Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 400d klopot z RAW ( mała rozdzielczosc )

Domyślnie 400d klopot z RAW ( mała rozdzielczosc )

mam klopot z RAWem , dziwny - jesli wybiore RAW + JPG rozdzielczosc rawa jest OK, jesli natomiast wybiore sam RAW to mam 1936x1288 - firmware 1.1.1 na 1.0.4 bylo tak samo, brak pomyslu.... heeh taki sRAW
    Efekt albo RAW+JPG albo maly RAW, ani jedno ani drugie mnie niezadowala :/
    moze rozwiązanie jest banalne, ale ja go nieznam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    nadmienie , ze w menu wyboru jakosci/rozdzielczosci widnieje poprawna-wysoka rozdzielczosc
    Ostatnio edytowane przez frotek ; 27-09-2007 o 14:06 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ta rozdielczość to jest rozdzielczość podglądowego JPG zaszytego w RAW. Nie dość, że mały to jeszcze podłej jakości.
    W jakim programie oglądasz te RAW-y? Niektóre przeglądarki potrafią wyciągnąć właściwy obrazek z RAW po ustawieniu odpowiedniej opcji.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

infranview - dla ulatwienia : jakiego uzyc ?
    info dodatkowe wielkosc rawa robionego w RAW+J = circ 12MB + JPG cIRC 3MB, sam raw ma circ 9 ( ten robiony bez jpg )....

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Do Irfana jest chyba plugin który pozwala na oglądanie rawów w full size (albo nie - ale było coś takiego ze trzeba było przegrać pliki z softu canona) - może błądzę ale coś mi świta.. ja używam faststone i tam możesz w ustawieniach (F12 i zakładka RAW) włączyć sobie actualsize i będzie podgląd w pełnym rozmiarze.. Tylko bardzo wolno to wyświetla - ja nie używam ale się da.. mały rozmiar jest ok bo szybko ywalam ewidentne knoty i potem już obrabiam to co zostanie..

Pozdrawiam
    Artur

P.S. a w ogóle to rawów nie obrabia się z przeglądarce tylko w porządnym programie (C1 LE np.) a dopiero wyniki się ogląda przeglądarką..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 27-09-2007 o 15:32
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

a czemu nie uzywasz narzedzi, ktore sa razem z aparatem np. zwykly zoombrowser, czy tez dpp ?
    550D, 50 f1.4, 15-85 f3.5-5.6 IS USM, 580EX II

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frotek Zobacz posta
    infranview - dla ulatwienia : jakiego uzyc ?
    info dodatkowe wielkosc rawa robionego w RAW+J = circ 12MB + JPG cIRC 3MB, sam raw ma circ 9 ( ten robiony bez jpg )....
    Options->Plugins->Try to load embedded preview image (if available) - wyłączyć i po kłopocie. Teraz tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać aż Irfan przemieli RAWa :-P

Domyślnie

Otóż to, problem nie z RAW'em a z zaszytym w nim maleńkim jpe'giem. Popatrz na RAW'a w DPP (ten dobry wbrew niektórym opiniom program masz za darmo wraz z płytką), do obróbki przetwórz na TIFF'a do oglądu na jotpega i patrz ile wlezie we właściwej rozdzielczości. Zwróć uwagę, że przy TIFF16bit zobaczysz duuużo więcej kolorów niż w najlepszym 8bitowym jotpegu, ale to w czym będziesz przeglądał czy pracował to już Twoja sprawa, jeżeli Cię zainteresuje co i jak to poszukaj, jest na tym forum.

Uprawnienia umieszczania postów