Cześć!
Chciałem jeszcze na chwilę wrócić do tematu rzekomej nieostrości 40D. Otóż od miesiąca jestem posiadaczem tego aparatu i jestem pod wielkim wrażeniem. Zdjęcia wychodzą bardzo ostre, a przecież testuję 40D tylko z EF 50/1.8. Dziś wywoływałem RAWy i niemal z krzesła nie spadłem jak wiele można jeszcze ze zdjęcia wyciągnąć w ACR 4.3. Tu chciałem Was zapytać czy wiecie do czego służy parametr vibrance i clarity w ACR4.3. W starszych wersjach było znacznie mniej opcji. Pozdrawiam
Tu jeszcze pomiary zrobione 40D przez DIWA: http://www.diwa-labs.com/wip4/test_r....epl?id=180195.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Vibrance - taki saturation, tylko że inny. Polecam googlownice, są przykłady tłumaczące różnicę.
Clarity: to już jest inszy wypas. Podbija lokalne kontrasty w średnich tonach. Łopatologicznie wytłumaczone masz to tu: http://www.lightroomkillertips.com/2...-with-clarity/
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
Opis ( w miarę dobry - ogólny ) znajduje się w Digital Foto-Video Nowe z listopada 2007 nr 2 . Cytuję :
Clarity - Narzędzie do lokalnego podnoszenia kontrastu . Pozwala wyciągnąć ze zdjęć szczegóły , podobny jak programy do obróbki HDR-ów .
Vibrance - Narzędzie pozwalające nierównomiernie podbić lub osłabić nasycenie kolorów . Gdy wzmacniamy nasycenie , mocniej działa na słabiej nasycone kolory , jednocześnie oszczędzając tony skóry , by ludzkie twarze wyglądały naturalnie . W przypadku osłabienia nasycenia najpierw działa na najmocniej nasycone kolory .
Tyle opis z Lightroom-u . Resztę musisz sprawdzić sam .
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
WatsON, wlodal - dziękuję Wam!
Muszę powiedzieć że wywoływanie RAWów z 40D w ACR4.3 to czysta przyjemność. Bawię się tym od niedawna i efekty bardzo mnie zadowalają. Zauważyłem, że można wydobyć o wiele więcej detali z RAWa w porównaniu z JPEG. Ponadto z łatwością można pozyć się szumu nawet z iso 3200 bez degradacji obrazu. Wcześniej miałem Panasonica FZ30 i przy wywoływaniu RAWów często pojawiał się nieznośny szum i w sumie niewiele można było poprawić.
Witam, czy ktoś robił odbitki z sRAW i jakiej maksymalnej wielkości oraz jaki był tego efekt? Wiem z instrukcji że sRAW powinien wystarczyć na format A5 ale jak to jest w realu?
powinienes spokojne chyba A4 zrobić
IMO mimo - ale rym hehe - że nie robiłem, to powinno wystarczyć, jeżeli zdjęcie nie było cropowane.
Taka ciekawostka:
na kartonie (od kita 40d + 17-55) napisali, że dostępne ISO 50 (L)![]()
Może ktoś wie jak włączyć?![]()