Stary, aż strach czytac co za bzdury ty piszesz. Gorzej jakbym czytał kwartalinik poborcy podatkowego "Kocham Podatki".
Czyli, że jak kupie sobie obiektyw, zapłacę za niego ciężką krwawicą (już opodatkowaną) cenę ( w której są wszelkie możliwe podatki, cła i VAT), a potem bede chciał go odsprzedać komuś (mp. bo mi sie znudzi) i ten ktoś za swoją krwawicę (już wcześniej opodatkowaną) kupi ode mnie moje szkło, to słusznie zapłaci jeszcze 2% podatku więcej ??
Zastanów sie co piszesz człowieku !
Inna sprawa, że winineś poczytać ustawę o PCC bo tam stoi napisane, że zobowiązanie podatkowe jest solidarne - czyli, że jak kupujący nie zapłaci, to ściągną z ciebie.
Jako kupujący chcę kupić dobrze i tanio. I to moje święte prawo. Jezeli ktoś chce kupić drożej, ale za to sobie przy okazji o pogadać o dupie maryni albo o pogodzie albo o tym co kupuje - to jego prawo i jego pieniądze.
Dla takich jak ja jest prosty sklep internetowy z minimalnymi kosztami a dla takich jak ty jest salonka na Starym Mieście z kawusią i szarlotką.
Czemu więc u licha ja mam płacić tyle ile ty skoro nie mam ochoty z tego korzystać ?.
Zatem, człowieku ! Odczep sie (pierwotnie miało być mocniejsze słowo) od moich praw i moich pieniędzy !
Mało ci, że płacisz ZUS, dochodowy, VAT w każdym towarze, akcyzę w paliwie, cła w szkłach z japonii, podatek od spadków i darowizn, od psa, itp. -to jeszcze chcesz zapłacić PCC ?
Lubisz, żeby zabierano ci kase, na którą pracujesz ? Prosze bardzo masz prawo - możesz człeku oddać wszystko - w ramach darowizny - nie zapomnijcie tylko z obdarowanym zapłacić podatku !
brodafidela
Boże ! Przecież to wariat ! A TY widzisz i nie grzmisz ! Pioruny sie skończyły, czy jak