Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 165 z 170 PierwszyPierwszy ... 65115155163164165166167 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 641 do 1 650 z 1693

Wątek: Canon 40D

Domyślnie

Nie zgadzam się w RAW widać różnice po włączeniu priorytetu jasnych obszarów . Działa to tak, że w obszarach gdy bez włączenia tej funkcji zostanie prześwietlony obraz z włączoną funkcją ma jeszcze szczegóły , ale kosztem szumu w ciemnych obszarach i to w RAWie. Aby zobaczyć efekt sfotografuj scenę o wysokiej rozpiętości tonalnej a nie jednolitą. Wywołując ten sam RAW w różny sposób w jednym dodając EV i a w drugim ujmując uzyskasz jeszcze lepsze efekty rozpiętość tonalnej. Pamiętać należ o tym że priorytet ustawia minimalne ISO na 200. RAW nie daje tego samego efektu co funkcja Priorytetu jasnych obszarów sprawdzałem

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    Nie zgadzam się w RAW widać różnice po włączeniu priorytetu jasnych obszarów . Działa to tak, że w obszarach gdy bez włączenia tej funkcji zostanie prześwietlony obraz z włączoną funkcją ma jeszcze szczegóły , ale kosztem szumu w ciemnych obszarach i to w RAWie.
    /ironia on
    innymi slowy, zdjecie jest robione po prostu na nizszej czulosci i potem po byku przewolywane, ale program do konwersji RAW sciemnia, ze wcale tak nie jest.

w sumie, to sobie to umiem sam zrobic, ale chyba warto docenic firme Canon za dodanie mozliwosci automatycznego psucia sobie zdjec. zaiste wymysl klasy "stabilizacji elektronicznej" w kompaktach (ktore zwyczajnie podbijaja w czorta ISO, co daje krotsze czasy i w ten sposob "stabilizuje" ujecia).
    /ironia off

czemu ja mam wrazenie, ze te firmy traktuja klientow jak idiotow. a patrzac na chwytliwosc tych bzdetow, duzo sie z prawda nie rozmijaja
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Jezeli HTP ruszaloby RAWy, bylby to niebywale ciekawy precedens na skale swiatowa. Firma, ktora od poczatku swojej dzialalnosci w fotografii cyfrowej traktuje RAWy jako gole dane z matrycy, nie tykane algorytmami 'poprawy' obrazu, nagle zmienia zdanie i ukrywa jakies cuda modyfikujace w procesie zapisu? To bylby koniec Swiata
    .

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Jezeli HTP ruszaloby RAWy, bylby to niebywale ciekawy precedens na skale swiatowa. Firma, ktora od poczatku swojej dzialalnosci w fotografii cyfrowej traktuje RAWy jako gole dane z matrycy, nie tykane algorytmami 'poprawy' obrazu, nagle zmienia zdanie i ukrywa jakies cuda modyfikujace w procesie zapisu? To bylby koniec Swiata
    ale to surowych danych RAW zapewne nie tyka. tylko wstawia flage, ze trzeba przewolac, nie mowiac o tym uzytkownikowi. wiec pomiar swiatla i ekspozycja sa de facto jak dla ISO 100, ale w metadanych stoi ISO 200 i flaga, ze do korekty ekspozycji uzytkownika nalezy dodac jeszcze +1,00 EV
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Musze sie temu przyjrzec porzadnie, jako tester z zawodu W kazdym razie, jak pisalem wczesniej, fajnie by bylo zobaczyc co DPP na to. Bo LR i ACR olewaja jakies takie flagi, ktore sobie HTP umieszcza w RAWie.
    .

Domyślnie

Nie. Wykonajcie dwa zdjęcia w RAW mocno prześwietlone przy tych samych parametrach czasu i przysłony ale przy włączonej funkcji priorytetu i przy wyłączonej. U mnie więcej z RAW wyciągnę przy włączonej funkcji priorytetu jasnych obsz. To nie to samo co wywołanie RAW z moinusową nastawą suwaka sprawdźcie to. Ja sprawdzałem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam, że ciemne obszary zdjęcia nie zmieniają naświetlenia przy zmianach funkcji priorytetu, zmianie ulegają tylko te jasne partie zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz.P ; 09-07-2008 o 16:55 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak sama nazwa mówi - "Highlight Tone Priority".
    Warto czy nie?
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    Nie. Wykonajcie dwa zdjęcia w RAW mocno prześwietlone przy tych samych parametrach czasu i przysłony ale przy włączonej funkcji priorytetu i przy wyłączonej. U mnie więcej z RAW wyciągnę przy włączonej funkcji priorytetu jasnych obsz. To nie to samo co wywołanie RAW z moinusową nastawą suwaka sprawdźcie to. Ja sprawdzałem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam, że ciemne obszary zdjęcia nie zmieniają naświetlenia przy zmianach funkcji priorytetu, zmianie ulegają tylko te jasne partie zdjęcia.
    A co ja zrobilem pare postow wyzej? Tam masz RAWy wywolane LR. Obserwujac przepaly to sa one dokladnie w tych samych miejscach, zarowno gdy HTP jest wlaczony, jak i wylaczony. Jesli chcesz - sciagnij fotki na dysk i zobacz gdzie przepalenia wystepuja.
    Ostatni RAW jest to to samo zdjecie tylko zrobione przy zmniejszeniu ISO dwukrotnie (czyli -1EV) a nastepnie podbite suwakiem Exposure o +1, wyglada identycznie jak RAWy z ISO800, z tym, ze przepalen mozna swiadomie uniknac stosujac odpowiednia krzywa zamiast prostego +1EV.
    Jezeli widzisz roznice u siebie - zaprezentuj podobne zestawienie tutaj. Bedzie mozna podyskutowac o ewentualnych przyczynach jej wystepowania.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 09-07-2008 o 18:25
    .

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Zaintrygował mnie temat HTP.
    Mam to wyłączone, bo uznałem, że do RAW-a nie ma to zastosowania.
    Jednakże po lekturze zalinkowanego gdzieś tutaj Boba Atkinsa dopadły mnie wątpliwości.

Zrobiłem przed chwilą mały test, ale nie mam na razie gotowych wniosków.
    Prezentuję na razie wyniki - może ktoś mądrzejszy potrafi je lepiej zinterpretować.

Dwa zdjęcia tego samego fragmentu kalendarza podświetlonego lampką, zrobione na Av przy f/4 i ISO 200. Przy włączonym HTP czas "wyszedł" 1/20 sek., przy HTP wyłączonym - 1/15 sek.

Zdjęcia pokazuję jako zrzuty ekranowe RAW-ów wyświetlanych raz w C1, raz w DPP z włączoną sygnalizacją przepałów :

Pozdrawiam,
    Pirx

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przepraszam ze nie na temat, ale czy komus dziala w canonie 40d 16GB karta pamieci? Mam 8ke i chetnie dokupiłbym 16ke, ale nie wiem czy to zadziała
    dziekuję

Strona 165 z 170 PierwszyPierwszy ... 65115155163164165166167 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów