Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 140 z 170 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 391 do 1 400 z 1693

Wątek: Canon 40D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -jaro- Zobacz posta
    Czy wlaczenie HTP ma znaczenie jesl fotografuje tylko w formacie RAW?
    jarek
    Dokleiłem do tego wątku bo już było omawiane. Użyj funkcji 'Przeszukaj ten wątek' i wpisz np 'priority' . Miłej lektury 8) .

Dopiero zaczyna Awatar Nightranger
    Miasto
    Jaworzno, Polska

Domyślnie

Cześć!
    Chciałem jeszcze na chwilę wrócić do tematu rzekomej nieostrości 40D. Otóż od miesiąca jestem posiadaczem tego aparatu i jestem pod wielkim wrażeniem. Zdjęcia wychodzą bardzo ostre, a przecież testuję 40D tylko z EF 50/1.8. Dziś wywoływałem RAWy i niemal z krzesła nie spadłem jak wiele można jeszcze ze zdjęcia wyciągnąć w ACR 4.3. Tu chciałem Was zapytać czy wiecie do czego służy parametr vibrance i clarity w ACR4.3. W starszych wersjach było znacznie mniej opcji. Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tu jeszcze pomiary zrobione 40D przez DIWA: http://www.diwa-labs.com/wip4/test_r....epl?id=180195.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nightranger Zobacz posta
    Cześć!
    Chciałem jeszcze na chwilę wrócić do tematu rzekomej nieostrości 40D. Otóż od miesiąca jestem posiadaczem tego aparatu i jestem pod wielkim wrażeniem. Zdjęcia wychodzą bardzo ostre, a przecież testuję 40D tylko z EF 50/1.8. Dziś wywoływałem RAWy i niemal z krzesła nie spadłem jak wiele można jeszcze ze zdjęcia wyciągnąć w ACR 4.3. Tu chciałem Was zapytać czy wiecie do czego służy parametr vibrance i clarity w ACR4.3. W starszych wersjach było znacznie mniej opcji. Pozdrawiam
    Vibrance - taki saturation, tylko że inny. Polecam googlownice, są przykłady tłumaczące różnicę.
    Clarity: to już jest inszy wypas. Podbija lokalne kontrasty w średnich tonach. Łopatologicznie wytłumaczone masz to tu: http://www.lightroomkillertips.com/2...-with-clarity/
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie Lightroom

Opis ( w miarę dobry - ogólny ) znajduje się w Digital Foto-Video Nowe z listopada 2007 nr 2 . Cytuję :
    Clarity - Narzędzie do lokalnego podnoszenia kontrastu . Pozwala wyciągnąć ze zdjęć szczegóły , podobny jak programy do obróbki HDR-ów .
    Vibrance - Narzędzie pozwalające nierównomiernie podbić lub osłabić nasycenie kolorów . Gdy wzmacniamy nasycenie , mocniej działa na słabiej nasycone kolory , jednocześnie oszczędzając tony skóry , by ludzkie twarze wyglądały naturalnie . W przypadku osłabienia nasycenia najpierw działa na najmocniej nasycone kolory .
    Tyle opis z Lightroom-u . Resztę musisz sprawdzić sam .
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Dopiero zaczyna Awatar Nightranger
    Miasto
    Jaworzno, Polska

Domyślnie

WatsON, wlodal - dziękuję Wam!
    Muszę powiedzieć że wywoływanie RAWów z 40D w ACR4.3 to czysta przyjemność. Bawię się tym od niedawna i efekty bardzo mnie zadowalają. Zauważyłem, że można wydobyć o wiele więcej detali z RAWa w porównaniu z JPEG. Ponadto z łatwością można pozyć się szumu nawet z iso 3200 bez degradacji obrazu. Wcześniej miałem Panasonica FZ30 i przy wywoływaniu RAWów często pojawiał się nieznośny szum i w sumie niewiele można było poprawić.

Domyślnie

Witam, czy ktoś robił odbitki z sRAW i jakiej maksymalnej wielkości oraz jaki był tego efekt? Wiem z instrukcji że sRAW powinien wystarczyć na format A5 ale jak to jest w realu?

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

powinienes spokojne chyba A4 zrobić

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

IMO mimo - ale rym hehe - że nie robiłem, to powinno wystarczyć, jeżeli zdjęcie nie było cropowane.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Taka ciekawostka:

na kartonie (od kita 40d + 17-55) napisali, że dostępne ISO 50 (L)
    Może ktoś wie jak włączyć?

Strona 140 z 170 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów