Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 105 z 148 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 041 do 1 050 z 1693

Wątek: Canon 40D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie 40D ustawianie ostrości przy 2,8

Witajcie

Z pewną nieśmiałością zadaję pytanie, ale cóż, nie wiem.
    W aparacie EOS 40D jest nowy 9-punktowy krzyżowy system AF. Każdy z dziewięciu punktów AF umożliwia ustawienie ostrości w poziomie i w pionie. Środkowy punkt AF może ustawić ostrość przy ustawieniu przysłony o wartości f/2,8, podczas gdy osiem zewnętrznych punktów działa przy ustawieniu f/5,6.
    Co to znaczy w praktyce, prawdę mówiąc logiczne dla mnie byłoby gdyby zaletą było ustawianie ostrości przy ciemniejszych szkłach, a tu jest odwrotnie.
    Czy jeśli 50mm 1,8 ustawię na f1,8 to żaden punkt AF nie ustawi ostrości?

Proszę o pomoc w zrozumieniu tego mało logicznego dla mnie tematu.

Pozdrawiam
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    Proszę o pomoc w zrozumieniu tego mało logicznego dla mnie tematu.

Pozdrawiam
    wyjaśniam:

w 40D wszystkie czujniki AF są krzyżowe. Oznacza to, że sensory odczytujące kontrast na podstawie którego soft w aparacie ostrzy, są ułożone i pionowo i poziomo, co znacząco zwiększa skuteczność i precyzję działania układu AF.

W 40D wszystkie punkty pozostają krzyżowe dla szkieł o maksymalnej dziurze większej bądź równej F5.6. Jest to wyjątkowe rozwiązanie, bo czujniki krzyżowe przy F5.6 zazwyczaj stają się pojedyńcze (bo jest za ciemno). Nawet seria 1D przy zastosowaniu np. Canona 400/5.6 traci funkcję czujników krzyżowych poza punktem centralnym. 40D nie traci ani w centrum ani w pozostałych czujnikach.

Punkt centralny AF w 40D poza czujnikiem krzyżowym aż do f5.6 posiada drugą parę sensorów umieszczoną pod kątem 45 stopni do podstawowego krzyża. Stają się one aktywne, jeśli szkło które podpinamy jest odpowiednio jasne: F2.8 lub jaśniej. Według producenta ma to powodować trzykrotne zwiększenie precyzji działania AF w punkcie centralnym.

Zdjęcie czujnika AF za dpreview.com z widocznymi ukośnymi sensorami czujnika centralnego: http://a.img-dpreview.com/previews/C...w/afsensor.jpg

Aby to lepiej zrozumieć musisz uzmysłowić sobie jedną podstawową sprawę. W lustrzankach od kilkudziesięciu lat stosuje się pomiar światła i ustawia AF przez pełną dziurę obiektywu. Dawniej zmiana ustawień przysłony następowała jeszcze w trakcie ustawiania aparatu co powodowało zmianę ilości światła wpadającego do aparatu przez obiektyw. Ustawienie dużej przysłony powodowało koszmarne zaciemnienie obrazu i AF w takich warunkach nie mógłby działać. Dlatego wszystko mierzy się od wielu lat na pełnej dziurze, a elektronika domyka przysłonę do ustawień na ułamek sekundy przed otwarciem migawki. Dlatego również fotografowie np. pejzażu mają na body przycisk podglądu GO, aby móc ocenić wygląd zdjęcia przed naciśnięciem spustu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Lublin

Domyślnie

ok, już jasne, bardzo dziękuję za odpowiedz, brakowało mi do zrozumienia, tej informacji o zmianie krzyżowych czujników na zwykłe
    Krótko mówiąc moje f-czwórki będą działały na wszystkich punkcikach.

Pozdrawiam
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Będą działały - i tu nie ma zdziwienia - i wszystkie czujniki będą krzyżowe - tu jest zdziwienie
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Lublin

Domyślnie

ano tak
    BTW, wkurzam się bo już prawie miesiąc temu zamówiłem 40D i wciąż nie słychać o realizacji

Pełne uzależnienie

Domyślnie

TO "odmow" i zamow gdzie indziej - czekanie denerwuje

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Chyba nie było: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/ - pełna wersja.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez bartheq Zobacz posta
    W koncu porzadny test 40D: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/ (:
    A jednak :-D
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 24-10-2007 o 15:23 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A jednak :-D
    2 minuty roznicy (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No myślę, że po tym review można spokojnie kupić tę puszkę .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 105 z 148 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów