Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 30 z 170 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1693

Wątek: Canon 40D

Domyślnie

Fajne porownanie z 30d,niestety po niemiecku,ale sa i obrazki :-)

http://www.traumflieger.de/forum/viewtopic.php?t=12210
    CANON

Domyślnie

Bardzo fajne porównanko - dzięki za linka!

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    nie do konca sie z tym zgodze bo na ekranie 3 calowym lepiej i łatwiej ocenić koncowy efekt...szczególnie gdy ma sie pokrycie 100%.
    Co ty wypisujesz? W lustrzankach wizjer to jedno z najpierwszych zagadnien. Jak patrzysz w wyciemniony obszar wizjera i widzisz tylko kadr (zadnych problemow ze swiatlem zastanym, ktory przeszkadza w pracy z LCD, zadnych zagadnien typu "za wysoki" lub "za maly kontrast" i to samo z jasnoscia) to masz taki sam efekt jak w zaciemnionym kinie, z wielkim ekranem. Tylko ty i ekran. Nic poza tym. I LCD ma byc lepszy? Poza tym masz nieskonczona rozdzielczosc (tzn. taka na jaka pozwala twoje oko), a nie jakies 230 tys. punktow. Wiec w jaki sposob wykoncypowales, ze na 3 calowym LCD lepiej sie kadruje niz przy pomocy wizjera? Krycie 100% nie zalatwia wszystkich problemow LCD.

A wracajac do porownania wizjera w 30D i 40D to musze przyznac, ze zgrubny pomiar wykonany przez i3ill jest bardzo zblizony do wynikow z whitepaper Canona 40D.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 08-09-2007 o 23:02
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulx Zobacz posta
    Fajne porownanie z 30d,niestety po niemiecku,ale sa i obrazki :-)

http://www.traumflieger.de/forum/viewtopic.php?t=12210
    o! jedna rzecz na ktora czlowiek zwrocil uwage: poprzestawiane funkcje 3 przyciskow nad fornym panelem LSD. brawa dla tego kretyna w Canonie, ktory w ten sposob sprawil fotografom czyraka na dupie i dzieki ktoremu mnostwo osob robiacych na zmiane 40D i innym xxD albo 5D bedzie mialo wieczny problem z myleniem sie w ustawieniach. tym prostym i idiotycznym ruchem zniwelowana zostala jedna z najwiekszych zalet Canona, czyli daleko posunieta przezroczystosc w uzytkowaniu roznych korpusow.

co ich podkusilo? po * zmieniac cos, co dzialalo, do czego ludzie byli po omacku przyzwyczajeni i na co teraz beda sypali lacina raz za razem? niech mi ktos wskaze jeden logiczny powod.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Poza tym masz nieskonczona rozdzielczosc (tzn. taka na jaka pozwala twoje oko)
    gdyby nie to, ze matowka ma mikropory(?), to bym sie zgodzil. ale w praktyce nie wyglada to tak rozowo. choc dzieki temu mozna ostrzyc manualnymi szklami
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-09-2007 o 21:31 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

CANON

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    (....)może...hmm czytałem test dwóch znanych na całym swiecie fotografów i twierdzili ze jest zupełnie na odwrót nie ma powodu zeby im nie wierzyc - nie sadze aby wystawiali na osmieszenie swoje nazwisko.Za nimi stoją lata doswiadczeń.No ale tutaj moze miec kazdy wlasne zdanie
    Ale ten argument już przytaczałeś X razy i jakoś na nikim nie zrobił wrażenia także ja bym sobie już to darował. Myślę że na prawdę właścicieli 5D g.. obchodzą sponsorowane opnie na temat sprzętu, który mogą wziąć do ręki i porównać samemu efekty. A to że Tobie się wydaje, że coś tam można czymś zastąpić to na prawdę Twój osobisty dramat . Oczywiście współczujemy Ci .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Dzięki MMM za rysunek!!!
    Szkoda, iż nie ma tego nieszczęsnego 100% kadru w wizjerze, niby jestem do tego przyzwyczajony, ale zawsze mi to trochę przeszkadza. Pytanie czemu właściwie tego nie wprowadzą?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    niech mi ktos wskaze jeden logiczny powod.
    Najprościej wciska się przycisk znajdujący się w środku bo tam najłatwiej trafia palec. W 30D to jest DRIVE/ISO. W 40D DRIVE poszło pod duże kółko a pod małym pojawił się AF. Być może ten kretyn z Canona stwierdził że skoro w 40D jest taka "świetna" opcja jak AutoISO to ten przycisk ISO będzie się wciskać rzadziej i lepiej zastąpić go czymś innym. To jest chyba nawet logiczne bo faktycznie przy korpusie strzelającym 6.5fps często się będzie zmieniać tryb zdjęć seryjnych. Tyle tylko że AutoISO w 40D to śmieszna atrapa, a samo ISO jest teraz pod małym kółkiem, którym operuje się mniej wygodnie niż dużym bo nie można robić pełnych obrotów bez odrywania palca. Przejechanie z ISO100 na ISO1600 to kilkukrotne przesuwanie i podnoszenie palca co jest czasochłonne i to jest jedna z tych rzeczy która nie podoba mi się we wszystkich korpusach Nikona.
    Być może w 6D też tak zrobią z tymi przyciskami i problem przezroczystości częściowo zniknie

EDIT:
    Jak ktoś mający 30D chce zobaczyć jak to działa to tryb 'M' i zmieniamy czas z 1/100 do 1/1600. Ja potrzebuję trzy razy machać palcem.

EDIT2:
    No właśnie, nie doczekaliśmy się w CF możliwości zamiany funkcji kółek w trybie 'M'. Za to pojawiła się fantastyczna opcja zamiany... kierunku działania każdego z kółek
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 08-09-2007 o 22:49

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik
    może...hmm czytałem test dwóch znanych na całym swiecie fotografów i twierdzili ze jest zupełnie na odwrót nie ma powodu zeby im nie wierzyc - nie sadze aby wystawiali na osmieszenie swoje nazwisko.Za nimi stoją lata doswiadczeń.No ale tutaj moze miec kazdy wlasne zdanie
    Zdaj sobie trochę trudu i poczytaj opinie na temat tych Twoich słynnych fotografów i wiarygodności ich "reviews". Z tego co pomamiętam, to przynajmniej 1 z nich ma już na swoim koncie wpadki z recenzjami D200 i M8.
    Możesz zacząc od dpreview
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=24690532

Jest tego w sieci znacznie więcej, ale nie chce mi się tego szukac. Z tego co pamietam, to szczególnie w recenzji M8 dopuścił sie kardynalnych przekłamań.

Miłej lektury i na przyszłośc trochę więcej ostrożności w bezkrytycznym powtarzaniu cudzych opinii.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tak się zastanawiam czy kolega na "c" porównywał "fizycznie" oba aparaty o których tyle tu pisze czy też czyni to tylko na podstawie opisówek.
    No i oczywiście opinii dwóch słynnych fotografów :-).
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 30 z 170 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów