Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Profesjonaliści jednak wolą klisze ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

profesjonalista = zawodowiec dokladnie i precyzyjnie. slowo jest pochodzenia anglosaskiego (professional) i wywodzi sie od "profession" = zawód

amator = wielbiciel piekna slowo pochodzenia francuskiego ("amateur", jesli dobrze pamietam) i w oryginale okresla sie nim osobem ktora zajmuje sie dana czynnoscia z pobudek estetycznych, czyli tzw. "wewnetrznej potrzeby"
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    amator = wielbiciel piekna slowo pochodzenia francuskiego ("amateur", jesli dobrze pamietam) i w oryginale okresla sie nim osobem ktora zajmuje sie dana czynnoscia z pobudek estetycznych, czyli tzw. "wewnetrznej potrzeby"
    Co nie wyklucza wykonywania tych czynności zawodowo...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    nie wiem jak w oryginale (w mysl powyzszej etymologii - nie) ale (z braku innego slownika): http://pl.wiktionary.org/wiki/amator, punkt 2 8)
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

....hm właśnie w poprzeni łykend miałem "do przetestowania" leice r8=+stałki (19, 35, 50, 100) i powiem że moje 5D z 24-70L wypadło bladziutko (wiem zoom, ale jednak..) w stosunku do tego zestawu z założonym zwykłym fuji superia 200 i 400, przy okazji zapomniałem już (po roku odstawki od kliszy ) jak filmy "szumią"...przyjemność pracy tym zestawem - wielka - gdyby nie "kotlety" kto wie czy bym nie zamienił:wink: (koszt zestawu nawet niższy, jeszcze na karton velvi by zostało... )
    CANON...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Wyklucza, bo wtedy się jest profesjonalistą lubiącym/kochającym swój zawód, czego wszystkim nam życzę.

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dokładnie tak to chyba trzeba odczytywać.
    Do tego te badania były robione przez Kodaka co w zauważalny sposób mogło wpłynąć na ich wynik .
    I tu się z Tobą szanowny kolego zgodzę w 100%.Badania Kodaka ich marketing przerabialiśmy na spotkaniach przedstawicieli handlowych prowadzonych i sponsorowanych przez nich właśnie.Statystyki kodaka wtedy były takie:najlepszy film na plaże do analogowego kompakta to............
    Ultra 400.Pogratulować
    Znam jednego fotografa w Poznaniu,który pracuje analogiem-ale on ma podobno mało pieniędzy.No ale na zachodzie to pewnie jest inaczej
    Aparat Foto

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pytanie tylko co takiej firmie daje takie zaklinanie rzeczywistości? Przecież sprzedaż im od tego nie wzrośnie ? Powiem szczerze że już od jakiegoś czasu dziwi mnie mocno polityka marketingowa Kodaka. Oni nadal mam wrażenie zachowują się jakby byli jednym z potentatów rynku kreujących rzeczywistość, a nie firmą, która (przynajmniej w branży foto) walczy o przetrwanie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Pytanie tylko co takiej firmie daje takie zaklinanie rzeczywistości? Przecież sprzedaż im od tego nie wzrośnie ? Powiem szczerze że już od jakiegoś czasu dziwi mnie mocno polityka marketingowa Kodaka. Oni nadal mam wrażenie zachowują się jakby byli jednym z potentatów rynku kreujących rzeczywistość, a nie firmą, która (przynajmniej w branży foto) walczy o przetrwanie.
    Potentatami byli nie da się ukryć-5 10 lat temu.Wtedy sieć KEX prosperowała super-Kodak dbał o to że hej.Ale poźniej plany sprzedaży wzięły górę nad wszystkim.Pan dyrektor Master of the world podniósł poprzeczkę więc trzeba było upychać towar.Tylko gdzie?Np do sklepu nie dla idiotów...No i tak sobie nagrabili.Dla sieci nie było towaru a w MM stały palety z jakimiś cyfrakami za grosze.
    Dla przykładu w Poz jest chyba tylko 1KEX.Ale tylko z nazwy.Kiedyś było 15.
    Aha Kodak podobno oddał produkcję chemii foto Championowi pewnie niedługo odda tez filmy komus innemu albo nie będzie ich produkował.
    Aparat Foto

Początki nałogu

Domyślnie

No to dopiero teraz niektorym otwieraja sie oczeta. Kiedys tluklismy watek na 1000 postow o tym, ze klisza jest lepsiejsza. No ale najszybsi kolesie, ktorzy kupuja najnowsze modele jeszcze zanim znajda sie na rynku nigdy w to nie uwierza. Nawet sie denerwuja gdy spoznia sie z zakupem jeden dzien,jak jeden moj ulubionu uzytkownik cyfry po spoznionym zakupie 40D.
    Ozywiscie malo kto naprawde ceni jakosc( nie mylic z brzytwa), klimat, swiatlo, w fotografii. Wiekszsosc chce poszpanowac.
    Pytacie kto to profesjonalista? To taki ktory klapie 20 lat jednym aparatem i szklami, robi cuda i nie trafia go szlag, ze swiat ( marketing), robi ludziskom kisiel z mozgu.
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tyle że rzadko raczej używa się powszechnie tego co lepsze, a często tego co wygodniejsze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów