Ha no i to kolejna bzdura wzieta zywcem z urban legends ... jak jest dodatkowe szklo to musi byc gorzejA golym okiem widac w testach arka ze wcale tak byc nie musi.
Teraz nieco spraw formalnych. Panowie i Panie wezcie no sie w garsc.
Zebranie w tym kraju 20 filtrow UV, wypozyczenie urzadzenia do ich oceny to jest heroiczny wysilek. Tak sie sklada ze pisalem kiedys testy i o ile zdobycie jednego przedmiotu jeszcze jest w zasiegu tak kilku z tej samej kategorii to tragedia.
Co innego jednak zebrac a co innego porzadnie przetestowac. Wystarczy sobie zadac proste pytanie ... mam 20 filtrow UV nie moge ich zniszczyc jakie mam wykonac pomiary.
Januszu drogi niepotrzebnie sie denerwujesz. Dobrze wiesz jak to jest z metodyka bo sam jestes jakby nie bylo utytuowanym naukowcem. O metodyce najczesciej decyduja mozliwosci. Jesli czegos nie mozna wykonac to sie tego nie uwzglednia przy czym konieczne jest zastrzezenie w "celu i metodzie pracy". Tym samym brak mozliwosci utluszczenia filtra oznacza ze czyszczeniu podlegala tylko woda i taki wynik zostal przedstawiony. Jesli ktos sobie to przelozy na tluste plamy jego problem ze nie potrafi interpretowac wynikow.
Teraz UV. Jak wiemy matryca nie rejestruje promieni UV ... chwila wiemy to napewno ?
Januszu dowody w tym miejscu sa potrzebne. Ja nie znam wiarygodnego zrodla, ktore na 100% pokazuje ze KAZDA z zastosowanych matryc (a wlasciwie combo matryca/filtr) wycina calkowicie promienie UV. Jesli wycina w 90% to juz zastosowanie filtra UV ma sens.
Wystarczy popatrzec na zdjecia z testu. Moze ja mam nadwzrocznosc ale w niektorych przypadkach jak juz wyzej pisalem i chyba Akustyk podobnie widac ze niektore zdjecia z filtrem sa lepsze pod wzgledem kontrastu.
Matryca matryca a co z blona swiatloczula. Z tego co wiem nadal jest w uzyciu. Dla analogowcow piekny test.
Katy padania swiatla slonecznego na obiektyw to juz sprawa dyskusyjna. Patrzac na zdjecia testowe widac iz tak naprawde ruch slonca po niebosklonie nie wypaczyl wyniku ale nie bylbym tu takim hurra optymista jak Arek. Natomiast pomysl z lampa w nocy jest dla mnie strzalem w 10. Ona na pewno sie nie rusza ewentualnie aparat na statywie moglby sie przesunac nieco.
I slowo na koniec. Pierwszy raz widze chyba taki test w Internecie. Taki czyli posiadajacy z gory opracowana metodyke, urzadzenie pomiarowe innye niz oko ludzkie i czytelne wyniki. Moze sie komus metodyka nie podobac ... prosze bardzo droga otwarta zawsze moze opublikowac swoj test ze zmienionymi parametrami. Watpie zeby otrzymal lepsze wyniki niz to co jestesmy w stanie przeczytac tutaj.
Czekam niecierpliwie na test polarow bo takiego tez sie nie uswiadczy.
Pozdrawiam