Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Zdjęcia modelek na wybiegu

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek70 Zobacz posta
    Będę fotografował modelki na wybiegu i zleceniodawca chce uzyskać dokładnie taki sam efekt jak tutaj:
    na dokladnie taki, to by musial troche kasy dac, zebys zapewnic dobre oswietlenie

nie napisze wprost, ze brzydkie te panny, ale "w niekorzystnych ujeciach" chyba tez bedzie wiadomo o co chodzi

Jak widac zdjęcia prawdopodobnie zostały wykonane przy zastanym świetle reflektorów + dopalenie lampą.
    moge sie mylic, ale za malo w tych zdjeciach konturow, zeby to sie "zrobilo" bez co najmniej jakiegos zrodla swiatla po obu stronach modelek.

Mam dylemat przed wyborem 2 opcji:

1. Obiektyw 80mm Czułość 400 czas 1/80 przysłona 2.8 i dopalenie bezpośrednio lampą.
    Większej czułości nie mogę dać bo zdjęcia mają iść także do katalogów.
    obiektyw ma 50mm i jest w cropie. ogniskowa wcale mu sie nie zmienia

2. Parametry jak wyżej i użycie Stofena bo sufit mam nisko i jest biały. Większość zdjęć w pionie więc nie wiem czy efekt będzie zadowalający.
    po co stoffen przy waleniu o sufit? tzn. no niby mozna, zwlaszcza zaklejajac czyms ciemnym ta scianke przez ktora by swiatlo uciekalo w tyl (bo szkoda), ale chyba bym nie kombinowal tylko walil na zywca w gore i lekko w przod (w zaleznosci od odleglosci od dziewczyn, ale sadzac po tym, ze bedziesz probowal calych postaci krotkim tele, to tej odleglosci troche bedzie...

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Jw., z tym że załóż na lampę jakiś filtr pomarańczowy, bo inaczej, jeśli balans bieli ustawisz na oświetlenie zastane, to w cieniach dostaniesz niebieskawą dominantę. No i korektę na lampę na minus jakąś ustaw (-1EV np.).
    jesli oswietlenie bedzie zarowkowe. bo moga byc tez swietlowki.

metoda na zakladanie filtra na lampe... sprawdzi sie, tylko efektywnie obniza moc lampy o 1 dzialke. to duzo jak chce sie walic o sufit i ciagnac glownie swiatlem blyskowym (bo zastanym raczej nie wystarczy)
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 24-09-2007 o 11:53 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów