Pytanie teoretyczne: Przypinam , dajmy na to Signę 17-70 przeznaczoną do niepełnej klatki do pełnoklatkowego aparatu. Co będzie nie tak? ten aparat to prawdopodobnie będzie analog ale i tak jestem ciekaw : )))
Pytanie teoretyczne: Przypinam , dajmy na to Signę 17-70 przeznaczoną do niepełnej klatki do pełnoklatkowego aparatu. Co będzie nie tak? ten aparat to prawdopodobnie będzie analog ale i tak jestem ciekaw : )))
Na razie nie mogę ale jestem ciekaw co takiego jest z tym szkłem ze do pełnej klatki się nie nadaje?
Winietować będzie.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
nie mam niestety zdjecia ale wyglada to mniej wiecej tak, jakbys nalozyl na siebie prostokat i kolo, wzial odwrotnosc i rozmyl krawedzie
przynajmniej tak jest w przypadku Sigmy 18-125, ktora miala ogranicznik toru optycznego. lensy bez tego beda produkowaly po prostu zaciemnione rogi (jak wyzej, tylko nie ma prostokata).
Akustyk dobrze gada - najelpiej założyć i sprawdzić, w wizjerze wszystko doskonale widać. Niektóre obiektywy DX w pewnym zakresie dają się używać - np. o ile dobrze pamiętam Tokina 12-24 może robić na FF jako 18-24, poniżej tego po prostu mamy na zdjęciu czarną ramkę.
Judasz mode? :-D
Edit:
Nie wiem czy ktos wpadl na taki pomysl. Camera obscuraPudelko kartonowe, z przodu dziura na obiektyw, z tylu zamiast scianki papier sniadaniowy z narysowanym prostokatem 36×24 mm, calosc wycentrowac, wykadrowac, ustawic ostrosc. Widok prawdopodobnie bedzie przypominal obraz, jaki zarejestruje matryca FF.
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 27-09-2007 o 12:03
.
no, tak blizej 19mm a dla bezpieczenstwa 20mm bym powiedzialale jak najbardziej potwierdzam, nie zaprzeczam. nawet widzialem ludzi, ktorzy tym robia piekne zdjecia krajobrazowe - np. http://www.lightharmony.com/galerie/...obert-stefanka (polecam, vynikajici czlowiek!)
jesli chciales mi ublizyc, to wiedz, ze moge sie odgryzc![]()
![]()
ale ogolnie to nie, zaprzeczam. to jest takie dziwactwo, nie przypominajace slepego oka (zeby byc politycznie poprawnym)![]()
A ja używam EFS 60 + pierścień 25mm i jest O.K.:rolleyes: