Wnioski będą po jakimś plenerku na który na razie nie mam czasu.
Wnioski będą po jakimś plenerku na który na razie nie mam czasu.
Już od kilkunastu dni na stronie Adobe jest pełne uaktualnienie CS3 i lightroom . Czytają i obrabiają wszystkie canonowskie RAWy . Tak więc nie ma problemu . Przeczytajcie też na stronie canona o nowym uaktualnieniu oprogramowania . Co ma wersja 1.0.5 dla
40D - do ostrości fotek ?. Pozdrawiam .
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
spotkaliśmy się dzisiaj z kumplami,każdy z nas ma 40D z trzema różnymi wersjami firmwaera,ja ze swoją 1.03 kumpel z wersją kupioną w niemczech 1.04 oraz koleś z firmwarem 1.05 ściągniętym ze strony canona . sprawdzaliśmy tylko ostrość zdjęć na tych samych ustawieniach(Picters style standart) i tylko pliki JPG .obiektyw zastosowany to canon17-55 is f 2,8 okazalo się że zdjęcia najostrzejsze wychodzą z wersji 1.04 (jest to różnica bardzo widoczna)potem 1.05 i na końcu 1.03 (między nimi nie ma takiej różnicy prawie nie zauważalna) czy ktoś wie skąd można ściągnąć wersję 1.04
Z optycznych - "Canon umieścił na swoich stronach internetowych aktualizację oprogramowania sterującego do swojej najnowszej lustrzanki Canon 40D. Wersja 1.0.5 powoduje, że po włączeniu aparatu w trybie odtwarzania obrazu pokazywane jest ostatnie wykonane zdjęcie, przy zdalnym wykonywaniu zdjęć (pilot, wężyk), zdjęcie jest wyświetlane tuż po jego wykonaniu. Poprawia także funkcję drukowania oraz system numeracji zdjęć. Dodatkowo wprowadza ulepszenia w wersji koreańskiej i hiszpańskiej".
Nie ma żadnej wzmianki o poprawieniu lub dodaniu wyostrzenia fotek . Z drugiej strony u mnie po wgraniu tej nowizny zauwazyłem , że wskaźik akumulatorków zaczął pokazywać bardziej dokładnie ???!!!. Ale z ostrościa nie zanotowałem żadnej zmiany . Może widzimy to co chcemy zobaczyć ?.
Ostatnio edytowane przez wlodal ; 24-11-2007 o 08:39
5DII+L+L+L+L (:
bartekkucharczyk.pl
Wyrażaj się dokładnie - kto te głupoty wg Ciebie pisze ? . Jak zaznaczyłem - cytat pochodzi z optycznych ( jesli nie wiesz co to oznacza , wejdź na stronę www.optyczne.pl ) . Taką samą treść powtarzają inne strony o profilu foto , w tym też canon . Zadaj więc pytania tworzącym treść . Od kiedy "remote shooting" , w tłumaczeniu , oznacza fotki robione przez komputer ??. Remote - to zdalne , na odległość . A tak nawiasem mówiąc nie wiem o co im chodzi . Fotki , po zdalnym uruchomieniu aparatu , wyświetlają się tak samo jak wyświetlały - w trakcie zapisu - RAW + jpeg !!. Przynajmniej u mnie .
Nie o to mi jednak w gruncie rzeczy mi chodziło . Jak zaznaczyłem , w opisie tym nie ma nic o ostrości fotek - a zacytowałem po prostu cały fragment . Właśnie ostrości fotek ten temat w głównej mierze dotyczył .
Ostatnio edytowane przez wlodal ; 24-11-2007 o 14:20
domyslilem sie co to oznacza i dlatego napisalem ze "ktos" pisze glupoty a nie "ty". korzystam wylacznie z wiadomosci z zagranicznych serwisow a potem tylko rece mi opadaja kiedy 2 dni pozniej czytam takie kwiatki wynikajace ze zlego tlumaczenia lub nieznajomosci tego o czym sie pisze (:
remote shoothing oznacza dokladnie to co napisalem odkad tak sie nazywa opcja w programie eos utility. widocznie nie robiles jeszcze zdjec po kabelku usb, wiec nie wiesz o co chodzi (:
tu nie ma czego tlumaczyc i doszukiwac sie jakiegos polaczenia z pilotami czy wezykami. aparat przeciez nie rozroznia tego jak jest sterowany, wiec czemu wyzwolenie wezykiem mialoby powodowac inne wyswietlenie zdjecia niz normalnie? (:
nie wiem za bardzo jak fotki z moich eLek moga byc jeszcze bardziej ostre niz do tej pory. nigdy nie mialem z tym problemow a do tego juz dawno temu przestalem sie napalac ogladaniem cropow 100% /chyba ze dody (:/ i szukaniem brakow w ostrosci.
5DII+L+L+L+L (:
bartekkucharczyk.pl
Myślę że o niektórych rzeczach może nie wspominać
Jak jest u was ze wskaźnikiem naładowania baterii?
kwestia gustu - ja wole zdecydowanie 40stke z 550EX i Sigma70-200/2.8 niż 350 z tym osprzetem. Cięższy sprzęt - mniejsze drgania - dłuższy czas mi się jakoś udaje utrzymać.
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
też tak uważam
myst - to o czym piszesz to jest dopasowanie manualne sprzętu do warunków fizycznych fotografa
wracając do ostrości
cudów niema - na EOS Discovery Tour porównałem sobie różny sprzęt.
Wniosek - lepszy sprzęt jest lepszy ale kosmicznych różnic niema
szary przedmiot na szarym tle jest mało kontrastowy chyba że odpowiednio go oświetlisz
A niezadowolenie ze swoich zdjęć to przerost oczekiwań nad własnymi umiejętnościami i znajomością swego sprzętu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S.
Porównywanie jpeg czyli tego co zostaje ze zdjęcia RAW jest bezcelowe
Widzę, że jeżeli w twojej puszce przy ustawieniu ostrości na -43 jpeg wygląda tak samo jak u kolegi przy + 20 to czujesz się lepiej
Może trzeba napisać prośbę do programistów canona o zmianę numeracji![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Max_im ; 25-11-2007 o 07:52 Powód: Automerged Doublepost