Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: wiek aparatu po numerze NA korpusie?

Domyślnie wiek aparatu po numerze NA korpusie?

Witam.
    Poszukuję klucza, wg którego Canon oznaczał datę produkcji aparatów (konkretnie Canon 50e i Canon 5). W sieci i na forum dokopałem się tylko do ustalania wieku aparatu po numerze WEWNĄTRZ body zaczynającym się od literki (może nie umiem dobrze szukać). Czy da się to także ustalić po numerze wytłoczonym od spodu aparatu? Zdaje się że tak, bo podobno serwis Canona to potrafi. Może ktoś jeszcze zna się na tym? Towarzysze? Pomożecie...?
    Z góry dziękuję

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

http://www.bobatkins.com/photography...q/DATECODE.HTM

http://tinyurl.com/2kh79

...For cameras, look inside the body's film chamber for an alphanumeric code printed in black ink on the black surface of the film chamber. You may have to hold the camera under a strong light to see it. What you'll see is a date code, possibly something like "U1140F."
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 23-09-2007 o 20:53

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Jednakoż dotyczą one ponownie stempelków Canona wewnątrz body, a nie numeru fabrycznego. Próbowałem dzwonić na Żytnią, ale tam nie wiedzieli i przekierowali mnie na infolinię Canona, gdzie również nic się nie dowiedziałem. pozdrowienia

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fabrykant Zobacz posta
    Dzięki wielkie za podpowiedzi. Jednakoż dotyczą one ponownie stempelków Canona wewnątrz body, a nie numeru fabrycznego. Próbowałem dzwonić na Żytnią, ale tam nie wiedzieli i przekierowali mnie na infolinię Canona, gdzie również nic się nie dowiedziałem. pozdrowienia

Po numerze fabrycznym może "rozpoznać" aparat tylko serwis z dostępem do bazy danych Canona. Numer fabryczny chyba nie był w kodowany na lata produkcji zwłaszcza, że wewnątrz body jest oznaczenie identyfikujące rok i fabrykę. No i z czym problem na zajrzenie do środka w analogu. Dobra żarówka i wszystko jasne

Janusz,

Domyślnie

Niby tak, ale jak gość od którego kupuje się na allegro twierdzi że żadnego numerka wewnątrz sprzedawanego body nie może znaleźć? Nie wiem jakim "tuszem" te stempelki są robione, może rzeczywiście się starł... Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fabrykant Zobacz posta
    Niby tak, ale jak gość od którego kupuje się na allegro twierdzi że żadnego numerka wewnątrz sprzedawanego body nie może znaleźć? Nie wiem jakim "tuszem" te stempelki są robione, może rzeczywiście się starł... Pozdrawiam
    Miewalem 15 letnie 600'tki. Numer byl widoczny bez problemu.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Niemożliwe żeby się starł. To jest "czarne na czarnym" więc wymaga dobrego światła.

Janusz,

Uprawnienia umieszczania postów