"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Albo Cię źle zrozumiałem, albo nie mogę się zgodzić. Pliki RAW nie różnią się. To znaczy sam plik będzie się różnił, choćby dlatego, że jest w nim przecież zapisana informacja jaki styl był ustawiony podczas zrobienia zdjęcia, ale w części zawierającej dane z matrycy już się nie różnią. DPP po prostu IMO odczytuje jaki był użyty styl i zgodnie z tym wstępnie wywołuje rawa (przynajmniej generuje podgląd na ekran).
40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
w 40d i camera raw nie pomija ustawien aparatu. czyli jesli ustawisz robiac w raw sobie jakis balans bieli, to przy odczycie w camera raw bedzie ustawiona odpowiednio inna temperatura barwowa.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Po pierwsze: Balans bieli to jest jedyny parametr, który jest odczytywany przez niezaleznych producentów oprogramowania, reszta tak jak napisał Kolekcjoner jest pomijana. Jedynym softem niezależnym jaki pamiętam, który czytał ustawienia aparatu inne niż WB, był BreezeBrowser, ale nie wiem czy to działa do dzisiaj. Dlatego też było tyle szumu jak Nikon począwszy od D50 zakodował informacje o balansie bieli.
Po drugie: Każdy soft może odczytywać inaczej temperaturę zapisaną z metadanych RAW, gdyż wiąże się to z różną filozofią działania tej części oprogramowania. Niektórzy producenci bazują jedynie na temperaturze K, inni na temperaturze i tzw. tincie. Implementacja powyższych parametrów skutkuje własnie różną temperaturą (wartością) parametru "temparatura barwowa".
PS. Z tego co wiem to w pliku RAW nie ma nigdzie bezpośrednio wpisanej temperatury barwowej, ta wartość jest zawsze wyliczana z kliku parametrów.
Ostatnio edytowane przez arra ; 27-11-2007 o 13:31
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Tak, w edobim możesz sobie wygenerować swoje PictureStylesy, używając zakładki z kalibracją i zapamietując do tego parametry ostrości i kontrasu i nasycenia, bo to właśnie robią Picture Stylesy, zawierają profile barwowe i ewentualnie zmieniają domyślne ustawienia kontrasu, ostrości i nasycenia.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu