No, fota z dużą głębią i nigdzie nie jest ostro... Może obluzowana matryca i się trzęsie przy kłapnięciu lustrem?A może faktycznie czymś upaprałeś matrycę? Jakiś nowy płyn do czyszczenia?
Ale zeby tak równo na całej powierzchni?
No, fota z dużą głębią i nigdzie nie jest ostro... Może obluzowana matryca i się trzęsie przy kłapnięciu lustrem?A może faktycznie czymś upaprałeś matrycę? Jakiś nowy płyn do czyszczenia?
Ale zeby tak równo na całej powierzchni?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
W 1D grucha nie dmuchnęła matrycy ani razu. W 30D owszem, gruszkowałem, nie mniej dmuchanie matrycy nie miało potem wpływu na jakość zdjęć... sorry, miało, było mniej plamek :P. Co do plam na focie.... to samo życieO płynach nie ma mowy ani żadnych innych wynalazkach. Po prostu, "wczoraj" robię cacy foty, "dziś" nagle mam szit. Dosłownie z dnia na dzień.
Crop z 30D i Tamrona. EXIFF, podobnie jak w poprzednim, inside.
http://members.lycos.co.uk/reproctor..._8047_crop.jpg
Krop polega na tym, że krzak/drzewo po prawej to centrum kadru, na które foto było ostrzone, zaś drzewko po lewej to po prostu lewa strona kadru. f2.8 zawsze dawało o niebo lepszy rezultat, a tutaj f... takie jak w EXIFFie.
Nie stosowałem przy tych zdjęciach żadnych filtrów UV czy polaryzacyjnych.
PS. Aparaty nie były kupowane w FJ, w którym sprzęt maca Iktorn
EDIT: zwątpiłem w szkła EF, podpiąłem M42. To samo na ostrzeniu manualnym.
Ostatnio edytowane przez chyrus ; 26-09-2007 o 00:03
Słuchaj, a softu w komputerze nie zmieniałeś?
Trochę te foty wyglądają jak podglądowy JPG z RAW-a...
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Sprawdzałem czy to przypadkiem nie software. Niestety nie. Zdjęcie z 1D w ogóle nie było tknięte przez oprogramowanie graficzne. JPG prosto z CF wrzuciłem na serwer. 30D zawita na Żytnią, zobaczymy co majstry zdiagnozują.
Witam wszystkich,ciekawy wątek z twoim sprzętem,może bym się nie wtrącał ale ja mam podobny problem aczkolwiek 30D mam od miesiąca testuję go z kitem 17-85 wiem że obiektyw nie jest wysokiej klasy to jednak coś jest nie tak 50% fotek jest do d..y za przeproszeniem brak ostrości i częste prześwietlanie szczególnie w miejscach nie ocienionych trochę słonka i lipa.Ps śmiałem się z sąsiada że ma FZ-30 Panasonica i foty kaszana a u mnie jest teraz tak samo,sorrki że trochę obiłem od tematu i niewiem czy nie skłonie głowy do konkurencji,dzięki.
mayki, pokaż foty
Witam
Może to nie to ? ale mój kolega miał taki przypadek i pomogło przedmuchanie czujników AF.
Pozdrawiam