Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 111 z 170 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 101 do 1 110 z 1693

Wątek: Canon 40D

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

podjadę jutro do sklepu gdzie kupowałem szkła i zobaczymy co mi powiedzą...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Odchodzac troche od teoretyzowania na podstawie kilku zdjec i wrzucania coraz to nowych testow... pare kolejnych wrazn z uzytkowania ode mnie.

- punkty AF wszystkie krzyzowe - BARDZO przydatne. Moge na 100% potwierdzic ze jest tu wyrazna poprawa, nareszcie joystick jest sporo czesciej w uzyciu gdy jest potrzeba a krotka GO

.
    Witam,
    1. Czy biorąc pod uwagę wyniki testu (ok. 40% dobrych) :
    http://www.prophotohome.com/forum/pr...#content_start
    można przyjąć, że UŻYTECZNA szybkość to ok. 2.5 - 3 kl/sek ?

2. Czy biorąc pod uwagę lepsze parametry AF 40D dla świetła 2.8 do tego typu testu lepiej wybrać jasne szkło (np T28-75/2.8) czy z szybkim USM, ale ciemniejsze (np.C70-200 L4) ?

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelxx Zobacz posta
    Czytam czasami forum Nikona i jakos tam nie widze zeby Nikoniarze mieli problemy z puszkami, czy z nieostrymi szklami itp.

Nie wiem juz czy rzeczywiscie Canon produkuje jakies buble, czy tez Canonierzy sa zbytnimi onanistami sprzetowymi, a nie fotografami ?!?!
    No to co oferuje Nikon w kicie powala reszte towarzystwa. Puszki sa niczego sobie, nie mozna narzekac, poza niewypalem jakim jest D40. Ale do tego sie nikt nie chce przyznawac ze to nikon. Wciaz czekam na D200 FF. Mialem na dzieje ze D300 to spelni ale niestety.
    Wezmy pod uwage juz same D50 z ktorego mozna bylo wyciagnac calkiem niezly material na kicie. Nie mowie juz o D70 czy tez D80.
    Mysle ze wnioski sam kazdy potrafi wyciagnac.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelloon Zobacz posta
    wywietlacz mi nie przeszkadza, wrzucam CF w palmtopa i obrabiam fotki lub je przegladam. Fotografowalem wczesniej 20D, fajny aparat ale juz nie wrocilbym do niego. Co do 40D - nie zaufalbym mu np. majac focic slub.
    Canon w klasie aparatow polprofesjonalnych ma niestety duzo niedociągnięć..:-(
    Mógłbyś rozwinąć myśl ze ślubami i C40D.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 09-10-2007 o 00:57 Powód: Automerged Doublepost
    C - lustra, szkła i błysk

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JotBe Zobacz posta
    Witam,
    1. Czy biorąc pod uwagę wyniki testu (ok. 40% dobrych) :
    http://www.prophotohome.com/forum/pr...#content_start
    można przyjąć, że UŻYTECZNA szybkość to ok. 2.5 - 3 kl/sek ?

2. Czy biorąc pod uwagę lepsze parametry AF 40D dla świetła 2.8 do tego typu testu lepiej wybrać jasne szkło (np T28-75/2.8) czy z szybkim USM, ale ciemniejsze (np.C70-200 L4) ?
    Biorac pod uage do czego sluzy 40D to proponuje wybrac... robienie zdjec zamiast testow .

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Pytanie :

Czy z nowym AF oferującym wszytkie punkty typu cros aż do 5,6 oraz z punktem centralnym o zwiększonej przecyzji ostrzenai dla lini poziomych i pionowych 40D nie powinien bezproblemowo współpracować z szkłami o jasności f:8 ( tak jak to jest w seri 1 )

Skoro w jedynce mamy taki schemat dziłania (1dmarkII)

-2,8 lub jaśniej ( ileś tam punktów krzyżowych reszta liniowych )
    -2,8-4,0 ( punkt centralny jako krzyzowy reszta liniowe)
    -4,0-5,6 ( punkty krzyżowe dziłają jako liniowe liniowe nie dziłają)
    -5,6-8,0 ( tylko punkt centralny jako liniowy)

to biorąc pod uwage że w 40D wszytskie punkty sa krzyżowe az do 5,6 wydaje mi się ze AF ograniczony jest tylko softem gdyż wg powyższych danych jego Af jest bardziej precyzyjny od jedynki . Czy mam racje ??

Ciekawe jak sprawdza się metoda zaklejania styków w extenderze w celu oszukania 40D czy AF dalej szuka ostrości (tak jak to było w 30D)
    czy tez znajduje ją już bezproblemowo??

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Pytanie :
    Ciekawe jak sprawdza się metoda zaklejania styków w extenderze w celu oszukania 40D czy AF dalej szuka ostrości (tak jak to było w 30D)
    czy tez znajduje ją już bezproblemowo??
    U mnie 40D + 400/5.6L + Kenko 1.4 po zaklejeniu styków - szuka punktu dosłownie krótką chwilę. Jak złapie ostrość to już dalej jest dobrze. Wcześniej to samo szkło z kenko i 350D szukało długoooooo. Teraz uważam że przy znośnym świetle jest :-)
    40D / C 400 5.6 L / T 90 2.8 / C 17-55 IS / Kenko 1.4X / Manfrotto 190X PROB + 679B + 488RCO / Tamrac Expedition 5

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

No to trzeba chyba tylko czekać na jakiegoś Wańke który napisze odpowiedni soft

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjmalec Zobacz posta
    U mnie 40D + 400/5.6L + Kenko 1.4 po zaklejeniu styków - szuka punktu dosłownie krótką chwilę. Jak złapie ostrość to już dalej jest dobrze. Wcześniej to samo szkło z kenko i 350D szukało długoooooo. Teraz uważam że przy znośnym świetle jest :-)
    W 30D na 300/5.6 (70-300) + tc 1.7 AF działał (jasność 9.5!!) - niezbyt pewnie ale działał. Ciekawe by było porównanie 30d z 40D pod tym względem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Pytanie :

Czy z nowym AF oferującym wszytkie punkty typu cros aż do 5,6 oraz z punktem centralnym o zwiększonej przecyzji ostrzenai dla lini poziomych i pionowych 40D nie powinien bezproblemowo współpracować z szkłami o jasności f:8 ( tak jak to jest w seri 1 )

Skoro w jedynce mamy taki schemat dziłania (1dmarkII)

-2,8 lub jaśniej ( ileś tam punktów krzyżowych reszta liniowych )
    -2,8-4,0 ( punkt centralny jako krzyzowy reszta liniowe)
    -4,0-5,6 ( punkty krzyżowe dziłają jako liniowe liniowe nie dziłają)
    -5,6-8,0 ( tylko punkt centralny jako liniowy)

to biorąc pod uwage że w 40D wszytskie punkty sa krzyżowe az do 5,6 wydaje mi się ze AF ograniczony jest tylko softem gdyż wg powyższych danych jego Af jest bardziej precyzyjny od jedynki . Czy mam racje ??
    Mocno uogolniajac cechy AF i punktow AF to:
    - cross-type (krzyzowe czyli i w pionie i w poziomie dobrze lapie a nie tylko w pionie jak wczesniej) przy szklach o odpowiedniej jasnosci (w 40D do 5.6 wlacznie)
    - zwiekszona czulosc/precyzja przy szklach o okreslonej jasnosci (w 40D centralny punkt dwa razy precyzyjniejszy od pozostalych przy szklach do 2.8 wlacznie)
    - dodatkowy cross-typ - w 40D centralny punkt, ulozony rowniez pod katem 45 stopni , czyli wlasciwie we wszystkich kierunkach dobrze lapie
    - zakres jasnosci w jakich poprawnie dziala AF : w 1D MkIII to EV -1 ~18 (ISO 100 at 73°F/23°C), w 40D to AF working range: -0.5 - 18 EV (at 23°C, ISO 100)

W tym ostatnim punkcie jest roznica, ktora moze kryc sekret ale... 1DMkII ma AF working range EV 0-18 (at 20°C & ISO 100) a mimo tego obsluguje f8 bezproblemowo.

Strona 111 z 170 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów