Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jakie powłoki MC najlepsze???

Coś już napisał

Domyślnie Jakie powłoki MC najlepsze???

Można zauważyć, że powłoki MC na obiektywach mają różne kolory. Jedne bardziej żółte, inne fioletowe, purpurowe albo tak jak TOKINA zielonkawe. Renomą cieszą się powłoki Takumarów (są takie trochę żółto-pomarańczowe).
    Patrząc nawet na dwa Flektogony 2,4/35 można zobaczyć, że mają różne kolory powłok.
    Mam więc pytanie które powłoki są najlepsze biorąc pod uwagę ich kolor?
    Nie chodzi mi przy tym o firmę ale wyłącznie o kolor powłok.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

najlepiej aby powłoki mialy oprócz miodowo- czerwonych "duszków" również zielone i/albo niebieskie .... ale to tylko we wzglednie nowych szkłach tak od połowy lat 70 , najlepsze powłoki to : Pentax:SMC (SMC takumar nie tylko super) , Zeiss T*, poźne Zeissy Jena (ja mam flektogona MC 35 z zielon0-niebieską powłoką, to zadkość)

i oczywiście wyroby współczesne które to w wiekszości mają już przyzwoite połoki.

Generalnie im więcej różnokolorowych "duszków" tym lepiej.
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 26-09-2007 o 09:06

Coś już napisał

Domyślnie powłoczki...

no właśnie, też mam akurat teraz dwa Flektogony MC 2,4/35 i jeden ma powłoki takie powiedzmy czerwono-fioletowe, a drugi zielonkawe (co wydaje mi się dosyć ciekawe, bo w starszych obiektywach nigdy nie widziałem powłok o takim kolorze)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    .. najlepsze powłoki to : Pentax:SMC ...
    Potwierdzam, z własnego doświadczenia, rewelacja.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja na razie najbardziej zadowolony jestem z powłok T* w Distagonie 28/2.8 Zeissa. Skubaniec w ogóle się nie boi silnego światła z obojętnie której strony. Nie udało mi się jeszcze nigdy zmusić go do spadku kontrastu. Planar 50/1.7 też z T* jest nieco gorszy (czasami lekko spada kontrast, ale tylko lekko). Być może SMC Pentaxa przebija T* Zeissa z Distagona, ale nie wiem, jak by to miało wyglądać, bo w przypadku Distagona nie zakładam osłony i w ogóle się nie zastanawiam, skąd wali ostre światło (w sensie nie boję się spadku kontrastu i odblasków).

Domyślnie

ja osobiście w kolejności wymieniania nie przewidziałem lepszości-gorszości danych powłok ... poprostu wymieniłem te najbardziej uznane

a MacGyver poprostu lubi pentaxa

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac123 Zobacz posta
    (...)Mam więc pytanie które powłoki są najlepsze biorąc pod uwagę ich kolor?(...)
    Czy Panowie wiecie, że taki a nie inny kolor powłok z "czegoś tam" wynika? Znacie zasadę działania powłok? Warunki jakie muszą być spełnione, aby warstwa antyodblaskowa była skuteczna?

Przeczuwam, że wątek ten zmieni się w stek paratechnicznych bzdur i herezji... oby nie.

Jak będzie potrzeba to postaram się opisać zagadnienie szerzej, bo i temat stosunkowo ciekawy.

Pzdr!

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    j...a MacGyver poprostu lubi pentaxa
    Ależ ja wcale nie twierdze że są najlepsze, bo nie wiem które są najlepsze :-) SMC akurat znam i przekonałem się ze są dobre :-)

A co do moich uczuć... to uważam że nawet Canonier ma prawo mieć jednego małego Pentaxa na boku ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    Czy Panowie wiecie, że taki a nie inny kolor powłok z "czegoś tam" wynika? Znacie zasadę działania powłok? Warunki jakie muszą być spełnione, aby warstwa antyodblaskowa była skuteczna?

Przeczuwam, że wątek ten zmieni się w stek paratechnicznych bzdur i herezji... oby nie.

Jak będzie potrzeba to postaram się opisać zagadnienie szerzej, bo i temat stosunkowo ciekawy.

Pzdr!
    ojej jaki to prewencyjny ton ... to zamiast tego arcyciekawego przeczucia coś napisz konkretnego ...

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pentax i Zeiss dwa bratanki zaraz ktoś krzyknie ;-)

theremin: Nie znam się na tym kompletnie. Dlatego ograniczyłem się do opisu z pkt widzenia usera. Chętnie posłucham. Czy raczej poczytam ;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów