Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 18 z 170 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1693

Wątek: Canon 40D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Do oceny czy jakieś fragmenty zdjęcia nie są prześwietlone. Szczególnie przydatne w studiu gdy prześwietleniu często ulegają bardzo drobne elementy np. włosy, które procentowo zajmują tak mało powierzchni na zdjęciu że na histogramie dla całego zdjęcia wogóle tego nie widać. Przybliżenie i sprawdzenie histogramu dla wybranego fragmentu skutecznie załatwia sprawę. U konkurencji Canona już od dawna to jest.
    No to mnie uspokoiłeś . Nie będzie mi to potrzebne - bez złośliwości - po prostu nie robię takich zdjęć. Zresztą nie lubię takiej apteki.
    A konkurencja ma w jakich aparatach?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez i3ill Zobacz posta
    no dobra zobaczcie co wyszło :

http://www.sendspace.pl/file/7DQEp54Q/
    Wygląda, ze większy - dzięki.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Wydaje mi się, że warto odnotować fakt iż cena 40-ki na skąpcu spadła o całą stówkę w dół + przesyłka gratis.Widać premiera alpha-700 zrobiła swoje Wydaje się że gdy aparat będzie już ogólniedostepny w polsce(za około 3 tygodnie) możemy się spodziewać ceny na poziomie 3,999 zł z dwuletnią gwarancją - palce lizać
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No to na kolejny po prawdziwym AutoISO mega-hiper-pro ficzer z histogramem poczekamy następne 1,5 roku. LOL
    a czego ty sie spodziewales po amatorskiej puszce - takich rzeczy szukaj w "klasie wyzej" czyli 5d - kosztuje dwa razy wiecej niz 40d i jest podobno stworzony do pracy w studiu wiec musi to mieć
    Ostatnio edytowane przez canik ; 06-09-2007 o 21:36 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

40D z gwarancja swiatowa z przesylka do UK to 3900 na chwile obecna : )
    w polsce tanio jak zawsze
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pierwsze wrażenia z pracy na 40D bardzo pozytywne. Uruchomienie podglądu na żywo zajęło mi bez instrukcji z trzy minuty. Generalnie nowe menu jest dość ciekawe, przy poprzednim poruszałem się szybciej, ale to tylko dzięki temu, że dobrze je znam. Nowe jest tak zrobione, że bez instrukcji w końcu wszystko się znajdzie.
    Wizjer większy i to sporo. Tzn. jak dla mnie normalny (jestem przyzwyczajony do 5D), ale jak po chwili spojrzałem w wizjer 20D to różnica jest ewidentna na korzyść 40D.
    Odgłos migawki jest zdecydowanie cichszy niż w 20D i bardziej "miękki" (ale coś tam było włączone na tryb cichy). Zdjecia seryjne brzmią prawie jak z MARKA
    Przy zapisie RAW + najlepszy jpg strzela 14 zdjęć.
    Fajna sprawa to to, że w końcu pokazuje prawdziwą ilość zdjęć w seri a nie tylko maksymalnie 9 jak w 20D. W jpg pokazał mi 74 sztuki.
    Ustawianie ostrości w Live View takie sobie praktyczne, ot - ciekawostka. Do macro może być, do reporterki.... mało pewny sposób.
    Powiększanie na ekranie przy podglądzie w trybie jak powyżej.... jest ok.
    Uszczelnienia? Nie stwierdziłem. To jest po prostu lepsze spasowanie i tyle.
    Zdecydowanie lepsza prezentacja zdjęć przy przeglądaniu. Na pasku widać podstawowe parametry i nic nie trzeba wciskać. Do tego te dane nie zachodzą na zdjęcie.
    Jeżeli chodzi o INFO przy przeglądaniu zdjeć to w końcu mamy pełęn histogram a potem to samo, ale rozbite na trzy kolory. Tak jak w D200 Nikona. W moim 5D aby to zrobić trzeba było mieszać w menu i było albo tak albo tak, nie można było tego mieć JEDNOCZEŚNIE.
    Co do czułości to jest w końcu na stałe ISO w wizjerze no i sama czułość jest obiektywnie niższa niż w 20D. Widac to było po nastawach przy robieniu zdjęć oboma aparatami niemal jednocześnie.
    Same zdjęcia .... bardzo dobre, moim zdaniem lepsze niż z 20D choć do 5D to im jeszcze sporo brakuje. Ale to widać najlepiej na cropie.
    W sumie bardzo udany aparat, do mojego ulubionego spottingu bardzo dobry i już mi przeszła chęć składania na 1D Mark III, do tych celów 40D w zupełności wystarczy.
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

Witam!
    Może ktoś jednoznacznie potwierdzić lub zaprzeczyć czy pasuje grip z 20/30D BG-E2? To też jest ważne, poza AF, wizjerem... itp.
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie mam to nie sprawdzałem (choć z tego co wiem to powinien bez problemu pasować), ale sposób wyjęcia klapki od aku w 40D jest... wrrrr.... Nie wyjmowałem bo bałem się zepsuć. Kiedyś było lepiej.
    FOTOINKWIZYTOR

Bywalec

Domyślnie

Porównując do 350 to całkiem inna, wyższa klasa. Uruchomienie Live View zajęło mi bez instrukcji kilka sek. ( przez przypadek ). Niestety instrukcje we wszystkich językach za wyjatkiem polskiego lub angielskiego.

Bardzo funkcjonalne menu. Mimo braku instrukcji można łatwo ustawić większoc paramerów. To kółko i joystik to bardzo dobry pomysł.

Wizjer znacznie większy niż w 350 i bardzo czytelny.

Ustawianie ostrości w Live View przydatna do ustawiania z obiektywami do macro oraz M42
    Zdjęcia lepsze niż w 350.
    Czy ktoś wie kiedy będzie poprawka do Photoshopa aby czytał te RAW'y ?

Marek

Dopiero zaczyna Awatar DigiFoto
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a13 Zobacz posta

Wizjer znacznie większy niż w 350 i bardzo czytelny.

Ustawianie ostrości w Live View przydatna do ustawiania z obiektywami do macro oraz M42
    a13 - możesz opisać jak sprawuje się fabryczna matówka w 40d jeśli idzie o ustawianie ostrości np. właśnie z obiektywami M42? Da się precyzyjne (precyzyjniej np. niż w 350d) ustawiać ostrość przy pomocy viewfindera 40D?

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

MARANTZ a sprawdzałeś może jak się sprawuje AF z kenko i długimi tele?
    I jak z tym wbudowanym odszumianiem jet to czy nie ma i przy jakich czasach działa?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Strona 18 z 170 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów