Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: DPP a ilość rdzeni procka i wpływ na szybkość konwersji RAW

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie DPP a ilość rdzeni procka i wpływ na szybkość konwersji RAW

Witam,
    Mam komputer z procesorem Intel Core 2 6300, dwa rdzenie, 4GB RAM (niestety nie wykorzystane w pełni pod XP) oraz dwa dyski w RAID 0.

Przy standardowym ustawieniu szybkości procesora na 1.86GHz, 178 plików z EOS 5D konwertowało się z RAW do JPEG, jakosc 10 przez 28 minut i 39 sekund.

Po podkręceniu płyty głównej na 350MHz, czyli procesora na ok 2.4GHz, czas konwersji zmalał do 22 minut i 24 sekund.
    Obserwując na żywo użycie CPU widac było wykorzystanie obu rdzeni.

Pytanie:

Czy zastosowanie Intela QUAD CORE 6600 taktowanego standardowo na 2.4GHz przyspieszy wiele konwersję? Jego cena jest całkiem rozsądna teraz.

Ktoś tego próbował? Czy DPP wykorzysta wszystkie 4 rdzenie? Czy dla tej samej szybkości taktowania 4 rdzenie będą znaczaco szybsze niż dwa rdzenie w tym programie?

dzieki
    M.
    EOS 5D i elki

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

rodzi się pytanie na ile tak naprawdę programy do konwersji Raw są w stanie wykorzystać dwa rdzenie procesora. Biorąc pod uwagę konfigurację mojego kompa Celejron 2,4GHz na S486 i 768 MB RAM, dysk 80GB ATA 100, 120 rawów z 30d konwertowałem w C1 LE do jpg najwyższej jakości 45min. Właśnie zastanawiałem się nad zmianą sprzętu ale z tego co widzę to niewiele zyskuję na wydajności a wyłożyć trzeba ze 2 tysie z Core 2 do QUADA pewnie trzeba by jeszcze trochę dopłacić.
    Czy przy Core 2 można wskazać ( teoretycznie można w menadżerze zadań ale jak to wygląda w praktyce), że np. Wywołując jedną partię rawów, c1 jest obsługiwane przez jeden rdzeń, a wtedy drugi jest przypisany np. tylko do PS i tam dalsza obróbka zdjęć. Być może wtedy można coś zyskać na wydajności.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Żadna sztuka podzielić obrazek na 2 części i zapuscić obróbkę każdej połówki w osobnym wątku. Ja z przyjemnością zauważylem, że RawShooter wykorzystuje oba rdzenie.
    EDIT: oczywiście żadna sztuka dla twórcy programu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

właśnie zrobiłem kolejne testy, po znalezieniu strony
    http://diglloyd.com/diglloyd/free/DP...Tip/index.html

podzieliłem 178 zdjeć na dwa bloki po 89 i jedne po drugim wewnątrz tego samego programu odpaliłem procesy (zwłoka ok 10 sekund).
    Teraz wykorzystanie procesora na wykresach w Menedzerze zadan WIN XP wygladało dużo lepiej i czas konwersji 178 plików zmalał do 16 minut i 25 sekund!

Kolejny upgrade to podneisienie mojej wersji 2 dostarczonej z aparatem do wersji 3 sciagnietej ze strony Canona.

Pojedynczy proces dla 178 plików trwał 19 minut 2 sekundy zamiast 22 minut i 24 sekund dla starszej wersji DPP!

Moze się wiec okazać, że kupienie procka QUAD CORE ( ok 1000zł) pozwoli na swobodne uruchomienie 4 procesów równolegle i znaczne przyspieszenie calego procesu, który i tak ze skrajnych 28:39 udało się skrócić po różnych zabiegach o 10 minut!...za darmo
    EOS 5D i elki

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Mam teraz C2D E6700 podkręconego niewiele do 3Gh. W przyszłym tygodniu będę miał 4rdzeniowca, więc zrobię testy porównawcze. O wynikach oczywiście poinformuję.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Uzależniony

Domyślnie

Mam laptopa z Centrino Duo2GHz i 1G Ram i radzi sobie lepiej niz Athlon 64bit 2.4G 1GB Ram. Z tym ze na 64bit CPU mam zalozony 32bit XP. Ma ktos 64bit XP? Czy CS bedzie lepiej wykorzystywac procka?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    ... Czy CS bedzie lepiej wykorzystywac procka?
    CS 3 tak. Wcześniejsze niekoniecznie no i jak 64bit to raczej Vista a nie XP. 64 bity w XP to takie trochę "odgrzewanie starego kotleta" Vista powoli robi się całkiem przyzwoitym systemem - mam na notebooku od niedawna i nawet mi się podoba.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

System fajny, pod notebookiem sie to sprawdza bo sterowniki sa napisane pod konkretna konfiguracje. Na ps juz gorzej, spore problemy mialem z podlaczeniem tak banalnego sprzetu jakim jest skaner.

A wracajac do tematu: wielkie dzieki za dobry poradnik.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W ramach poprawy nastroju kupiłem dzisiaj nowy procesor - INTEL QUAD CORE Q6600 (4 rdzenie), stepping G0.
    Pracuje na 2.4GHz, wiec dokładnie tyle co mój wcześniej podkręcony CORE DUO.

Przypominając,
    Na CORE DUO 2.4GHz, jeden wątek 178 konwersji z RAW z 5D na JPEG jakość 10 zajął w najnowszej wersji DPP 3.0.2.6: 19 min 2 sek.

Ta sam konwersja w jednym rzucie 178 plików na Q6600 na 2.4GHz zajęła: 13 min 30 sek...wow

Uruchomienie dwóch grup po 89 plików równolegle w tym samym programie zajęło: 9 min 10 sek.

4 równoległe procesy zajęły Q6600: 8 min 19 sek.

Oczywiście, przy większej ilości plików, uruchamianie 4 procesów ma więcej sensu, bo tytaj każdy miał ok 45 plików, więc nieiwiele, a traciło się trochę czasu na ich uruchomienie.

Podsumowanie.
    Zdecydowanie polecam Q6600. Kosztuje on teraz ok 1000zł i nawet bez żadnego podkręcania daje przy jednym wątku przy takim samym taktowaniu procesora zysk 30% czasu!

Spokojnie można więc zignorować wiele testów na stronach bechmarkingowych pokazujących, że zysk względem CORE DUO jest niewielki, bo aplikacje nie wspierają 4 rdzeni itp bla bla bla.

Zacząłem więc od prawie 29 minut na C2D E6300 1.86GHz do 8 minut 19 sekund na Q6600 2.4GHz.

Oczywiście Q6600 daje się też podkręcić... :-)
    EOS 5D i elki

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No dobrze. A teraz powiedz co daje to, że 178 konwersji zabiera 8 minut a nie 20.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów