Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Photoshop CS2 za 250$ - to możliwe ??

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie Photoshop CS2 za 250$ - to możliwe ??

Witam

znajomy wyjeżdża za kilka tygodni na krótko do USA i postanowiłem skorzystać z okazji. Odpuszczam sobie sprzęt, bo 40D na którego zachorowałem wolę mieć z europejską gwarancję (jeden rachunek pogwarancyjny z Zytniej mnie tego nauczył), a co do Tamrona 17-50 obawiam się sytuacji, że trafię na mydełko.

Ale... myślałem o Lightroomie. Do czasu, aż nie odkryłem, że Photoshop CS2 chodzi na ebay.com za 230-250$. Jak to możliwe ?? Przecież u nas ceny zaczynają się od 1700PLN ?

Używam tylko Elemenets, którego dostałem z 300D, więc mam prośbę, byście rzucili okiem na te aukcje i wypowiedzieli się, czy są tam jakieś kruczki, których nie widzę, czy może śnię....

http://cgi.ebay.com/NEW-Adobe-Photos...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.com/Adobe-Photoshop-...QQcmdZViewItem

W tym momencie bardziej reflektuje na CS2 niż na Lightrooma, który kosztuje więcej...

Z góry dzięki za wypowiedzi.
    Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Uzależniony

Domyślnie

Też się nad nim zastanawiałem, ale w końcu, głównie ze względu na cenę, wybrałem Elements. Zanim kupisz upewnij się, że cs2 będzie obsługiwał rawy z 40d, bo coś mi się zdaje że nie jest z tym tak różowo:/

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Też się nad nim zastanawiałem, ale w końcu, głównie ze względu na cenę, wybrałem Elements. Zanim kupisz upewnij się, że cs2 będzie obsługiwał rawy z 40d, bo coś mi się zdaje że nie jest z tym tak różowo:/
    Tu się nie ma co upewniać, bo obsługiwał nie będzie. RAW-y z 40D można otwierać dopiero ACR 4.2, a ta wersja działa tylko na PS CS3.

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

No dobra, a jeśli zdecyduje się obrabiać RAW-y w DPP dostarczanym razem z 40D to ma mimo to zakup CS2 sens ??

Od jakiegoś czasu fotografuje śluby, w pracy zaczynam małe fotostudio z meblami (pracuje u producenta mebli).W lightroomie podoba mi się to, że jest "all in one" (fajnie rozwiązane kadrowanie itp.). Ale istnieje cała masa rzeczy, których w Lightroomie nie zrobię.... Więc co - CS2 + Lightroom ??

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no ja właśnie tak robie - obróbka kolorystyczna w LR a ewentualne miejscowe korekty etc w szopie.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    No dobra, a jeśli zdecyduje się obrabiać RAW-y w DPP dostarczanym razem z 40D to ma mimo to zakup CS2 sens ??

Od jakiegoś czasu fotografuje śluby, w pracy zaczynam małe fotostudio z meblami (pracuje u producenta mebli).W lightroomie podoba mi się to, że jest "all in one" (fajnie rozwiązane kadrowanie itp.). Ale istnieje cała masa rzeczy, których w Lightroomie nie zrobię.... Więc co - CS2 + Lightroom ??
    Sam sobie odpowiedziałeś.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    .... Ale istnieje cała masa rzeczy, których w Lightroomie nie zrobię.... Więc co - CS2 + Lightroom ??
    Moim zdaniem taka kombinacja nie ma sensu. Z CS2 faktycznie mogą być problemy z wołaniem RAWów z 40D więc zamiast LR raczej należało by upgrejdowac do CS3 (te same koszta). Bridge z CS3 właściwie całkowicie zastępuje LR. Mam i LR v1.2 i CS3 i LR wogóle nie używam. Wszystko co LR potrafi jest w CS3 - nawet engine do RAWów jest identyczny.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Chyba o czyms zapomnieliscie. W licencji adobe jest jasno napisane ze wersje us mozna uzywac tylko na kontynencie amerykanskim. Nie wiem jak to polskie sluzby interpretuja ale wychodzi na to ze mimo iz zaplaciles to i tak piracisz. Troszke to glupie ale sprawa wyglada dokladnie jak z gwarancja canona, tyle ze tu chodzi o licencje.

No chyba ze cos sie zmienilo, wtedy przepraszam za sianie zametu.

aaa, zrodlo: cyberfoto
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 27-09-2007 o 19:48

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Może zerknij na PShop Elements 6. Tylko nie wiem czy adobe udostępnia jakąś wersje demo.

pozdrawiam
    ___
    Canon

Uzależniony

Domyślnie

Na brytyjskim ebayu jest csów sporo w cenie ca 200e. Na pewno nie będzie wtedy problemów z legalnością. Pozostaną tylko problemy z nowymi puszkami, chociaż jak mawiały Szadoki: - Jeśli dany problem nie ma rozwiązania, to nie ma problemu.

Uprawnienia umieszczania postów