Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: zmiana kitowego obiektywu EOSa 400d na... poradzcie pls.

Domyślnie

my bad oczywiście 17-40L, literówka
    Pkt 8 regulaminu forum

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiod Zobacz posta
    Canon 17-85mm USM IS albo Sigma 17-70 DC Makro
    Ten Canon jest jasny? To chyba jakis żart :-)

Za to Sigma 17-70 spełnia większość Twoich wymagań. Sam mam ten obiektyw i mogę go polecić (tylko AF mógłby być szybszy).

pozdr.

Domyślnie

dziekuje wszystkim za rady

te artykuly tez juz dawno przeczytalem, tylko szczerze mowiac to te wykresy i liczby niewiele mi mowia, nie mam porownania, najchetniej bym sobie te szkla potestowal i potem zdecydowal co kupic ale wiem ze to raczej niemozliwe

dla wyjasnienia - chodzilo mi o obiektyw zaczynajacy sie od 17mm co po cropie daje niestety wieksza ogniskowa....

dziekuje raz jeszcze i pewnie sie zdecyduje na Sigme jako ze wiecej kasy narazie po prosu nie posiadam.

pozdrawiam
    Michal

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

dziekuje wszystkim za rady

dziekuje raz jeszcze i pewnie sie zdecyduje na Sigme jako ze wiecej kasy narazie po prosu nie posiadam.

Michal
    Za podobną cenę masz Tamrona 17-50/2.8 Optycznie to według mnie lepsze szkło. Radzę to przemyśleć.

krztar
    Guest

Domyślnie Obiektyw-wybór-jakość-cena

Witam po raz pierwszy,

forum czytam od dawna ale jeszcze nie pisalem, mam jednak problem , potrzebuje porady wiec pisze wreszcie

jak w temacie - zmieniam kita z EOSa 400d. po drugim slubnym plenerze dla znajomych mam dosc, oni sa zadowoleni ja nie.

archiwum juz przeszukalem, Googla tez, www polskie i anglojezyczne i.... im wiecej czytam tym mam wiekszy metlik w glowie.

Generalnie potrzebuje jednego szkla, zakladam ze nie bede zmienial co chwila obiektywu jak tez niebardzo mam jak nosic caly arsenal.
    założenia są takie:
    - w miare szeroki kat na dole, tzn przy cropie 1,6 przynajmniej 18mm ale milo by bylo 17mm.
    - dluga ogniskowa nie jest juz tak wazna ale zeby na portret starczylo czyli w okolicach 55-80mm (moze byc i wiecej jesli bedzie dobrze rysowal)
    - jasny!! 1.8 byc nie musi ale jakos rozsadnie zeby portret mozna bylo zrobic z fajna GO
    - dobrze i szybko ostrzacy
    - ladnie rysujacy (ostre krawedzie bez fioletów na brzegach)
    - dobrze jakby nie winietowal albo tylko nieznacznie

no i oczywiscie rozsadna cena, tzn do 1500

moje typy na chwile obecna to Canon 17-85mm USM IS albo Sigma 17-70 DC Makro, podobno jest tez Tokina z podobnymi parametrami ale nie mam z Tokina doswiadczen...

slyszalem i czytalem wiele o tych obiektywach, jakby teraz sie wypowiedzieli uzytkownicy to bede wdzieczny,
    jesli znacie tez inne rozwazania, dobre obiektywy czy zamienniki to bardzo prosze o rade

z gory bardzo dziekuje za podpowiedzi, opinie i rady
    pozdrawiam
    Michal
    Witaj. Twoje oczekiwania jakości fotografii są rozsądne, jednak nie zamkniesz się w kwocie 15 paczek. Myślę że w tej sytuacji musisz oprzeć zakup o L-kę. Pracowałem szkłem 17-85 IS USM Canona. Odzwzorowanie barw na niskim poziomie, ostrzenie przeciętne, szybkość dobra. Jedyny plus to uniwersalność. Pomyśl o L-ce Canona 24-105 /4.0 który można kupić na ąllegro~od 2500 złociszy. Docelowo z krótkiego zooma 24-70 L/2.8 . Ale to juz inny cennik. Pozdrawiam krztar
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Witaj. Twoje oczekiwania jakości fotografii są rozsądne, jednak nie zamkniesz się w kwocie 15 paczek. Myślę że w tej sytuacji musisz oprzeć zakup o L-kę. Pracowałem szkłem 17-85 IS USM Canona. Odzwzorowanie barw na niskim poziomie, ostrzenie przeciętne, szybkość dobra. Jedyny plus to uniwersalność. Pomyśl o L-ce Canona 24-105 /4.0 który można kupić na ąllegro~od 2500 złociszy. Docelowo z krótkiego zooma 24-70 L/2.8 . Ale to juz inny cennik. Pozdrawiam krztar
    Ostatnio edytowane przez krztar ; 26-09-2007 o 21:35 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krztar Zobacz posta
    Zapewne. Tyle że kolega chce coś od 17mm. 24 mm na cropie to prawie standard . Do tego nawet jeśli jakimś cudem dostanie to 24-105 za 2.5kzł to to znacznie przekracza kwotę o jakiej mówił.
    IMO ta Sigma jest chyba rozsądnym kompromisem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może 17-40/f 4 L?
    Od 1 października będzie nowy CashBack (100 Euro), jak będziesz brał dodatkowo na fakturę to wyjdzie ok 1600 zł :-)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Może 17-40/f 4 L?
    Od 1 października będzie nowy CashBack (100 Euro), jak będziesz brał dodatkowo na fakturę to wyjdzie ok 1600 zł :-)
    Obiektyw miał być "jasny".

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Obiektyw miał być "jasny".
    No wiem, ale f4 to nie tak strasznie ciemno.

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

bierz 17-50 f2.8 tamron'a

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów