"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Wydaje mi się, że warto odnotować fakt iż cena 40-ki na skąpcu spadła o całą stówkę w dół + przesyłka gratis.Widać premiera alpha-700 zrobiła swojeWydaje się że gdy aparat będzie już ogólniedostepny w polsce(za około 3 tygodnie) możemy się spodziewać ceny na poziomie 3,999 zł z dwuletnią gwarancją - palce lizać
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a czego ty sie spodziewales po amatorskiej puszce - takich rzeczy szukaj w "klasie wyzej" czyli 5d - kosztuje dwa razy wiecej niz 40d i jest podobno stworzony do pracy w studiu wiec musi to miećNo to na kolejny po prawdziwym AutoISO mega-hiper-pro ficzer z histogramem poczekamy następne 1,5 roku. LOL![]()
Ostatnio edytowane przez canik ; 06-09-2007 o 21:36 Powód: Automerged Doublepost
40D z gwarancja swiatowa z przesylka do UK to 3900 na chwile obecna : )
w polsce tanio jak zawsze![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Pierwsze wrażenia z pracy na 40D bardzo pozytywne. Uruchomienie podglądu na żywo zajęło mi bez instrukcji z trzy minuty. Generalnie nowe menu jest dość ciekawe, przy poprzednim poruszałem się szybciej, ale to tylko dzięki temu, że dobrze je znam. Nowe jest tak zrobione, że bez instrukcji w końcu wszystko się znajdzie.
Wizjer większy i to sporo. Tzn. jak dla mnie normalny (jestem przyzwyczajony do 5D), ale jak po chwili spojrzałem w wizjer 20D to różnica jest ewidentna na korzyść 40D.
Odgłos migawki jest zdecydowanie cichszy niż w 20D i bardziej "miękki" (ale coś tam było włączone na tryb cichy). Zdjecia seryjne brzmią prawie jak z MARKA
Przy zapisie RAW + najlepszy jpg strzela 14 zdjęć.
Fajna sprawa to to, że w końcu pokazuje prawdziwą ilość zdjęć w seri a nie tylko maksymalnie 9 jak w 20D. W jpg pokazał mi 74 sztuki.
Ustawianie ostrości w Live View takie sobie praktyczne, ot - ciekawostka. Do macro może być, do reporterki.... mało pewny sposób.
Powiększanie na ekranie przy podglądzie w trybie jak powyżej.... jest ok.
Uszczelnienia? Nie stwierdziłem. To jest po prostu lepsze spasowanie i tyle.
Zdecydowanie lepsza prezentacja zdjęć przy przeglądaniu. Na pasku widać podstawowe parametry i nic nie trzeba wciskać. Do tego te dane nie zachodzą na zdjęcie.
Jeżeli chodzi o INFO przy przeglądaniu zdjeć to w końcu mamy pełęn histogram a potem to samo, ale rozbite na trzy kolory. Tak jak w D200 Nikona. W moim 5D aby to zrobić trzeba było mieszać w menu i było albo tak albo tak, nie można było tego mieć JEDNOCZEŚNIE.
Co do czułości to jest w końcu na stałe ISO w wizjerze no i sama czułość jest obiektywnie niższa niż w 20D. Widac to było po nastawach przy robieniu zdjęć oboma aparatami niemal jednocześnie.
Same zdjęcia .... bardzo dobre, moim zdaniem lepsze niż z 20D choć do 5D to im jeszcze sporo brakuje. Ale to widać najlepiej na cropie.
W sumie bardzo udany aparat, do mojego ulubionego spottingu bardzo dobry i już mi przeszła chęć składania na 1D Mark III, do tych celów 40D w zupełności wystarczy.
FOTOINKWIZYTOR
Witam!
Może ktoś jednoznacznie potwierdzić lub zaprzeczyć czy pasuje grip z 20/30D BG-E2? To też jest ważne, poza AF, wizjerem... itp.
Pozdrawiam!
Nie mam to nie sprawdzałem (choć z tego co wiem to powinien bez problemu pasować), ale sposób wyjęcia klapki od aku w 40D jest... wrrrr.... Nie wyjmowałem bo bałem się zepsuć. Kiedyś było lepiej.
FOTOINKWIZYTOR
Porównując do 350 to całkiem inna, wyższa klasa. Uruchomienie Live View zajęło mi bez instrukcji kilka sek. ( przez przypadek). Niestety instrukcje we wszystkich językach za wyjatkiem polskiego lub angielskiego.
Bardzo funkcjonalne menu. Mimo braku instrukcji można łatwo ustawić większoc paramerów. To kółko i joystik to bardzo dobry pomysł.
Wizjer znacznie większy niż w 350 i bardzo czytelny.
Ustawianie ostrości w Live View przydatna do ustawiania z obiektywami do macro oraz M42
Zdjęcia lepsze niż w 350.
Czy ktoś wie kiedy będzie poprawka do Photoshopa aby czytał te RAW'y ?
Marek
MARANTZ a sprawdzałeś może jak się sprawuje AF z kenko i długimi tele?
I jak z tym wbudowanym odszumianiem jet to czy nie ma i przy jakich czasach działa?
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam