Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem Canon EOS 350D

madzka25
    Guest

Domyślnie Problem Canon EOS 350D

Jestem świeżym posiadaczem tego aparatu, kupionego w salonie i na zdjęciach zauważyłem, że są jakieś dziwne plamki. Niektóre wyglądają na krople wody inne to czarne plamki. Co może być ich przyczyną? Dodam tylko, że nie są one na wszystkich zdjęciach. Wkurza mnie to bo wydałałem kupę kasy a tu już jakieś problemy.
    Bardzo proszę o pomoc!

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Pokaż te plamki
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Prawdopodobnie brudna matryca - ale najlepiej jakbyś pokazał, jak te plamki wyglądają.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Musisz sprawdzić czy plamki są bardziej widoczne na zdjęciach, które robiłeś z mocno przymkniętą przesłowną (f=11 i więcej), niż na tych z dużym otwrem przesłony. Jeśli tak jest to oznacza, żę zafajdałeś sobie matrycę lub tak kupiłeś. Rozwiązanie jest stosynkowo proste - trzeba ją wyczyścić.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A najprościej, to nie robić zdjęć z przysłoną przymkniętą bardziej niż do 11. Powyżej zdjęcia mniej ostre i widać każdy pyłek na matrycy. Jeśli widzisz plamni na f 11 lub niższej, to masz najprawdopodobniej b. brudną matrycę i musisz czyścić. W każdym razie to normalne zjawisko, kiedyś kurzyły się negatywy, teraz kurzą się matryce...

madzka25
    Guest

Domyślnie

Niestety w tym momencie nie mam przy sobie tych zdjęć.

madzka25
    Guest

Domyślnie

A jeśli te plamki na zdjęciach to faktycznie wina brudnej matrycy to w jaki sposób można się ich teraz pozbyć ze zdjęć. Czy można do tego wykorzystać oprogramowanie, które było dołączone do aparatu czy lepiej skorzystać z czegoś innego?

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madzka25 Zobacz posta
    A jeśli te plamki na zdjęciach to faktycznie wina brudnej matrycy to w jaki sposób można się ich teraz pozbyć ze zdjęć. Czy można do tego wykorzystać oprogramowanie, które było dołączone do aparatu czy lepiej skorzystać z czegoś innego?
    photoshop, i narzędzie "Stempel"

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Przedewszystkim zadbaj o wyczyszczenie matrycy, żeby na przyszłość nie było niespodzianek. Plamy ze zdjęć można usunąć programowo, wyżej już doradzono oprogramowanie.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Uprawnienia umieszczania postów