Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 138 z 170 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 1693

Wątek: Canon 40D

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Nie ma.Mozesz je dowolnie zmienic lub wpisac swoje ustawienia poszczególnych parametrów,Chyba ze zechcesz je zachowac.Pozdrawiam
    To może źle sformułowałem pytanie. Czy te parametry mają wpływ na RAWa? Czy RAWy robione w różnych stylach czymś się rzeczywiście różnią?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Słuchajcie, a jak się mają te style do focenia w RAWach? Przy 350D było jasno napisane - nie działa w trybie RAW (chyba że mi się to przyśniło, ale wydaje mi się że nie). Jest jakaś relacja między Picture Style a RAW?
    W 350D nie ma picture styles.

To może źle sformułowałem pytanie. Czy te parametry mają wpływ na RAWa? Czy RAWy robione w różnych stylach czymś się rzeczywiście różnią?
    Jeśli wywołujesz w DPP to się różnią (ustawienia jak w aparacie) ale możesz to bez problemu zmienić jak chcesz (np. na inny styl). Jeśli wywołujesz w innych programach to nie ma to wpływu - masz "gołego" raw-a.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Picture style róznia sie od siebie wartosciami:contrastu,ostrosci,nasycenia..takich rzeczy nie zapisuje RAW.Sa to tzw. ustawienia aparatu zapisane w pliku towarzyszacym własciwemu RAWowi który jest po prostu zapisem wartości z matrycy .bez koloru i ustawień aparatu.

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jeśli wywołujesz w DPP to się różnią (ustawienia jak w aparacie) ale możesz to bez problemu zmienić jak chcesz (np. na inny styl). Jeśli wywołujesz w innych programach to nie ma to wpływu - masz "gołego" raw-a.
    Albo Cię źle zrozumiałem, albo nie mogę się zgodzić. Pliki RAW nie różnią się. To znaczy sam plik będzie się różnił, choćby dlatego, że jest w nim przecież zapisana informacja jaki styl był ustawiony podczas zrobienia zdjęcia, ale w części zawierającej dane z matrycy już się nie różnią. DPP po prostu IMO odczytuje jaki był użyty styl i zgodnie z tym wstępnie wywołuje rawa (przynajmniej generuje podgląd na ekran).
    40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

No ale są podobne ustawienia kontrastu itd...

Czyli dotyczy to TYLKO softu Canona tak? A Adobe? Odczytuje pliki identycznie?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)Czyli dotyczy to TYLKO softu Canona tak? A Adobe? Odczytuje pliki identycznie?
    Tak. Adobe i inne pomijają ustawienia aparatu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

w 40d i camera raw nie pomija ustawien aparatu. czyli jesli ustawisz robiac w raw sobie jakis balans bieli, to przy odczycie w camera raw bedzie ustawiona odpowiednio inna temperatura barwowa.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    w 40d i camera raw nie pomija ustawien aparatu. czyli jesli ustawisz robiac w raw sobie jakis balans bieli, to przy odczycie w camera raw bedzie ustawiona odpowiednio inna temperatura barwowa.
    Po pierwsze: Balans bieli to jest jedyny parametr, który jest odczytywany przez niezaleznych producentów oprogramowania, reszta tak jak napisał Kolekcjoner jest pomijana. Jedynym softem niezależnym jaki pamiętam, który czytał ustawienia aparatu inne niż WB, był BreezeBrowser, ale nie wiem czy to działa do dzisiaj. Dlatego też było tyle szumu jak Nikon począwszy od D50 zakodował informacje o balansie bieli.

Po drugie: Każdy soft może odczytywać inaczej temperaturę zapisaną z metadanych RAW, gdyż wiąże się to z różną filozofią działania tej części oprogramowania. Niektórzy producenci bazują jedynie na temperaturze K, inni na temperaturze i tzw. tincie. Implementacja powyższych parametrów skutkuje własnie różną temperaturą (wartością) parametru "temparatura barwowa".
    PS. Z tego co wiem to w pliku RAW nie ma nigdzie bezpośrednio wpisanej temperatury barwowej, ta wartość jest zawsze wyliczana z kliku parametrów.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 27-11-2007 o 13:31

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Balans bieli to jest jedyny parametr, który jest odczytywany przez niezaleznych producentów oprogramowania, reszta tak jak napisał Kolekcjoner jest pomijana. Jedynym softem niezależnym jaki pamiętam, który czytał ustawienia aparatu inne niż WB, był BreezeBrowser, ale nie wiem czy to działa do dzisiaj. Dlatego też było tyle szumu jak Nikon począwszy od D50 zakodował informacje o balansie bieli.
    Dzięki, czyli korzystając z "edobiego" mam w nosie pikczerstajle :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Dzięki, czyli korzystając z "edobiego" mam w nosie pikczerstajle :-)
    Tak, w edobim możesz sobie wygenerować swoje PictureStylesy, używając zakładki z kalibracją i zapamietując do tego parametry ostrości i kontrasu i nasycenia, bo to właśnie robią Picture Stylesy, zawierają profile barwowe i ewentualnie zmieniają domyślne ustawienia kontrasu, ostrości i nasycenia.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 138 z 170 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów