Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Obiektyw do cropa na pełnej klatce?

Bernard Ł
    Guest

Domyślnie Obiektyw do cropa na pełnej klatce?

Pytanie teoretyczne: Przypinam , dajmy na to Signę 17-70 przeznaczoną do niepełnej klatki do pełnoklatkowego aparatu. Co będzie nie tak? ten aparat to prawdopodobnie będzie analog ale i tak jestem ciekaw : )))

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bernard Ł Zobacz posta
    Pytanie teoretyczne: Przypinam , dajmy na to Signę 17-70 przeznaczoną do niepełnej klatki do pełnoklatkowego aparatu. Co będzie nie tak? ten aparat to prawdopodobnie będzie analog ale i tak jestem ciekaw : )))
    wepnij, zobacz. nikt Ci za to krzywdy nie zrobi
    www albo tez flickr

Bernard Ł
    Guest

Domyślnie

Na razie nie mogę ale jestem ciekaw co takiego jest z tym szkłem ze do pełnej klatki się nie nadaje?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Winietować będzie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bernard Ł Zobacz posta
    Na razie nie mogę ale jestem ciekaw co takiego jest z tym szkłem ze do pełnej klatki się nie nadaje?
    nie mam niestety zdjecia ale wyglada to mniej wiecej tak, jakbys nalozyl na siebie prostokat i kolo, wzial odwrotnosc i rozmyl krawedzie

przynajmniej tak jest w przypadku Sigmy 18-125, ktora miala ogranicznik toru optycznego. lensy bez tego beda produkowaly po prostu zaciemnione rogi (jak wyzej, tylko nie ma prostokata).
    www albo tez flickr

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Akustyk dobrze gada - najelpiej założyć i sprawdzić, w wizjerze wszystko doskonale widać. Niektóre obiektywy DX w pewnym zakresie dają się używać - np. o ile dobrze pamiętam Tokina 12-24 może robić na FF jako 18-24, poniżej tego po prostu mamy na zdjęciu czarną ramkę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie mam niestety zdjecia ale wyglada to mniej wiecej tak, jakbys nalozyl na siebie prostokat i kolo, wzial odwrotnosc i rozmyl krawedzie
    Judasz mode? :-D

Edit:
    Nie wiem czy ktos wpadl na taki pomysl. Camera obscura Pudelko kartonowe, z przodu dziura na obiektyw, z tylu zamiast scianki papier sniadaniowy z narysowanym prostokatem 36×24 mm, calosc wycentrowac, wykadrowac, ustawic ostrosc. Widok prawdopodobnie bedzie przypominal obraz, jaki zarejestruje matryca FF.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 27-09-2007 o 12:03
    .

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Akustyk dobrze gada - najelpiej założyć i sprawdzić, w wizjerze wszystko doskonale widać. Niektóre obiektywy DX w pewnym zakresie dają się używać - np. o ile dobrze pamiętam Tokina 12-24 może robić na FF jako 18-24, poniżej tego po prostu mamy na zdjęciu czarną ramkę.
    no, tak blizej 19mm a dla bezpieczenstwa 20mm bym powiedzial ale jak najbardziej potwierdzam, nie zaprzeczam. nawet widzialem ludzi, ktorzy tym robia piekne zdjecia krajobrazowe - np. http://www.lightharmony.com/galerie/...obert-stefanka (polecam, vynikajici czlowiek!)

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Judasz mode? :-D
    jesli chciales mi ublizyc, to wiedz, ze moge sie odgryzc

ale ogolnie to nie, zaprzeczam. to jest takie dziwactwo, nie przypominajace slepego oka (zeby byc politycznie poprawnym)
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 27-09-2007 o 12:03 Powód: bo zupa byla za slona
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

A ja używam EFS 60 + pierścień 25mm i jest O.K.:rolleyes:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli chciales mi ublizyc, to wiedz, ze moge sie odgryzc
    Nie, nie :-? Ja nawet nie wiem o co chodzi...
    .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów