tylko bajerami, przez które dalej się nie zrobi lepszych zdjęć :wink:
FOTOINKWIZYTOR
tak samo jest z 5d za ktore placisz ponad 2 razy wiecej niz za 40d i tu sie z tobą zgodzeJak widać te bardzo ładnie wyglądające funkcje mogą się tak naprawdę stać tylko bajerami, przez które dalej się nie zrobi lepszych zdjęć
ja bede pierwszyzeby robic lepsze zdjecia radze zaczynac od zenita i to nie zart wielu to
poprze...To nie sztuka miec pelna klatke za ktora sie dalo prawie 8,500 zesta liczy sie efekt finalny i umiejetnosci jakie posiada dany fotograf.
![]()
Ja mam jeszcze jedno pytanie dot. 40D. Czy moglby ktos sprawdzic jak wyglada sprawa z zaszumieniem po np. 30 minutach uzywania live view? Wiadomo bowiem ze matryca podczas pracy sie nagrzewa, a wiec i bardziej szumi. Ciekawe, czy Canon sobie z tym poradzil.
Przemek, czy te fotki sa z aparatu? Bo jak dla mnie to sa przejechane przez DPP (nie cierpie odszumiania generowanego przez DPP, mam alergie na jego punkcie)
Ostatnio edytowane przez arra ; 09-09-2007 o 12:56 Powód: Automerged Doublepost
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
To ja dorzucę kolejne pytanie dotyczące podglądu na żywo. Czy zauważalne jest jakieś opóźnienie między tym co się dzieje na fotografowanej scenie, a tym co widać na ekraniku LCD? Tak się zastanawiam np. nad sytuacją fotografowania motyla na kwiatku lub innych makro-zwierzaków. Dostrajanie ostrości w pogdlądzie na żywo może być w takich sytuacjach nie do pogardzenia. Czy opóźnienie jest mocno zauważalne?
W piatek zabrałem pieniadze i udałem sie po 5d.Macałem,macałem i nagle przypomniałem sobie ten watek i znów pojawiły sie watpliwosci.Wiec wróciłem i czytam i czytam i nadal nie wiem - brac 5d czy czekac na 40D , a myslałem ze zmiana systemu ( z nikon D200) bedzie taka prosta.
ALE MI NAMIESZALISCIE chyba wróce do NIKONA