Cóż należy unikać silnie kontrastowych scen i lekko przymykać aby ja zminimalizować. Niestety dość czasami jest tego ciężko uniknąć :/
Cóż należy unikać silnie kontrastowych scen i lekko przymykać aby ja zminimalizować. Niestety dość czasami jest tego ciężko uniknąć :/
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Witam wszystkich i proszę o podpowiedź w sprawie jak w temacie. Przeczytałem co było do przeczytania i jasne jest że CA przy tej 85 pojawia się w bardzo kontrastowych sytuacjach. Ja załączam cropa 100% z takiej scenki (nie patrzcie na ostrość itd., tylko na CA). Czy dla obecnych użytkowników tego szkła to tak po prostu jest i nie ma się czym przejmować. Inne parametry tego szkiełka mi pasują tylko tu mam wątpliwość czy nie jest CA zbyt duże.
Pytam dlatego, że mam możliwość szybkiej wymiany na inną sztukę i jeśli może być lepiej to poszukam lepszej sztuki.
Z góry dziękuję za odpowiedzi..
ISO 1000 1,50” F2,0
Imho wszystko w porządku. Aberracja wychodzi bardziej, gdy obiekt jest poza ostrością (fioletowa, gdy za, żółta, gdy przed).. Takie aberracje usuwa się jednym suwaczkiem w dowolnym programie do obróbki rawów.
20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę
fotka pochodzi z testu ze strony http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_12/index.htm (swoja drogą bardzo dobra strona z testami)
Natomiast co do CA i raw, to po wywołaniu *.CR2 do *.DNG i odpalając plik w CameraRaw mam zakładkę Lens i są tam dwa suwaki do niwelacji abberacji chromatycznej. Przy takiej jak z 85/1.8 jak pokazał autor wątku, spokojnie można sobie poradzić. W innym wypadku usuwam wąski zakres magnet przy pomocy hue/saturation (barwa/nasycenie) w PSie.
Ostatnio edytowane przez Grisha ; 30-09-2007 o 22:49
Dzieki wszystkim za odpowiedzi :-)
Na wygooglanych samplowych zdjeciach z tego obiektywu tez czasem widac troche fioletu. Wiec rzeczywiscie trzeba uwazac na warunki przy robieniu zdjecia albo zrobic retusz.
Aha, z rzeczy ktore wyjatkowo lubia "wywolywac" CA udalo mi sie jeszcze namierzyc okulary przeciwsloneczne. A raczej material z ktorego sa zbudowane.
pozdrawiam