Polecam 400D z Kitem
Ja też rozważałem podobne modele i wybrałem 400D (moje pierwsze Body)
Uważam ze decyzja była słuszna
Kitowy obiektyw jest tani i przy zmianie mało tracisz a masz czas dowiedzieć się czego Ci brakuje. I tak nie przestaniesz na jednym obiektywie
akustyk - d80 widzialem za +/- 3200zl, warto?
http://allegro.pl/item248723072_niko...r_okazja_.html
http://allegro.pl/item245126977_niko..._raty_vat.html
z linkow, ktore dales najciekawszy wydaje sie oly e510, ale czy jest on lepszy od Canona?
illy - 30d wydaje sie bardzo ciekawy, ale czemu akurat on a nie np. 400d?
jarekA - dostalem wlasnie oferte Canona 350D z takimi obiektywami jak mowisz, tj.
+ kit18-55
+ filtr polar
+ filtr szary
+ Tamron 28-75/2.8
Aparat zrobił ok 10 tyś zdjęć.
Cena 2,6 tys., warto to?
VanMurder - heh, dzieki bardzoale lustrzanka to jednak wyzszy level.
Bedac userem Sonego, czy Nikona czy czegokolwiek innego forum uzywac (chyba) moge hehe
Max_im - no zapewne na jednym nie przestane, ale kity nikona podobno sa duzo lepsze niz te Canona, a na poczatek tylko kit mi zostaje... stad moj dylemat.
tak ale też dużo droższe
moim zdaniem poradzisz sobie z kitem
kit kitowi nierówny więc możesz poprzebierać
ale 3200 to z 18-70 jak rozumiem?
jesli tak to jak najbardziej brac.
jak z 18-55 to bym sie pomodlil nad tym i dociulal do wersji z 18-70. optycznie jednak kapke lepsza
jesli chodzi o jakosc obrazu mierzona w porownaniu to watpie.
natomiast jesli chodzi o jakosc obrazu w rozumieniu czy wystarczy dla amatora fotografii - nie mam co najmniejszych watpliwosci, ze wystarczy.
moim zdaniem - przejdz sie do Nie dla idiotow, Saturna, Fotojoke'a czy jakiegos dobrego sklepu i wez w reke. co bys nie wybral wystarczy jesli chodzi o jakosc obrazu. wazne, zeby Ci sie podobalo.
proponuje raczej zestaw typu: body + zoom standardowy + telezoom + karta pamieci, bo to od razu daje komplet, dajacy duzo mozliwosci i frajdy. i mozna tym zrobic swietne zdjecia. jesli dojdziesz kiedys do etapu, ze obiektywy z jakiegos wzgledu nie starczaja, to w kazdym z tych systemow jest na co je wymienic. a jak nie dojdziesz, to nie ma o czym dyskutowac
sie jeszcze wtrace:
18-55 sa w obu przypadkach podobne, czyli takie sobie. 18-70 Nikona jest owszem, lepszy niz 18-55 Canona, ale bez szalenst. duza roznice to widza ci, ktorzy maja Nikona i nigdy nie uzywali Canona![]()
Lustrzanka to wyższy poziom ale lustrzanka nie wybacza błędów inaczej niż kompakt. Trzeba się bardziej przyłożyć do fotografowania.
Moja rada to 350D z gripem do tego kit i może coś używanego dłuższego, chociaż osobiście wziąłbym 28-75/2.8 Tamrona. Poza tym będziesz musiał kupić lampę.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.