Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 147 z 170 PierwszyPierwszy ... 4797137145146147148149157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 461 do 1 470 z 1693

Wątek: Canon 40D

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie czy seria czy ilość fotek na sekundę

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Podaja ze 40D ma w serii 17 ujęć RAW a ja ma iformacje w aparacie ze moge tylko 6?
    Mam cos zle ustawione?
    Z Twojego pytania wynika kolejne pytanie - gdzie w aparacie masz napisane , że 40D wykonuje w serii ?? sześć fotek ??. 6 - 6,5 to ilość klatek max na sekundę i takie info jest w instrukcji . 17 klatek to długość w serii . Jednak te ilości zależą też od nastawień w aparacie , szybkości karty , akumulatora lub gripa itp.. Poczytaj : http://www.optyczne.pl/57.3-Test_apa...ytkowanie.html .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

moze inne ustawienie na na to wplyw?
    To jeszcze sprawdz C.Fn II-3 Priorytet jasnych partii obrazu czy wyłaczony - u mnie tak jest (zmiana z 6-17) jak mam włączone C.Fn II-3 i C.Fn II-2 (to co koledzy juz pisali) Redukowanie zakłuceń - High ISO
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie moja seria

Kiedyś zrobiłem próbę z szybkością 40D . Karta SanDisk Extreme IV 4 Gb , obiektyw 17-40/4 USM IS , ISO 3200 , pogoda trchę pod psem , włączony priorytet białych elementów , kolor neutral , grip , Av , 5,6 przysłona . Odczyt z czasów zarejestrowany z danych z fotek . Pierwsza sekunda - 6 , druga 4 , trzecia 3 i kolejne po dwie klatki na sekundę ( do końca próby ) . Zrobiłem tak ok. 35-40 fotek .

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Dziekuje udalo sie zmienic z 6 na 17

Trzeba Wyłaczyc. C.Fn II-2

Nie przeszkadalo:
    C.Fn II-3 Włączone, jak i wlaczone dodatkowe ISO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Z Twojego pytania wynika kolejne pytanie - gdzie w aparacie masz napisane , że 40D wykonuje w serii ?? sześć fotek ??.
    gdzie? w wizjerze po prawej stronie kiedy wlaczysz tryb seryjny (:

Trzeba Wyłaczyc. C.Fn II-2
    czyli dokladnie to co napisalem (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie I wracamy do punku wyjścia

Cytat Zamieszczone przez bartheq Zobacz posta
    gdzie? w wizjerze po prawej stronie kiedy wlaczysz tryb seryjny (:

czyli dokladnie to co napisalem (:
    Liczba 6 jaką podaje wizjer obok znaku ostrości , jest wg mnie ( wbrew instr ) max ilością zdjęć w pierwszej jednosekundowej serii - jaką można uzyskać z aparatu . Sprawdź jeszcze u siebie , jak liczba ta zmienia się wraz ze zmianą szybkostrzelności ?!. U mnie , co by nie ustawił ( czy tryb seryjny , czy pojedyńczy ) - zawsze jest szóstka !!??.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlodal Zobacz posta
    Liczba 6 jaką podaje wizjer obok znaku ostrości , jest wg mnie ( wbrew instr ) max ilością zdjęć w pierwszej jednosekundowej serii - jaką można uzyskać z aparatu . Sprawdź jeszcze u siebie , jak liczba ta zmienia się wraz ze zmianą szybkostrzelności ?!. U mnie , co by nie ustawił ( czy tryb seryjny , czy pojedyńczy ) - zawsze jest szóstka !!??.
    ale jak wylaczysz redukcje szumow dla wysokich iso pojawi sie 17 i chyba o to koledze pytajacemu chodzilo (:

a z ta jednosekundowa seria to nie do konca jest tak - ta liczba pokazuje stan bufora i dotyczy takze serii wolniejszej. dopoki nie dojdzie do zera seria bedzie plynna a potem aparat zacznie sie dlawic.

przy jpg pokazuje mi wprawdzie 74, ale kiedys zrobilem 99 zdjec w szybkiej serii zanim zaczal zwalniac (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie Zgadza się

Tyle , że ja opisywałem pojawienie się liczby 6 przy max tzw obciążeniu . Przy ustawieniach tzw min czy oszczędnych , najmniej obciążających pamięć aparatu - wg Twojego opisu - jest 74 . Nie lubię zmieniać za każdym razem ustawień Custom . Życzę miłej zabawy , ale mam też pytanie - czy zdarzyła się komuś sytuacja ( jaka ) , że potrzebował np. 15 czy 20-stu lub więcej fotek w jednej serii . Uważam że 6 - 10-ciu to max .
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 01-02-2008 o 19:43

Domyślnie

czyli robienie w rawach to max obciazenie aparatu a w jpgach to tryb oszczedny? (:

74 jest przy jpgach, 17 przy rawach, 14 przy raw+jpg i 6 przy rawach z redukcja (:

ja ustawienia redukcji szumow mam wyciagniete w my menu bo reszty w zasadzie nie zmieniam za czesto.

co do zapotrzebowania na lepsza wydajnosc serii: jak dorwe dode to zwykle robie nie jedna a serie szybkich serii. potem mi sie zapisuje to wszystko pol minuty i aparat zwalnia. z lampa i tak jade na iso 100 zeby ladnie wyszly wszystkie detale, wiec redukcja szumow nie jest potrzebna (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

merlin9274
    Guest

Domyślnie

Ja tak może jeszcze troszkę off topic...
    Zrobiłem upgrade firmware z 1.0.3 na 1.0.5 w sumie powalających zmian nie zauważyłem,ale to może przez to że źle widzę... tzn przesiadłem się z 400D na 40D i wszystko prawie jest bez porównania.
    Natomiast moje pytanko jest troszkę z innej beczki. Doczytalem już na tym wątku że Picture Style nie ma wpływu na fotki zapisywane w formacie RAW no i to wydaje mi się dość logiczne natomiast jak się RAW ma do przestrzeni kolorów w końcu mam do wyboru sRGB i AdobeRGB. W jakiej przestrzeni kolorów uzyskam "lepsze" przejścia tonalne biorąc pod uwagę że zdjęcia robione są w RAWach i importowane do Lightrooma 1.03 a ewentualna dokładniejsza obróbka jest robiona w PS CS3. A może zanim cokolwiek trafi do Lightrooma to przepuścić to jeszcze przez Canon DPP?
    To takie moje może naiwne pytania, ale im bardziej próbuję uzyskać jednoznaczną odpowiedź a co za tym idzie jakiś konkretny kierunek w obróbce zdjęć tym więcej mam wątpliwości i pytań.
    Dlatego liczę na Waszą wyrozumiałość i... ewentualne wskazówk

Strona 147 z 170 PierwszyPierwszy ... 4797137145146147148149157 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów