Zobacz wyniki ankiety: czy skalibrowali Ci BF/FF na Żytniej?

Głosujących
44. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: czy skalibrowali Ci BF/FF na Żytniej? [Ankieta]

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na początku zeszłego roku zawiozłem na Żytnią 20D z BF kupionego u tommiego (dał papiery przed podróżą, więc poszło na gwarancji). Z tamronem 28-75 nie chcieli kalibrować, musiałem zostawić 17-35/2,8L USM (BF był zarówno na tamronie jak i elce). Niestety nie umawiałem się z Żytnią wcześniej telefonicznie, więc nie chcieli zrobić od ręki. Przyjechałem po tygodniu odebrać (tak się umówiłem, a że autko miałem jeszcze wtedy służbowe, to te 160km było szybko i free) i wszystko grało.
    Ale prawdziwą ostrość to mam dopiero teraz na 5D bez żadnej regulacji i nawet na tamronie (5D też od tommiego).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GLE

Domyślnie

tak apropo kalibracji. (300d) http://ghonis2.ho8.com/rebelmod9.html
    (350d, 400D) http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm
    nikony też czasem należy skalibrować http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm
    to w ramach ciekawostki, lepiej tam nie grzebać samodzielnie.
    Ostatnio edytowane przez rasta ; 27-09-2007 o 23:15

Domyślnie

Trez ęteressą, rzeczywiście, ale zrobiłbym to chyba tylko w akcie desperacji, mimo wszystko. Troszkę to przypomina wkładanie rączki w paszczę lwa...

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    I przeżyłem mały szok [...] Po namiętnych testach stwierdziłem że kalibracja została uwieńczona sukcesem
    mam podobna historie! wyslalem tydzien temu, dzisiaj odebralem z nastawieniem ze bedzie porazka a tutaj zaskoczenie widac poprawe! zrobilem na szybko roznego rodzaju testy ustawiajac na blacie co popadnie i oczom nie wierzylem... tak de facto nadal nie wierze ze usuneli mi tego paskudnego BF na szerokim! sprawdzalem juz czy nie popsuli tele ale tam wszystko ostrzy w punkt jak przed wysylka... powiem szczerze ze nadal nie dowierzam i jutro przy swietle dziennym z rana o 7 porobie testy na balkonie nie oddaje jeszcze glosa w ankiecie az nie przeprowadze trzeciego ostatecznego testa pod nadzorem obserwatorow z UE ;-)

co do mojej wysylki to powiem ze napisalem im ladny list zaznaczajac wytluszczona czcionka co maja zrobic a co nie popsuc pomogly mi Wasze wypowiedzi z forum za co dziekuje!

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    mam podobna historie! wyslalem tydzien temu, dzisiaj odebralem z nastawieniem ze bedzie porazka a tutaj zaskoczenie widac poprawe! zrobilem na szybko roznego rodzaju testy ustawiajac na blacie co popadnie i oczom nie wierzylem... tak de facto nadal nie wierze ze usuneli mi tego paskudnego BF na szerokim! sprawdzalem juz czy nie popsuli tele ale tam wszystko ostrzy w punkt jak przed wysylka... powiem szczerze ze nadal nie dowierzam i jutro przy swietle dziennym z rana o 7 porobie testy na balkonie nie oddaje jeszcze glosa w ankiecie az nie przeprowadze trzeciego ostatecznego testa pod nadzorem obserwatorow z UE ;-)

co do mojej wysylki to powiem ze napisalem im ladny list zaznaczajac wytluszczona czcionka co maja zrobic a co nie popsuc pomogly mi Wasze wypowiedzi z forum za co dziekuje!
    no i jak jest ?

----
    Właśnie dostałem 20D, 85 1.8 , 17-40 f/4L z serwisu. Ja już oddałem głos :cool: opcja nr.1 . Jeszcze niemogę dojść do siebie ,także do końca nie będę obiektywny. Szczerze mówiąc też nie wierzyłem, że się coś poprawi, myslałem ze mi przekręcą w drugą stronę albo obiektywy ktrórych nie dałem (tamron) przestaną ostrzyć a tu shocking :-? ... Strzelam od 15 minut moją 85 ustawioną na 1.8 po rodzince i przedmiotach w trudnych warunkach oświetleniowych a tu żyletka za każdym razem!! Wcześniej na pełnej dziurze jak ustawiłem na oko komuś to ustrosc wypadała na uchu. (Już wtedy zaczołem wierzyć, że nie umiem naciskać ) Podpinam 17-40, żyletka ! Podpinam tamrona 28-75 którego nawet nie tkneli- żyletka na 2.8 we wszystkich zakresach.
    Ok, ide po flache
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 07-11-2007 o 19:31

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    dokładnie tak, mam problemy z 30D, w 5D jest prawie ok tzn na granicy FF alle tu mam z kolei takiego hot pixela że strach (bez powiękeń go widać) no i ten spust niewyczuwalny. Mam wciąż wrażenie,że ten towar co do legalnej dystrybucji na kraj to poza wyborem jest..
    Witam, sorki za offtopa ale mam pytano co do twojego 5D.
    1.Czy Hot Pixel masz od początku, czy taka przykrość pojawiła sie po czasie ?

Reszta pytań zarówno do ciebie jak i innnych forumowiczów.

2.Czy hot pixele /dead pixele podleagają wymianie gwarancyjnej body a jeśli tak to ile ich musi być by uznał to serwis:
    a. Polski
    B. Serwis w jakichś cywilizowanych krajach Np : Niemiecki.

Bo skoro ma się gwarancje europejską to chyba można wysłać do innego serwisu poza Polskim ?

3. Da się jakoś samodzielnie bądź w serwisie usunąć/zmapoawać takie coś ?

Pytam bo planuje zakup 5D i trochę mnie przerażają takie sytuacje.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam,

Chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami z serwisem na Żytniej, jeśli chodzi o temat kalibracji FF/BF.
    Kupiłem sobie obiektyw 85/1.8 - sprawdzałem w sklepie na innym body - obiektw ostrzył OK. Po przypięciu do własnego body - niestety lekki FF, który zmienił się w gigantyczny FF przy fotografowaniu obiektu w plenerze - focus ustawiał się na conajmniej 1m przed fotografowaną osobą.
    Cóż robić, pomyślałem, że oddam do kalibracji na Żytnią - blisko mam to ich sprawdzę...
    Poradzili mi, żeby skalibrować wszystko - body do obiektywu wzorcowego i resztę do body.
    Po odbiorze - porażka - na wszystkim mam duży FF, w zasadzie sprzęt nie używalny. Oddałem spowrotem. W połowie dnia telefon od serwisanta, że jednak wszystko jest OK i zrobili mi nawet zdjęcia na ich testowym stanowisku (zostawiłem kartę pamięci z moimi zdjęciami). Poprosiłem ich jednak, żeby cofnęli lekko ustawienie na body, na moją własną odpowiedzialność.
    Efekt mam teraz taki, że wszystko działa mi prawidłowo, ale najbardziej zadziwia mnie fakt, że zdjęcia jakie mam na karcie - ich stanowiska pomiarowego (przed cofnięciem fokusa w body (czyli ust. BF))- są perfekcyjne! Nic z tego nie rozumiem, bo zdjęcia jakie ja robiłem przy podobnym zestawieniu stan. pomiarowego dawały mi FF, natomiast u nich widać, że działało wszystko perfekcyjnie.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł, z czym taka rozbieżność może być związana.

Obsługa w serwisie bardzo miła! Nie miałem żadnego problemu z dogadaniem się z serwisantem, bardzo pomocny i zorientowany człowiek. Na prawdę uważam, że chłopaki tam znają się na rzeczy, przynajmniej teoretycznie. Dziwi mnie, że uzyskują w związku z tym taki efekt jak u mnie...

Pozdrawiam,
    kmleon

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów