Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Licencja PS CS3

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar MartineZ.oom
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Licencja PS CS3

Witam,

Zastanawiam się czy można używać w Polsce PS CS3 mając fakturę z Amerykańskiego sklepu? W licencji nie doczytałem się obostrzeń. Na forum nie znalazłem takiej informacji a w Adobe Polska odpowiedzieli mi:
    "Jeúli licencja nie mówi inaczej, to takie dziaůanie nie nosi znamion nielegalnoúci" Nie ma to jak precyzyjna odpowiedz ;-)

Moim zdaniem można w Polsce używać, pod warunkiem, że zapłaci się VAT i cło.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

pozdrawiam,
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MartineZ.oom Zobacz posta
    Witam,

Zastanawiam się czy można używać w Polsce PS CS3 mając fakturę z Amerykańskiego sklepu? W licencji nie doczytałem się obostrzeń. Na forum nie znalazłem takiej informacji a w Adobe Polska odpowiedzieli mi:
    "Jeúli licencja nie mówi inaczej, to takie dziaůanie nie nosi znamion nielegalnoúci" Nie ma to jak precyzyjna odpowiedz ;-)

Moim zdaniem można w Polsce używać, pod warunkiem, że zapłaci się VAT i cło.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

pozdrawiam,
    Nie wiem, czy to Ci w czymś pomoże, ale leży mi na biurku pudełko z CS3 z naklejką
    "Only for distribution in Europe, Africa, Middle East, Central America, South America, Caribbean.
    Not for distribution in Asia Pacific or North America"

Można się więc domyślać, że w USA sprzedawana jest wersja "Not for distribution in Europe"

Ale to jeszcze chyba nie świadczy o tym, że nie można używać tej wersji w Europie?
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ok, dzięki. Próbowałem doczytać się w licencji a pudełka nie obejrzałem :-)
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

"Not for distribution in Europe" będzie chyba oznaczać, że nie wolno tego sprzedawać poza US. Nie oznacza jednak, że nie można użytkować. Wyobraźmy sobie amerykanina, który przyjeżdża do Europy z zainstalowanym na laptopie PS CS3. Czy to oznacza, że w Europie nie może używać legalnie kupionego w US oprogramowania i powinien posiadać dwie licencje na ten sam produkt.

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Czyli na własny użytek w USA można kupić, tylko sposobu na zarobek nie można z tego zrobić.

Może sprecyzuję pytanie: Czy jeśli wpadnie do mnie policja skarbowa i okaże im fakturę amerykańską to czy uznają to ze program posiadam legalnie i że legalnie mogę go używać?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wydaje mi się, że należy zapłacić polski VAT i podatek. Jak kupowałem oprogramowanie w sklepie internetowym w Stanach, to na podstawie numeru IP lub deklaracji, że kupuje się z Europy, naliczali VAT europejski. Kwota VAT figurowała na fakturze.

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

mark_solo napisał:
    Wydaje mi się, że należy zapłacić polski VAT i podatek. Jak kupowałem oprogramowanie w sklepie internetowym w Stanach, to na podstawie numeru IP lub deklaracji, że kupuje się z Europy, naliczali VAT europejski. Kwota VAT figurowała na fakturze.
    Witam,
    wydaje mi się że mylisz pojęcia. Nie ma czegoś takiego jak VAT europejski. VAT zawsze związany jest z określonym krajem.

pozdrawiam
    ___
    Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinekP Zobacz posta
    Witam,
    wydaje mi się że mylisz pojęcia. Nie ma czegoś takiego jak VAT europejski. VAT zawsze związany jest z określonym krajem.
    pozdrawiam
    tylko, że Amerykanie nie mają VAT-u jak mi się wydaje
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinekP Zobacz posta
    Witam,

pozdrawiam
    Oczywiście masz rację. Chodzi o to, że w zależności od kraju, VAT był inny i w tym sensie europejski. Próbowałem deklarować różne kraje zakupu, aby sprawdzić, czy kwota zakupu się zmienia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez joshua Zobacz posta
    tylko, że Amerykanie nie mają VAT-u jak mi się wydaje
    Czy podatek stanowy nie jest podatkiem VAT?
    Ostatnio edytowane przez mark_solo ; 27-09-2007 o 20:00 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Witam,
    może po prostu są zarejestrowanymi podatnikami VAT w UE (w danych krajach) i dlatego sprzedają z Vat'em

pozdrawiam
    ___
    Canon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów