Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 29 z 170 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1693

Wątek: Canon 40D

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    Co z tego,że wizjer w 5d jest wiekszy skoro nie ma 100% pokrycia kadru...40d ma przynajmniej 100% pokrycie na ekranie lcd co na pewno ułatwi kadrowanie.
    czytam ten wątek, czytam... i jedno pytanie nasuwa mi się od dłuższego czasu:
    kolego canik - czy masz jakiś problem (mentalny/finansowy, etc - bez obrazy) próbując na siłę udowodnić, że 5d nie dorasta do pięt Twojej nowej zabawce?
    Może daj sobie na wstrzymanie i przyjmij do wiadomości, że jeden z tych aparatów to FF a drugi crop - i z tej prostej przyczyny są skierowane do innych odbiorców, mających odmienne oczekiwania i potrzeby...
    [ile razy można to powtarzać ]
    Nie przekonasz osób użytkujących 5d i np. 85L by zmienili puszkę na cropa - nie wiesz, o czym piszę? Podepnij to szkło do 40D i 5D - przestrzel kilka klatek na 1.2 - 1.6 i poznasz odpowiedź...

Aż przykro czytać Twoje wywody...

[żeby nie było - 40D zapowiada się na świetną puszkę cropową - nie miałem jeszcze w ręce - ale wygląda na to, że skok 30D --> 40D canonowi się udał]

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co z tego,że wizjer w 5d jest wiekszy skoro nie ma 100% pokrycia kadru...40d ma przynajmniej 100% pokrycie na ekranie lcd co na pewno ułatwi kadrowanie.
    Cała idea lustrzanki polega właśnie na tym że kadruje się przez wizjer a nie jakiś ekranik LCD, bo jest to dla wprawnego fotografa znacznie bardziej skuteczne narzędzie umożliwiające skupienie całej uwagi na ramce obrazu. I tutaj 5D jest zdecydowanie lepszy od 40D. Jak dla mnie przewaga 40D nad 5D to krzyżowe AF rozstawione szerzej po klatce i przycisk AF-ON. Cała reszta w 40D to bajery bez realnego wpływu na fotografowanie, a za to jest gorsza jakość obrazu z gorszą GO.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 08-09-2007 o 20:39

Domyślnie

widzisz adalbert ja tylko stwierdzam fakty i wcale nie twierdze ze 5d to kiepska puszka imho za droga w stosunku do tego co oferuje.
    Nie musisz mi pisac o ogniskowych i GO bo ja to wiem...tyle ze to da sie zniwelować jasniejszym szklem i o szerszych ogniskowych.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Hehe dobre 40d rozwala 5d i basta. Tak trzymaj oni wszyscy sie nie znaja.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Domyślnie

Cała idea lustrzanki polega właśnie na tym że kadruje się przez wizjer a nie jakiś ekranik LCD
    nie do konca sie z tym zgodze bo na ekranie 3 calowym lepiej i łatwiej ocenić koncowy efekt...szczególnie gdy ma sie pokrycie 100%.

Cała reszta w 40D to bajery bez realnego wpływu na fotografowanie, a za to jest gorsza jakość obrazu z gorszą GO.
    może...hmm czytałem test dwóch znanych na całym swiecie fotografów i twierdzili ze jest zupełnie na odwrót nie ma powodu zeby im nie wierzyc - nie sadze aby wystawiali na osmieszenie swoje nazwisko.Za nimi stoją lata doswiadczeń.No ale tutaj moze miec kazdy wlasne zdanie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Aha, i jeszcze jedno. To jest porównanie wielkości obrazu na matówce, które nic nie mówi o wrażeniu "tunelu".
    Fajne - dzięki. A w negatywie prawie jak tunel
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

...
    Nie musisz mi pisac o ogniskowych i GO bo ja to wiem...tyle ze to da sie zniwelować jasniejszym szklem i o szerszych ogniskowych.
    chyba jednak nie bardzo wiesz... jak zniwelujesz to, co podałem Ci w przykładzie? Naprawdę - bijesz pianę nie zdając sobie nawet z tego sprawy.
    5d i 85L na 1.2 - czym to zastąpisz na cropie? 40D + 85L na abstrakcyjnym "0.6" ... widzisz - to nie są drobne niuanse "dające się zniwelować" jaśniejszym szkłem

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

widzisz adalbert ja tylko stwierdzam fakty i wcale nie twierdze ze 5d to kiepska puszka imho za droga w stosunku do tego co oferuje.
    O rany, niereformowalny.
    Tak, 5D nie dorasta do pięt 40D. OK? Będzie ci już lepiej?
    Fakty to ty sobie możesz stwierdzać sam dla siebie, mówić za siebie. Nie da się zniwelować jaśniejszym szkłem i o szerszych ogniskowych. Dlaczego? Po prostu stwierdzam fakty Twoje 40D nie dorasta mojemu 5D (fakty)
    Takie fakty z "Faktu"
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Domyślnie

5d i 85L na 1.2 - czym to zastąpisz na cropie? 40D + 85L na abstrakcyjnym "0.6" ... widzisz - to nie są drobne niuanse "dające się zniwelować" jaśniejszym szkłem
    da sie to zniwelowac chocby szklem o dłuzszej ogniskowej ale powiedz mi tak szczerze czy warto wydawać ponad dwa razy tyle ile bys dal za 40d dla mozliwosci zrobienia raz na 10 lat przez amatora takiego portretu?
    Ostatnio edytowane przez canik ; 08-09-2007 o 21:01

Miasto
    Poznań

Domyślnie

... czy warto wydawać ponad dwa razy tyle ile bys dal za 40d dla mozliwosci zrobienia raz na 10 lat przez amatora takiego portretu?
    ... o już zaczynasz łapać .... sam sobie pośrednio odpowiedziałeś...

... niektórzy dla takiego zestawu (5D+85L) potrafią nie tylko "wydawać ponad dwa razy tyle" ale i zmienić system (co finansowo - wierz mi - jest znacznie bardziej dotkliwe niż kupno 2x droższej takiej, czy innej puszki)

Strona 29 z 170 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów