Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 148 z 170 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150158 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 471 do 1 480 z 1693

Wątek: Canon 40D

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

to jest tak, że RAW nie własny profil - przestrzeń jest zależna od aparatu. jak robisz coś w LR to najlepiej w prophoto, ale potem lepiej wyeksportować do sRGB, jeżeli foty ma oglądać klient czy ktoś w necie.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merlin9274 Zobacz posta
    ...W jakiej przestrzeni kolorów uzyskam "lepsze" przejścia tonalne biorąc pod uwagę że zdjęcia robione są w RAWach i importowane do Lightrooma 1.03 a ewentualna dokładniejsza obróbka jest robiona w PS CS3. A może zanim cokolwiek trafi do Lightrooma to przepuścić to jeszcze przez Canon DPP?...
    przejscia tonalne uzyskasz lepsze na sRGB (przestrzen jest niewielka a stale zachowanie matrycy), gdzie to co zarejestrowala matryca rozciagnie sie na mala przestrzen sRGB i da ci plynniejsze przejscia kolorow (ale sama przestrzen kolorow bedzie uboższa). adobeRGB pozwala ci zarejestrowac wieksza rozpietosc kolorow czyli przestrzen barwna, jednak w porownaniu do sRGB na to samo pasmo kolorow przypadnie mniej rozroznialnych stopni (w sensie informacji z matrycy)

a bardziej obrazowo (jednak nie oficjalnie)

na pasmo 200nm-250nm (kolor czerwony) w sRGB przypadnie np. 128stanow a w AdobeRGB 112 stanow ale za to AdobeRGB pozwoli ci zarejestrowac wiecej kolorow.

powyzsze informacje jednak nadaja sie tylko do JPG poniewaz za ich pomoca z poziomu aparatu tworzone sa jpg'i z raw.

ps. wartosci w przytoczonym przykladzie nie sa dokladne, sluza tylko jako zobrazowanie zaleznosci przestrzeni kolorow od informacji na nia przeznaczona
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

merlin9274
    Guest

Domyślnie

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to... gdybym pracował tylko na JPG to wtedy lepiej byłoby pracować (jeśli chodzi o leszy efekt końcowy) na AdobeRGB jednak z uwagi na to że praca byłaby w RAWach to bardziej słuszna z uwagi na efekty końcowe byłaby przetreń sRGB (no i pewnie też z powodu prostszej adaptacji/kalibracji monitora). Natomiast Picture Style można pominąć przy pracy z RAWami. No chyba że pracujemy z RAW+JPG wtedy moga się przydać do powiedzmy wstępnej oceny możliwych efektów końcowych które mozna osiągnać z RAWa.

Początki nałogu

Domyślnie

Czy ktoś sprawdzał w praktyce różnice między kartami Extreme III a IV na 40 D ?
    Nie chodzi mi o teorie, bo z niej wynika że różnić w prędkości nie będzie, a jak jest w praktyce ?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 17-02-2008 o 13:30
    C - lustra, szkła i błysk

Domyślnie

Ale się tego nazbierało... nie dobrnąłem, więc jeśli zdubluję pytanie to przepraszam... Czy ktoś może mi wytłumaczyć czym się różnią (poza walorami zewnętrznymi) te 2 wersje 40d?
    1.
    http://img260.imageshack.us/img260/3518/40d2sg4.jpg

2.
    http://www.fotoit.pl/images/produkty...bkpqz777h6.jpg

(Fotki z allegro, właścicieli proszę o nie podawanie mnie do sądu za linkowanie )

Jeśli ktoś nie zauważył różnicy: jest inny przycisk zwalniania obiektywu, również (nie widać na fotce nr 2) inny układ wejść pilota/pc/usb/video, napis "digital" na nr 2 i pewnie jeszcze kilka innych...

--uzupełnię boki:

fotki wejsc:
    1:http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...lroundview.jpg

2: http://www.fotoit.pl/images/produkty...5624jj9sjp.jpg
    Ostatnio edytowane przez poss ; 12-03-2008 o 00:48 Powód: dodanie linków

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie wiem, ale nie ma dwóch różnych modeli 40D.
    tzn domyślam się że ta druga fota, nie od Towera, to po prostu fake, który krążył w sieci zanim 40d naprawdę wyszło.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poss, pierwszą fotkę chyba z aukcji Towersa wziąłeś , i taka 40 jest prawdziwa, co do drugiej, to chyba jest jakaś stara fotka, jedna z jeszcze przedpremierowych fake'ow.
    Ostatnio edytowane przez dark4blade ; 12-03-2008 o 00:55

Domyślnie

no to powinno się kolesi sprzedających faki.... lol
    myślałem, że może to jakaś wersja US albo UK czy inne UA ale skoro 40d jest łądnie okrągłe to chyba sobie też kupię

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To drugie zdjęcie to fake zrobiony z 30-tki. Zresztą widać, że 4 jest krzywa .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie druga fotka

Wystarczy powiekszyć drugą fotkę by zobaczyć , ze to 30D ( napis z przodu ) . Przyciski są z boku - po lewej stronie , w 40D u dołu pod wyswietlaczem . I to jest fotka z tej strony :
    http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/page3.asp
    Nie było dwóch wersji 40D !!.
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Strona 148 z 170 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150158 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów