Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Obiektyw z mocowaniem m42

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Obiektyw z mocowaniem m42

Mam pytanie bo do Canona 400d chcę kupić przejściówkę na mocowanie m42 i tu 1 pytanie jaką najlepiej kupić i 2 pytanie na co zwracać uwagę kupując obiektyw z takim mocowaniem a i 3 pytanie czy takimi obiektywami z przejściówką fotografuje się tak samo jak zwykłym obiektywem bez przejściówki?Normalnie sam łapie ostość itd?Może głupie pytania ale nie znam na nie odpowiedzi.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

1. nie łapie sam ostrości - nawet podpięty do 1d pozostanie manualny
    2. ustawiasz ręcznie przesłonę na obiektywie

Przejściówka to zwykły kawałek metalu z odpowiednimi gwintami - kup najtańszą.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    Mam pytanie bo do Canona 400d chcę kupić przejściówkę na mocowanie m42 i tu 1 pytanie jaką najlepiej kupić i
    najlepiej z chipem potwierdzającym ostrość.
    a jeśli nie (bo drogie) to chociaż taką, która dociśnie bolec od przysłony w obiektywach bez przełącznika A/M

2 pytanie na co zwracać uwagę kupując obiektyw z takim mocowaniem
    żeby nie był za bardzo zniszczony, porysowany czy rozklekotany, bo to w większości są stare obiektywy.

a i 3 pytanie czy takimi obiektywami z przejściówką fotografuje się tak samo jak zwykłym obiektywem bez przejściówki?
    zupełnie inaczej.

Normalnie sam łapie ostość itd?
    nie, ostrość trzeba ustawiać pierścieniem na obiektywie (ewentualnie dowiedzieć się co to jest 'hiperfokalna' i ustawic raz a dobrze ;-))
    i dodatkowo trzeba ustawiać przysłone - też pierścieniem na obiektywie.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Mam pytanie bo do Canona 400d chcę kupić przejściówkę na mocowanie m42 i tu 1 pytanie jaką najlepiej kupić
    metalowa za 40zl

i 2 pytanie na co zwracać uwagę kupując obiektyw z takim mocowaniem
    nie rozumiem pytania. test na BF/FF praktycznie Ci odpada a poza tym to to jest normalny obiektyw.

ja bym sprawdzil czy przeslona jest dobrze przesmarowana i rowno chodzi. zerknal jak swiatlomierz sobie z ta przeslona radzi (np. w Sonnarze mocne przymykanie powyzej gdzies f/8 powoduje zmylenie swiatlomierza i wzrastajaca nieproporcjonalnie ekspozycje)

a i 3 pytanie czy takimi obiektywami z przejściówką fotografuje się tak samo jak zwykłym obiektywem bez przejściówki?
    ustawiasz tryb AV i dzialasz. albo M i wedlug drabinki.
    przeslone ustawiasz recznie i pracujesz na roboczej (czyt. przymknietej). a swiatlomierz juz sobie z tym "jakos" daje rade. "jakos", bo jak napisalem wyzej, przy mocniejszych przymknieciach trzeba czasem pamietac o korektach

Normalnie sam łapie ostość itd?Może głupie pytania ale nie znam na nie odpowiedzi.
    nie. ustawiasz recznie
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jezeli chcesz wiedziec za na bank dorze ustawiłes ostrosc kup przejksciówke z potwierdzeniem ostrości inczej pozostaje ci zaufanie we własne oko

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmagdalena Zobacz posta
    Jezeli chcesz wiedziec za na bank dorze ustawiłes ostrosc kup przejksciówke z potwierdzeniem ostrości...
    Fajnie by było, gdyby tak było... ale nie jest, zestaw EOS + dandelion też się czasem myli, zwłaszcza z długimi, ciemnymi obiektywami.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Fajnie by było, gdyby tak było... ale nie jest, zestaw EOS + dandelion też się czasem myli, zwłaszcza z długimi, ciemnymi obiektywami.
    zgadza sie ale prawdopodobienstwo pomyłki jest mniejsze niz oko niedoswiadczonego

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

zgadza sie ale prawdopodobienstwo pomyłki jest mniejsze niz oko niedoswiadczonego
    Zakładając że się jeszcze patrzy gdzie jest ostrość ustawiona, a nie bezgranicznie ufa że jak pipnie i mrugnie to jest na 100% ok ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to zalezy. krotkie i niezbyt jasne obiektywy M42 (tak 35/2.8 i mniej) moga byc problemem. ale np. takim Sonnarem 3.5/135 nie przypominam sobie, zebym zrobil jedno zdjecie z nietrafiona w punkt ostroscia, przez bite dwa lata wzglednie intensywnego uzywania
    www albo tez flickr

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Zakładając że się jeszcze patrzy gdzie jest ostrość ustawiona, a nie bezgranicznie ufa że jak pipnie i mrugnie to jest na 100% ok ;-)
    Świete słowa

Ale ja naszczeście ufam mojemu prawemu oczku i jest ok

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów