Miałem i bardzo sobie chwaliłem. Bywało, że się pomylił, ale micles przesadza. Tak jak pisałem nie raz - umówmy się na wspólny plener, jeszcze np z kimś, i sprawdzimy czy to Twoja wina czy szkła.
Miałem i bardzo sobie chwaliłem. Bywało, że się pomylił, ale micles przesadza. Tak jak pisałem nie raz - umówmy się na wspólny plener, jeszcze np z kimś, i sprawdzimy czy to Twoja wina czy szkła.
Moja pięćdziesiątka miewa problemy z AF-em tylko w okolicach zmierzchu, w mało kontrastowym otoczeniu. Może ma kurzą ślepotę.
Spadek ostrości zauważam poniżej f/2,8, co nie znaczy, że f/2,0 jest nieakceptowalne. Po prostu jest bardziej miękko...
Jednym słowem - nie narzekam - mój egzemplarz nie przeszkadza zbytnio w fotografowaniu :grin: Dzięki Towers![]()
EOS i nie tylko...
Nie no, ja też używam jej powyżej 2.5 tylko. Ale to i tak za mało żeby zamaskować pudła
Kamil : gdzieś się rzekło, że 350d ogarnia swoim AF'em obiektywy ciemne (od 3.5 w dół). Więc to może dlatego na twoim 10d nie ma problemów.
50mm miałem też z 300D
ja przez ten cholerny AF w 1.8, zaczynam się poważnie zastanawiać nad 1.4.
════MARTINI════
███████████████████
════PORSCHE════
nie warto jeśli body to 350
50 1.4 z 350d wykazywał u mnie dużą przypadkowość . Celność AF , tak by zdjęcie było można uznać za ostre ok 50 %
A f w 350 d nie zawsze trafia ( niezależnie od szkła
Po wymianie na 40 d pięćdzięsiątka trafia prawie zawsze
Ja jestem z AFu bardzo zadowolony. Działa według mnie szybciej i lepiej niż w 100/2.8 macro USM. Poza tym w 100/2.8 zdarza się, że ostrość jest potwierdzona nawet, gdy wszystko jest nieostre.
A do szerokokątnych obietywów zmiennogniskowych to nie ma porównania. Tam działa szybciej i ciszej.
Na pewno muszę przyznać, że z 50/1.8 nigdy nie miałem problemów i zawsze trafiał w punkt tak jak chciałem (kwestia wyćwiczenia korzystania z joystick'a, mogliby wprowadzić sterowanie ostrości okiem - bardzo to lubiłem). Wszystkie zdjęcia mają piękną ostrość ustawioną na oczy. Bokeh rzeczywiście jest "taki sobie" ale da się przeżyć. Poza tym obiektyw daje bardzo przyjemną, ciepłą kolorystykę idealną do portretów.
Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 12-08-2008 o 19:42
póki co nie mam z nią problemów Tak jak u większości na 1.8 jest mydło, ale zawsze ją przymykam Co do Af, to ja jestem średnio zadowolony Czasami za długo szuka i wierci, ale znowu rzadko się myli, co jest jego plusem
Ja mam często przed oczyma, co z np. z Tamronem 90mm się nie zdarza.
Witam,
Uzywam tego obiektywu ponad rok czasu z 400d oraz 30d, faktycznie AF pomimo bipa potrafi sie pomylic (ciemny kosciol) ale nie zdarza sie to za czesto. W zupelnej ciemnosci niestety nie ma rady, nie zlapie ostrosci. Natomiast w duzych ciemnosciach pomaga przymkniecie przeslony do powiedzmy f/2.2 i juz jest lepiej z lapaniem ostrosci. Generalnie trzeba sie po prostu dobrze zrozumiec z tym obiektywem
Pozdrawiam