Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: [dickory dare] analogowo i cyfrowo

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie wiem może mam coś z oczami ale siostrzenice wydaja mi się przeostrzone i to bardzo. Jeżeli coś takiego wyłazi na małej prevce to radze nie wywoływac na papierze. Ogólnie kadry bardzo fajne 42 i 44 wg. mnie najfajniejsze ;-) Z Ukrainy najbardziej to zupełnie pierwsze mi się widzi chociaż mogłoby byc bardziej rozmazane tło no i pionowy kadr albo przesunąc go w prawo. Ahh w sierpniu mam nadzieję byc na Ukrainie - zobaczmy co z tego wyjdzie.
    Pozdrawiam!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    No cóż... Twoje "widziałam" versus moje "widziałem"

Wybacz mi ten offtopic, ale się kompletnie nie mogę zgodzić z tym co napisałaś. Jeśli mowa o miastach, czy to zachodni Lwów, centralny Kijów czy wschodni Dniepropetrovsk, bez znaczenia - tam czas NIE stoi w miejscu. Może porównujesz kondycję Ukrainy do kondycji Polski - i wtedy wiadomo, Ukraina jest momentami zacofana.

Po prostu - zmian które tam zachodzą nie zauważysz na Lwowskiej starówce.
    oj już bez tego cynizmu na lwowskiej starówce nie, ale chociażby po budujących się drogach już tak - zmiany też potrafię zauważyć. notabene drogach budowanych pod EURO, których my możemy im tylko pozazdrościć. IMO.

ciągle mam wrażenie, że odczytujesz te słowa na innym poziomie i dosłownie. może ten "czas stoi w miejscu" był o tyle niefortunny, że mi chodziło bardziej o aspekt mentalny niż materialny. vide to, co puszczają w telewizji, spoty przedwyborcze, plakaty "Juliczki" na modłę socreal itd. itp. ja to odbieram jako anachronizmy, które straszą i smucą, skrajnie śmieszą. Ukraina to olbrzymi i bogaty kraj, ale swego czasu dostał porządnie po twarzy - mocniej niż Polska - i trochę mu zabrało wychodzenie na prostą. i IMO wciąż wychodzą. właściwie innych porównań nie mogę wydać, bo był to mój pierwszy kontakt z tym krajem. tym samym -
    Może porównujesz kondycję Ukrainy do kondycji Polski - i wtedy wiadomo, Ukraina jest momentami zacofana.
    - pewnie tak jest. jakkolwiek jest to nie fair.

ale to, że we Lwowie gorącą wodę w kranach mają tylko kilka godzin na dobę, to już mnie totalnie zaskoczyło i rozbawiło oczywiście indywidualnie różnie sobie z tym radzą - gdybym nie trafiła na takie miejsce, gdzie z problemem radzili sobie średnio, pewnie o niczym bym nie wiedziała.

Cytat Zamieszczone przez Goomis
    Nie wiem może mam coś z oczami ale siostrzenice wydaja mi się przeostrzone i to bardzo. Jeżeli coś takiego wyłazi na małej prevce to radze nie wywoływac na papierze.
    ja wiem... możliwe że przeostrzone ??: do druku w ogóle nie ostrzę i wychodzi b.dobrze. no ale co to za druk, odbitki 10x15. większych na razie nie było potrzeby i okazji robić.

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Nie wiem może mam coś z oczami ale siostrzenice wydaja mi się przeostrzone i to bardzo. Jeżeli coś takiego wyłazi na małej prevce to radze nie wywoływac na papierze.[...]
    Czytałeś artykuł Janusza w Tips & Tricks o ostrzeniu do druku?Z tego co pamiętam to pisał on,że do druku zdjęcia powinny być bardzo ostre,wręcz przeostrzone.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=- Zobacz posta
    Czytałeś artykuł Janusza w Tips & Tricks o ostrzeniu do druku?Z tego co pamiętam to pisał on,że do druku zdjęcia powinny być bardzo ostre,wręcz przeostrzone.
    tak, czytałam. ale efekty mi się nie podobały (ostrzyłam trochę na skróty, niezupełnie tak jak zaleca Janusz), więc dałam sobie spokój. lekcję z Tips & Tricks na pewno jeszcze odrobię

naprawdę te zdjęcia tak źle wyglądają i są przeostrzone?

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Akurat mój poprzedni post był kierowany do Goomisa A co do zdjęć to u mnie chyba aż tak przeostrzone nie są,ale mój monitor już nie raz pokazał,że do oceny zdjęć średnio się nadaje,więc lepiej niech inni się wypowiedzą.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=- Zobacz posta
    Nie czytałem - mówię z doświadczenia wyniesionego z fotolabu(przynajmniej mojego). Jak raz im przyniosłem przeostrzone to jak zobaczyłem pierwszą co wylazła to już wiedziałem, że wyrzuciłem 30zł do śmietnika... Nie wiem może to też zależy od maszyny która foty wywołuje
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To już nie do mnie pytanie.Ja rzadko cokolwiek wywołuje,a jak już to w jednym zaprzyjaźnionym zakładzie.Jednak jak raz dałem do innego labu przeostrzone zdjęcie to efekt nie był tragiczny.Wszystko było ok.
    plfoto||Galeria

Domyślnie

za bardzo są przeostrzone, lepiej w ogóle nie wyostrzaj...jak dobra fota to się
    obroni bez unsharp mask....

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

80 odwiedzin i nikt nic nie ma do powiedzenia na temat zdjęć?

napiszcie, co myślicie... może ja zacznę. ogólnie jestem zła, że trafił mi się Ilford Pan 100 - kiedyś już na nim robiłam i nawet sama wołałam - teraz niestety dałam do zakładu i fatalnie mi się ten materiał skanowało. zdjęcia wyszły zaszumione i pokazało się brzydkie ziarno, a przecież to iso100. czy to kwestia niedoświetlenia? tak czy inaczej pozostanę chyba przy Kodaku Profoto - zdj. nr 53, który iso400 ma ładniejsze niż ten Ilford.

Wasza kolej
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    56
    Ostatnio edytowane przez dickory dare ; 03-04-2008 o 22:36 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów