ja raczej nie używam poniżej 2.5
i nigdy przy takich przysłonmach nie mam problemów z af.
tzn nie przekraczają one normy i raczej są problemem moim niż obiektywu
Niestety ale moja nowa 50 ma wszystkie wspomniane dolegliwości... Zupełnie nie radzie sobie z ostrzeniem na dalszych obiektach, a gdy już przekadruję zdjęcie przy użyciu blokady ostrości mogę mieć pewność, że zdjęcie nie wyjdzie. Oprócz tego ma bardzo duże tendencje do łapania ostrości przed obiektem. Zastanawiam się teraz co zrobić - wymienić obiektyw na nowy i modlić się aby ten nie był trefny, czy może kolibracja na Żytniej za 50zł tchnie w niego nowe życie? Jak mi radzicie?
przeciez AF dziala na 1.8 a przymyka do twoich 2.5 przy wykonaniu zdjeciastwierdzam że nie mam problemów z af.
a przysłona robocza ma to do af, że być może mój obiektyw troszkę się myli - ale jest to maskowane przez użytą przysłonę. Bo w końcu GO jest większe przy 2.5 niż przy 1.8
30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji
Ostatnio edytowane przez Misiaque ; 12-08-2008 o 12:19 Powód: Automerged Doublepost
A ja używam tego klejnocika do ujęć pejzażowych i jestem zadowolona, tyle że głośno bzyczy. To jakiś stareńki egzemplarz, dostałam go od siostrzenicy, a nosiła go pół roku luzem w plecaku, bez dekielków, razem z chrupkami, farbami, szminkami i bliżej niezidentyfikowanymi paprochami. Czyściłam go wtedy cały wieczór i już jej nie oddam![]()
I moja 50 działa dobrze. Często używam jej do zdjęć na dłuższe odległości, niż 3 metry i nie zauważyłem jakichś fatalnych pomyłek. Wiadomo, że nie jest to demon autofocusa, ale jakichś większych pomyłek nie zaobserwowałem.
Kupiłem ostatnią sztukę, jaka była w sklepie, więc raczej nie była wybierana
proponuję wymienić na nową sztukę
z moja 50-tka tez nie mam problemow jezeli chodzi o prace AF, a uzywam tego obiektywu w 90% do fotografii koncertowej, gdzie juz wogole jest doslownie i w przenosni darkside.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/