Zobacz wyniki ankiety: czy skalibrowali Ci BF/FF na Żytniej?

Głosujących
44. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: czy skalibrowali Ci BF/FF na Żytniej? [Ankieta]

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    zastanawie mnie opcja skalibrowałem AF gdzieś indziej lub we własnym zakresie. czy rzeczywiście "skalibrowałem" czy tylko "przymykam"? gdzie jeszcze kalibrują Canony?

-ponoć można coś poprawić gmerając w body (na własną odpowiedzialność! ) ,poszukaj wątków o tym.
    -"gdzieś indziej" czyt. za granicą...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

ktos fajnie opisał tu na forum jak dorobić kluczyk do 300D i gdzie regulować, ja nie próbuje bo i od poprzedniej "naprawy" mam pół roku gwarancji by ponownie odesłać i zrobię to w listop.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    Moją linijką była sesja plenerowa z młodą parą, także ochłoń troszkę trollu, i zastanów się zanim obrazisz usera, który potrzebuje niezawodnego sprzętu(np. zawodowo), którego nie trzeba domykać do f/9.
    no jesli ktos tu kogos obraza to ty mnie.nalegam,aby ten uzytkownik uzyskal ostrzezenie zgodnie z zasadami regulaminu ktore panuja na tym forum !

jak to mowia zlej baletnicy...proste !

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Obym nigdy nie musiał korzystać z serwisu na Żytniej!!! ;-)
    pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Z miesiąc temu do serwisu na żytniej oddałem do skalibrowania obiektyw 24-70L wraz z body.
    Na 24-70L występował ff na szerokim końcu, natomiast od ok. 40 mm było już ok.

I przeżyłem mały szok - w czwartek dostarczyłem sprzęt, w piatek telefon z wyceną
    i potwierdzeniem że faktycznie ff występował, a w poniedziałek za pośrednictwem dhl sprzęt już do mnie wrócił.
    Po namiętnych testach stwierdziłem że kalibracja została uwieńczona sukcesem i mam bardzo pozytywne odczucia z kontaktu z serwisem.

Zero nerwów, straszenia, nie umawiałem się też na tak krótki termin załatwienia sprawy.
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 24-09-2007 o 22:18

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To ja OFtopne troche i powiem co i jak ma sie w UK. Zaczynam od poczatku - kupilem aparat rok temu w kwietniu w raz z 3letnim cover planem. Czytalem watki o tym ze ktos ma 2-3mm bf/ff i focenie to "loteria" i takie tam. Zawsze myslalem ze ludzie przesadzaja. Do czasu. Jakis czas temu zonka miala "babska" imprezke w domu i pyknalem dziewczynom pare zdjec - cos juz nie bylo OK. Potem Paryz - z daleka na f8 i wiecej bylo OK - z bliska - mydlo. Wiedzialem ze to BF tylko nie wiedzialem ja duzy. Ustawilem w domu kilka puszek po piwie (pod skosem zeby na siebie ie nachodzily) i walnalem centralnym punktem w 1 puszke - ostrosc byla na 3 (dobrze ze mialem 4paka) potem jeszcze kilka testow. BF ok 15cm - nie chcialo mi sie wierzyc.
    Tyle jesli chodzi o wprowadzenie. Teraz naprawa.
    W poniedzialek 17-09-2007 zadzwonilem do firmy (tej od ubezpieczenia paratu) i dostalem swoj Numerek naprawy nazwe firmy i telefon. Zadzwonilem do firmy (www.camtronics.co.uk - ochydna zielona stronka) a ze niestety popoludniu bylo tak wiec zaaranzowalem przezylke na nastepny dzien Wtorek (kurier zjawil sie o 09.15 i zabral sprzet - wszystko przez firme naprawiajaca). Firma naprawiajaca poprosila zeby na kartce napisac to co prosili + opis usterki. W srode 19-09-2007 dostaje tel. z potwierdzeniem ze dostali sprzecicho i co maja zrobic (za duzo napisalem - skrocilem wszycho przez tel - czyli czyszczenie i regulacja - a syf mialem widoczny od f11 na f16 same plamy - niestety na zdjeciach z Paryza sie o tym dowiedzialem ). W czwartek 20-09-2007 ok 16.00 dostaje tel. ze wysylaja aparat (tez CityLink'iem) i naprawione. Tutaj maly "zonk" bo zamiast do pracy - wyslali do domu (zrobilem kopie oryginalne umowy i dlatego - pomimo iz podalem adres do pracy) Niestety - doszla dopiero w poniedzialek 24-09-2007. Pierwsze testowe fotki (nie puszki tylko twarz zony) i spoko jest - AF na centralnym tam gdzie trzeba - na f32 "plamek" nie ma. I tak sie skonczyla moja przygoda z kalibracja.
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 25-09-2007 o 09:57

Domyślnie

A temat poszukiwań canonowskiego softu do samodzielnej kalibracji już upadł?
    Ja wczoraj zwróciłem 40D do sklepu (rezygnacja z zakupu) z powodu BF - przyznam szczerze, że naiwnie liczyłem (jeszcze przed premierą) że dorzucą do menu w body regulację FF/BF... Czy istnieje sklep w rozsądnej okolicy Trójmiasta, gdzie mieliby choć ze 3 puszki, żeby wstępnie wybrać body najlepiej współpracujące z posiadanymi szkłami? Kupowanie z netu jednej sztuki to istna loteria, bo AF w 40D wcale nie jest jakiś kosmicznie dobry...
    EOS 90D (w sumie)

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Dlatego najlepiej kupując sprzęt, należy pogodzić się z koniecznością jego kalibracji. Jeśli to nówka, zrobią Ci to na gwarancji.

Ja chyba jak będę kupował swoją nową puchę + 24-70 , od razu ją przekieruję na Żytnią
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 25-09-2007 o 11:43

Domyślnie

Przepraszam, ale mnie ponosi co nieco po przeczytaniu wszystkich tych postów- DLACZEGO FIRMA CANON NIE POTRAFI ZROBIĆ DOBRZE DZIAŁAJĄCYCH OBIEKTYWÓW, KTÓRE PASUJĄ DO JEJ APARATÓW I NIE TRZEBA ICH KALIBROWAĆ?!!!? Rozumiem że z Sigmą 30/1,4 są kłopoty z moimi aparatami- sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało- kupiło sie niefirmówkę, to się ma klopoty. Ale dlaczego 50/1,8 na Canonie 10D działa idealnie, a na 350D przestrzela o pół metra na dystansie 4 metrów (również sprawdzone na parze młodej)? Przy czym inne obiektywy Canona działają dobrze na obydwu body. I CO JA MAM TERAZ DAĆ DO KALIBRACJI??? Jeden aparat, czy drugi aparat, czy może obiektyw, czy może wszystko razem? Ene due like fake... A może na forum Nikona też są takie same dyskusje? Nie zaglądałem...

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fabrykant Zobacz posta
    DLACZEGO FIRMA CANON NIE POTRAFI ZROBIĆ DOBRZE DZIAŁAJĄCYCH OBIEKTYWÓW, KTÓRE PASUJĄ DO JEJ APARATÓW I NIE TRZEBA ICH KALIBROWAĆ?!!!?
    hmm... może dlatego, że Canon to szmelc... ;-)
    Ostatnio edytowane przez Zemun ; 27-09-2007 o 01:22

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów