Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Sigma 50-150 f2.8 czy Canon 70-200L f4

Coś już napisał
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    o ile pozwoli czas będę polował na S70-200, może nawet ktoś czytający ten wątek będzie chciał się pozbyć
    Długo nawet nie musisz polować ;-)
    http://www.allegro.pl/item250074240_..._8_ex_apo.html

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Red face

zobaczymy do jakiej kwoty dojdzie
    A poza tym to czekam jeszcze troche na cash-back zeby 40D wyrwac i mieć czym przestrzelic
    Mógłbyś może jakieś foty wrzucić na 200m/f2.8 albo na prv , albo jakiegoś linka? Chciałbym zobaczyć jak to szkiełko pracuje?

Coś już napisał
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Chyba na chwilę obecną nic na 2.8 nie znajdę ale jestem umówiony na niedzielny plenerek to strzelę coś na pełnej dziurze abyś miał pogląd na to szkło.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

w takim razie czekam z niecierpliwością

Coś już napisał
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Mógłbyś może jakieś foty wrzucić na 200m/f2.8
    Chciałbym zobaczyć jak to szkiełko pracuje?

Coś już napisał Awatar rsuhy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

i stoję teraz przed takim samym dylematem
    sigma ma dla mnie ten plus że ma jasne światło 2.8
    elka hmm no cóż elka wiadomo
    ale przeraża mnie trochę te f4
    i to na takich ogniskowych
    no i niestety ale tylko ten przedział cenowy i nic w górę;/

Myst co w końcu wybrałeś i czy jesteś zadowolony

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław/Bystrzyca Kłodzka

Domyślnie

Ja napiszę kilka słów swoich. Miałem tego białasa i ostrość była rewelacyjna zresztą wiadomo już pewnie każdy wie co to za szkło, można było spokojnie trzaskać od 4 ... ale nie używałem takich długich ogniskowych toć chciałem coś uzupełnić między 50 a 70. I nagle wybór sigma 50-150 albo tokina 50-135. Wybrałem tokinę z racji na jakość obrazu. BOGU NIECH BĘDĄ DZIĘKI! SIGMY NIGDY NIE WEZMĘ JUŻ DO RĘKI! przekonałem się że sigma do kanona to jednak jest męczarnia i szczerze odradzam!za to polecam tą tokinę bo to jeden z moich ulubionych szkieł jakie mam i jakie miałem. Wszak wiem że tutaj może decydopwać usm i ogniskowa moim zdaniem 70-200! nie będziesz żałować!

Coś już napisał Awatar rsuhy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

to zabiłeś mi ćwieka :PP
    poczytałem o tej tokinie trochę

napisz nie przeszkadza za bardzo ten uchwyt do statywu
    z tego co się doczytałem
    to nie jest on zdejmowalny
    aha i trafiłeś z obiektywem za pierwszym razem czy może coś kalibrowałeś??

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław/Bystrzyca Kłodzka

Domyślnie

zawsze kupuje z allegro miałem okazję kupić bardzo tanio praktycznie nowego i oczywiście na gwarancji. Af jest świetny i przede wszystkim bardzo celny! Uchwyt można zawsze dać do góry, mi nie przeszkadza ani trochę (sigma i konon (opcja do kupienia za 130zl) tego nie ma a to duży minus i wielka zaleta tokiny) wszak weż pod uwagę, że to szkło typowo portretowe na najdłuższym końcu ogniskowej ściągając dalekie obiekty nie zrobisz tak rewelacyjnych jakościowo fot (to i powstające bliki w słońcu (nie zawsze bo można spokojnie tego uniknąć) to są jej chyba jedyne minusy). Ja tam właśnie nie robię daleko położonych obiektów i dlatego wybrałem portretówkę.uniwersalną rewelacyjnie wykonaną i świetnie ostrzącą z dokładną celnością Tak wychwalam wychwalam ale naprawd jestem zachwycony tym szkłem. A! i ma pięękny bokeh!!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Używam Sigmy 50 - 150 mm f2.8 od pół roku. Obiektyw jest super. W zakresie 50 - 135 mm jest ostry od pełnej dziury. Na długim końcu przymykam min. do f4. Porównywanie tego obiektywu do 70 - 200 mm f4 L nie ma sensu, bo jest o jedną przesłonę jaśniejszy, a to kolosalna różnica w użyteczności.

Jak porównywałem z samplami 70 - 200 mm f2.8 L (bez IS), to L jest zdecydowanie lepsze na długim końcu przy pełnej dziurze.

Z drugiej strony Sigma 50 - 150 ma znacznie bardziej użyteczny zakres na cropie. 50 mm a 70 mm na szerokim końcu do kolosalna różnica, przynajmniej dla mnie.

Główną zaletą Sigmy jest jej rozmiar i waga. Obiektyw jest połowę mniejszy i lżejszy od 70 - 200 f2.8. Jest także nieco lżejszy i sporo mniejszy od 70 - 200 f4. Nie ma na rynku innego światłosilnego telezooma, z którym można chodzić na szyi.

Jeśli chodzi o szybkość AF, to jest bez zarzutu. Mam kilka Sigm z HSM i w tej, np. w porównaniu do 30/1.4, AF działa jak błyskawica. Generalnie nie mam wielu problemów z nietrafionymi zdjęciami.

Szkła nie musiałem kalibrować. Od początku działa bez zarzutu, jednak kupując sprawdziłbym porządnie AF, albo nastawił się na kalibrację. To drugie ma ten plus, że obiektyw jest rzeczywiście idealnie zestrojony z body. Jak ktoś nie zmienia często korpusów, może to być warte świeczki.

Podsumowując, ten obiektyw + Sigma 30/1.4 to dwa główne powody dla których trzymam się niepełnoklatkowych korpusów.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów