-
Bywalec
Odnoszę wrażenie, że niektórym po prostu nie podoba się pomysł z testowaniem UV-ek, bo poniekąd ich cyfróweczki promieni UV nie rejestrują. A czy na pewno? Dajcie dowód, że nie! Arek pokazał Wam wykres, że matryce CMOS potrafią uchwycić niezły kawałek z zakresu UV. Co z tego, że detektory są przykryte filtrami np. RGB? A widział ktoś idealny filtr, o idealnej charakterystyce? Test Optycznych potwierdza, że takich nie ma. Z filtrami typowo barwnymi nie jest inaczej, tym bardziej z takimi na detektorach matrycy, których nawet przez lupę nie zobaczycie. Myślę, że na matrycę trafia jakaś część promieni UV, może nie jest to taka ilość, którą można palcem na zdjęciu znad morza pokazać, ale nie zakładajcie, że cyfrówki nie rejretrują UV i kropka. Poza tym, są jeszcze tacy co na kliszach barwnych fotografują i używają UV-ek zgodnie z ich przeznaczeniem, a nie tak żeby sobie soczewki przednie przed żwirem chronić... Jak koledzy z optyczne.pl przetestują polary to już w ogóle kalumnie się na Nich posypią, bo jakby na to nie patrzeć zagadnienie polaryzacji jest ciut bardziej skomplikowane od odcinania promieni UV.
Co do reszty testu, muszę przyznać, że również nie mam zaufania co do testowania odblasków i ewentualnych zabrudzeń. Myślę, że najważniejsza część testu zrobiona jest jak należy i za to DZIĘKI.
Uprawnienia umieszczania postów