No bo EOS ma cos takiego jak e-ttl.
To znaczy ze zawsze bedzie blyskal dwa razy (raz do pomiaru i raz wlasciwe oswietlenie) i moc blysku jest dobierana tak, aby poprawnie naswietlic/doswietlic kadr (zaleznie od swiatla zastanego). Nie ma mozliwosci regulacji mocy przyslona, bo EOS i tak sobie blysnie mocniej na f8 a slabiej na f5.6, tak aby obydwie klatki byly poprawnie naswietlone. Kompensacja to stala poprawka w granicach -2EV do +2EV, jesli aparat wyliczy ze potrzeba tyle a tyle mocy, to dodatkowo z kompensacja blysnie odpowiednio slabiej lub mocniej. EOS nie ma mozliwosci przestawienia wbudowanej lampki na M. Ciemno powyzej 16 sie robi, bo ta lampka ma GN 13, i to troche malo do f16
Moc swiatla mozesz regulowac przyslona, ale tylko jesli lampa moze pracowac w trybie M i za kazdym razem blyska tak samo.
Do wyzwalania lamp zewnetrznych tak typowo to ratuje Cie:
- Zewnetrzna lampa, ktora moze pracowac w pelnym manualu. Taka jak pokazales... Ja nie mam nic przeciwko niej, ale smierdzi mi troche jako tania chinszczyzna i niewiedza sprzedajacego... Szkoda upalic aparat jakims gownem... Co innego lampa o ktorej wiadomo ze bedzie pracowac poprawnie i nic nie upali bo ma np. 4V a co innego jakis wynalazek nonejm... Jesli fotocele i regulacja przyslona to chyba najlepszy sposob...
- Fotocela na drugi blysk... Zaslon wbudowana lampe jakas techtoorka, tak zeby nie oswietlala sceny a fotocela obok lapala blysk... Troche kombinowania czasami... Nie przykladaj blisko zaslonki do palnika a zostaw sporo luzu, inaczej moze sie zagrzac, smierdziec, palic... reszta wiadomo
- Fotocela na pierwszy blysk... Podobnie jak powyzej, ale trwa to duzo dluzej... Najpierw wciskasz FEL (pierwszy blysk), masz 16 sekund na drugie doladowanie ladowanie lamp i potem normalne zdjecie... W tym wypadku lampa blyska tylko raz podczas robienia zdjecia, bo przedblysk zrobiles recznie... Przy niektorych ustawieniach fotoceli wzgledem aparatu mozna FEL'owac tak, ze przedblysk nie oswietli fotoceli i nie bedzie wyzwalac lamp, co pozwala robic calosc szybciej i oszczedzic nieco pradu...
- Zrob sobie polaczenie wszystkiego przewodami... na gorze jest watek jak to spiac i pomierzyc napiecia... niedlugo beda rysunki do wszystkiego (wlasnie rysuje... powoli...)
Wada techtoorki na palniku jest taka ze lampka blyska za kazdym razem max moca, co raz ze zuzywa ja, a dwa ze ciagnie duzo pradu z aku w aparacie, co skraca wydatnie liczbe strzalow na baterii...