...sprzętu kupa, tyko fotograf d...
... ok.. nadal nie wiem, czy jest kolosalna różnica w 6 a 4 tusze i czy ilość dysz ma znacenie dla jakości druku...![]()
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
6 kolorowe Epsonki są PHOTO, 4 kolorowe OFFICE, Jakość zdjęć na 6 kolorowej jest lepsza, ale nikt nie jest ci w stanie napisać "o ile" lepsza.
Różna ilość dysz przy tej samej rozdzielczości wpływa wyłącznie na szybkość druku.
Koszt 1 zdjęcia jeż został wcześniej podany = cena 1ml tuszu /A4 (więc 10x15 to 1/4ml tuszu) + papier.
Pisanie jednocześnie:Nie zamierzam też kalibrować i zastanawiam się nad CISS jest logicznie sprzeczne.
Jeżeli zaś chodzi o zużycie atramentu podczas czyszczenia programowego głowicy to po ok 10-15x schodzi cały tusz w oryginalnych zbiorniczkach (wiem bo jak odpowietrzałem CISS to sterownik drukarki pod koniec czyszczenia stwierdził, że tusze są puste)
5DII+17-40+24-105+70-300IS+105+50=5DII+121-300IS=121+5(DII-60IS)
Dlaczego sprzeczne? Mi zależy na tanim atramencie ktory się nie skończy po kilku zdjęciach. CISS to nic innego jak zewnętrzny zasobnik pozwalający na ciągłą pracę.Pisanie jednocześnie:Nie zamierzam też kalibrować i zastanawiam się nad CISS jest logicznie sprzeczne.
To czy kalibrujesz czy nie to inna kwestia.
KAlibracja ma znacznie, szczególnie jak zależy Ci na idealnym odwzorowaniu zdjęć na monitorze i na papierze. W przypadku drukowania w domu nie widzę potrzeby. To czy mi kolor trochę się rozjedzie nie zrobi tragedii.
Co masz na myśli? Mam nadzeiję, że nie wyłączenie i wlaczenie drukarki? tzn czy po każdym włączeniu i wyłączeniu czyści i po 15 razach mam zero atramentuJeżeli zaś chodzi o zużycie atramentu podczas czyszczenia programowego głowicy to po ok 10-15x schodzi cały tusz w oryginalnych zbiorniczkach![]()
Ostatnio edytowane przez flankerp ; 29-03-2012 o 21:03
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Kupując CISS kupujesz atramenty-zamienniki do których w sterowniku drukarki nie ma profli, Profilowanie nie ma na celu uzyskania "idealnego odwzorowania" bo takiego nie osiągniesz, ale "akceptowalnego przybliżenia". Wiem z doświadczenia, że bez profili wydruku są w większości przypadków nieakceptowalne. Można dojść do jako-takich wyników używając "suwaczków" w sterowniku, ale to też jest "profilowanie".
Włączając i wyłączając drukarkę drukarka nie robi pełnego czyszczenia głowic, więc nie schodzi na to tyle tuszo co na prawdziwe czyszczenie, ale ile? to nie wiem.
5DII+17-40+24-105+70-300IS+105+50=5DII+121-300IS=121+5(DII-60IS)
Ja dla mniejszego zużycia tuszu nie wyłączam mojego Epsona R2400.
Ok koledzy, dzięki za info.. Chyba się jednak zdecyuje na Selphy terminczną a większe zdjęcia nadal będę do punktu oddawał...
Za dużó roboty chyba z tymi atramentami i koszty przy małej ilości zbyt wysokie...
Jeśli już miałbym koniecznie kupić CISS, to wybrałbym nową Epsonkę L800 zamiast bawić się w druciarstwo.
Wróciłem właśnie z targów w Łodzi, gdzie Szymek z Medikonu pozwolił mi pobawić się nową L800-tką i wygląda to bardzo si - koszt wydruku niewielki, atrament wprawdzie oficjalnie nie jest Clarią, ale efekty wyglądają łudząco podobnie.
Co najważniejsze - mamy dla niego gotowe linearyzacje i profile. Tuszyk umieszany przez chinola kijem w wiaderku możemy najwyżej oprofilować, natomiast linearyzacji z papierem już sobie nie zrobimy.
Układ zasilania wykonany jest solidnie, estetycznie i pomysłowo, działa to wszystko od strzała więc podsumowując - moim zdaniem szkoda pieniędzy, czasu i nerwów na dziadostwo, skoro Epson zrobił nam taki prezent.
Są już gdzieś tusze do tego Epsona L800? Znalazłem w jednym miejscu, ale tylko zapowiedź i z ceną ok. 100zł.
Ciągle nieźle, ale 2x drożej jak zapowiadano na początku.