Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Fiskus, CBA i ABW tropią handlujących internautów

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Jak prywatny to nie firma , jak nie firma, to nie płaci podatków i nie wystawia F.VAT .
    slusznie, w rozumieniu takim jak rozpisales.

mnie sie odruchowo z TIP kojarza tez takie instytucje jak Foto-Raj, ktory przy normalnej dzialalnosci sprzedaje tez sprzet z dystrybucji zagramanicznej. drozej niz typowy TIP-mrowka, ktory nosi w plecaku De-marki przez granice a potem sprzedaje chalupniczo.

w kazdym razie wycofuje wczesniejsza uwage, zeby nie mieszala
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Słusznie Tomasz1972, czyli JEDNAK (miałem takie samo skojarzenie jak akustyk ;-)). Ale...

(...) jak nie firma, to nie płaci podatków (...).
    Trochę chyba za ostry ten znak równości ;-)
    Przepraszam za ten mały OT.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Słusznie Tomasz1972, czyli JEDNAK (miałem takie samo skojarzenie jak akustyk ;-)). Ale...

Trochę chyba za ostry ten znak równości ;-)
    Przepraszam za ten mały OT.
    Artykuły i usługi foto zgodnie z ustawą są opodatkowane stawką podstawową VAT ( 22%) . Pokaż mi osobę prywatną , która przemyciła towar i odprowadziła w/w stawkę VAT . ( O wykazaniu w PIT nawet nie piszę )

Uzależniony

Domyślnie

No, o podatkach akurat za wiele nie wiem, ale dlaczego od razu "przemycił"? Nie można po prostu kupić za granicą, przywieźć (oclić, jeśli wymagane), sprzedać i odprowadzić podatek? W większości (miażdżacej) wypadków tak to pewnie nie wygląda (bo zysk, choć możliwy, pewnie byłby niewystarczający), ale powiedzieć, że "prywatny = nie zapłacił podatku" to chyba trochę na wyrost ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

No, o podatkach akurat za wiele nie wiem, ale dlaczego od razu "przemycił"? Nie można po prostu kupić za granicą, przywieźć (oclić, jeśli wymagane), sprzedać i odprowadzić podatek? W większości (miażdżacej) wypadków tak to pewnie nie wygląda (bo zysk, choć możliwy, pewnie byłby niewystarczający), ale powiedzieć, że "prywatny = nie zapłacił podatku" to chyba trochę na wyrost ;-)
    Można . Ale wtedy TIP niebyłby konkurencyjny , więc nie sprzedałby towaru . Jakby nie sprzedał , cała akcja z pierwszego posta nie miałaby sensu

Uzależniony

Domyślnie

Czyli biorąc pod uwagę realia i chcąc zachować "ścisłość" definicji trzeba by chyba mówić "TPP" (Tani Przemytnik Prywatny) albo wręcz "TPOP" (Tani Prywatny Oszust Podatkowy), TPIP (Tani Prywatny Intrygant Podatkowy)... ew. jakieś hybrydy w stylu "TPPiOP", "TNIPiOP" (Tani Nielegalny Importer i Oszust Podatkowy) ;-) Hmm...

Dobra, starczy już tego filozofowania, sprawa wyjaśniona.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 25-09-2007 o 21:52

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czyli biorąc pod uwagę realia i chcąc zachować "ścisłość" definicji trzeba by chyba mówić "TPP" (Tani Przemytnik Prywatny) albo wręcz "TPOP" (Tani Prywatny Oszust Podatkowy)... ew. hybrydy w stylu "TPiOP" ;-)

Dobra, starczy już tego filozofowania, sprawa wyjaśniona.
    tpop: spowiadaj sie teraz ze swojego nicka na forum
    Ale poza tym, taki przepis CHYBA uchylic ze wzgledu na podwojne opodatkowanie (o ile samemu sie wczesniej kupilo z VATem)...
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Bywalec

Domyślnie

Jeśli ktoś ma rocznego obrotu z tego co pamiętam poniżej 15 tys Euro to nie musi się martwić VAT. Jeśli tylko odprowadzi podatek dochodowy to jest bezpieczny. Myślę jednak że niekoniecznie trzeba przemycać towar żeby podpaść fiskusowi. Bo temat przemytu to jakby sprawa odrębna. Wielu tipów nie przemyca towaru (bo kupuje np. na terenie UE). Niektórzy jednak rzeczywiście nie dość że nie odprowadzają VAT, podatku dochodowego to jeszcze dodatkowo przemycają sprzęt którym handlują nie płacąc cła. Taka działalność już przy stosunkowo niewielkiej skali kwalifikowana jest jako przestępstwo skarbowe... Ja w każdym bądź razie nie chciałbym być w skórze osoby która prowadzi taką działalność i przychodzi do niej ktoś z US... Z drugiej strony rozumiem te osoby, nie mając kapitału na start a mając np. ciocię w USA jakoś próbują sobie radzić. Często są wzorem uczciwości w relacjach z klientami... Niestety przepisy są jakie są, ale już niedługo każdy z nas będzie mógł coś w tej materii zmienić, a przynajmniej do zmian się przyczynić.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Pisiory tropią handlujących internautów.

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...1,4517522.html
    Chyba jakiś cenzor, zmieniając tytuł wątku, zapomniał w poście usunąć niepoprawne politycznie słowo "pisiory".
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 01-10-2007 o 09:44 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów